Uutiset

Autot

Vanheneeko ammattipätevyytesi 10.9.2019?

Laki kuorma- ja linja-auton ammattipätevyydestä (273/2007) velvoittaa kuorma- ja linja-auton sekä hinattavan ajoneuvon muodostaman ajoneuvoyhdistelmän kuljettajalta tieliikenteessä vaadittavaa ammattipätevyyden ylläpitämistä tavara- ja henkilökuljetuksissa. Voimassa oleva ammattipätevyys on näin ollen ehtona näiden ajoneuvojen kuljettamiselle tieliikenteessä.

Lain tarkoituksena on lisätä autonkuljettajien ammatillisia valmiuksia, jotka mahdollistavat turvallisen tieliikenteen ja kuljetukset. Samalla se ylläpitää kuljettajien edellytyksiä tehtäviensä turvalliseen hoitamiseen.

Kuljettajien ammattipätevyyden vaatimukset astuivat voimaan porrastetusti. Sitä on vaadittu kaikilta raskaan liikenteen kuljettajilta henkilöliikenteessä (D1- ja D-ajokortit) 10.9.2008 ja tavaraliikenteessä (C1- ja C- ajokortit) 10.9.2009 alkaen. Niiltä, joille on myönnetty C- tai D-luokan ajokortti ennen mainittuja päiviä, ei edellytetä perustason ammattipätevyyskoulutusta. Viiden vuoden välein suoritettava jatkokoulutus on kuitenkin pakollinen.

Tavaraliikenteen osalta suoritetut ammattipätevyydet vanhenevat jälleen 10.9.2019 suurella osalla kuljettajista. Vanhenevien ammattipätevyyksien suhteen on hyvä ryhtyä toimeen hyvissä ajoin, ettei asian hoitaminen jää viime hetkille. Uudenmaan Koulutuskeskus tarjoaa ammattipätevyyskursseja valtakunnallisesti myös kesällä, ja näillä kursseilla on vielä useita vapaita paikkoja jäljellä vanhenevan ammattipätevyyden uusimiseksi.

Ammattipätevyyden säilyttämiseksi tulee suorittaa jatkokoulutus. Hyväksytysti suoritettu koulutus jatkaa ammattipätevyyden voimassaoloa kerrallaan viideksi vuodeksi eteenpäin. Koulutus suoritetaan viiden vuoden aikana ja se jakautuu viiteen koulutuspäivään niiden kokonaiskeston ollessa 35 tuntia. Näistä koulutuspäivistä ainakin yhden on oltava vähintään seitsemän tunnin mittainen ennakoivan ajon koulutus (taloudellisen ajotavan koulutus 7h, EAK). Neljä muuta koulutuspäivää ovat vapaasti valittavissa olevia kuljettajien ammattipätevyyskoulutuksia.

Ammattipätevyys vaaditaan joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta aina, kun ollaan liikkeellä kuorma- tai linja-autolla. Esimerkiksi asennustyöntekijöiltä edellytetään melkein poikkeuksetta ammattipätevyyttä, jos he ajavat kuorma-autolla. Pätevyysvaatimus ei siis ole suoraan sidoksissa vain autonkuljettajan ammattiin.

Jatkokoulutustarjonnassa on useita kursseja, jotka antavat samalla jonkun muun pätevyyden tai luvan. Esimerkiksi työturvallisuuskorttikoulutus vaaditaan monissa yrityksissä suoritetuksi. Koulutuksen voi suorittaa osana ammattipätevyyskoulutusta.

Uudenmaan Koulutuskeskus tarjoaa valtakunnallisesti laajan valikoiman ammattipätevyyskoulutuksia. Tutustu tarjontaan kurssikalenterissa.

Lue seuraavaksi