Uutiset

Autot

Viisi unohdusta, jotka rikkovat vapaa-ajan akkusi – Exiden vinkit akun talvisäilytykseen

Exide Technologies, globaali yritys, joka valmistaa ja toimittaa lyijyakkuja mm. veneilyyn sekä asunto- ja matkailuvaunuihin, antaa hyviä vinkkejä veneen tai vapaa-ajan ajoneuvon akun kunnossapitoon ja talvisäilytykseen. Näitä ohjeita noudattamalla vältyt epämiellyttäviltä yllätyksiltä (esim. tyhjentynyt akku), kun on aika laskea vene vesille ja laittaa asuntovaunu kevätkuntoon.

Vapaa-ajan akku, joka on pitemmän aikaa käyttämättömänä tai huoltamatta, on vaarassa rikkoutua ennen aikojaan.

”Ei löydy tarkkoja lukuja siitä, kuinka monta vapaa-ajan akkua rikkoutuu tarpeettomasti joka talvi, mutta kevään kynnyksellä monet asiakkaat ottavat meihin aina yhteyttä, koska veneen tai vapaa-ajan ajoneuvon akku on lakannut toimimasta talven aikana. Lähemmässä tarkastelussa osoittautuu lähes aina, että akku on talven aikana ”jäänyt unohduksiin”, sanoo Exide Technologies Nordicin tuotepäällikkö Viktor Ekermo.

On monta hyvää syytä uhrata hieman aikaa akulle, sekä nyt kauden päätyttyä että tasaisin väliajoin talven aikana. Akun ennenaikainen rikkoutuminen on haitallista sekä omalle taloudellesi että ympäristölle.
”Resurssien tuhlautumisen lisäksi on myös todella harmillista, jos kevään ensimmäinen ajelu epäonnistuu, jos akku ei toimi. Siksi haluan antaa muutaman vinkin akkuongelmien ehkäisyyn”, sanoo Viktor Ekermo.

Exiden vinkit akun talvisäilytykseen vapaa-ajan ajoneuvojen ja veneiden omistajille:

• Kytke akku irti sähköjärjestelmästä, jos se on pitemmän aikaa käyttämättömänä.

• Pyyhi akku kostealla rievulla, pidä se puhtaana ja voitele navat hapettumiselta suojaavalla rasvalla.

• Varaa akku täyteen ennen talvisäilytystä.

• Säilytä akku kuivassa ja viileässä, ei kuitenkaan miinusasteissa. Mitä alhaisempi lämpötila, sitä pienempi itsepurkautuminen.

• Ylläpitovaraa akku pari kertaa talven aikana. Käytä aina akkuusi sopivaa laadukasta varaajaa.

Fakta: Oikein käytettynä ja kunnossapidettynä vene- ja vapaa-ajan ajoneuvon akku kestää normaalisti useamman vuoden. Kaikilla akuilla on tietty itsepurkautuminen, mikä laskee akun lepojännitettä. Täyteen varatun akun jännite on n. 12,7 V. Lepojännitteen laskiessa alle 12,4 V akku on varattava. Tyhjentynyt akku voi jäätyä ja rikkoutua alhaisissa talvilämpötiloissa. Osittain varatussa akussa on vaarana sulfatoituminen, mikä alentaa akun kapasiteettia. Akun suorituskyky heikkenee myös äärimmäisissä lämpötiloissa.

Lue seuraavaksi