Uutiset

Autot

Uusi Mercedes-Benz GLC Coupé toteuttaa ajajan toiveet

Mercedes-Benz GLC Coupé toimii osoituksena Mercedes-Benzin rohkeudesta niin muotoilun kuin yksityiskohtien osalta. GLC Coupé ei kulje valtavirran mukana, sillä autossa on henkilöauton, tila-auton ja maasturin ominaisuuksia yhdistämällä aikaansaatu katseita kääntävä kokonaisuus. Upean ulkonäön lisäksi GLC Coupé on myös sisäisesti erittäin edistyksellinen, ja auton reagoi kosketukseen ja puheeseen saumattomalla tavalla. Kaiken kruunaa Mercedes-Benzin ladattava EQ Power -hybridimoottori, jolla saavutetaan taloudellisuuta, mukavuutta sekä ympäristöystävällisyyttä.

Urheilullisuus on ominaisuus, jota harvemmin yhdistetään tila-autoluokkaan. Mercedes-Benz GLC Coupéssa tämä on kuitenkin onnistunut visuaalisesti ja kun ajoneuvon suorituskyky vastaa ulkonäön asettamiin vaatimuksiin, on kyseessä positiivisella tavalla erikoislaatuinen kokonaisuus. Nämä piirteet asettavat korkeat odotukset ajoneuvon muihin ominaisuuksiin, jotka lunastetaan käyttö- ja ajomukavuuden, turvallisuuden ja helppokäyttöisyyden avulla.

Ulkoista ja sisäistä eleganssia

Uuden GLC Coupén suunnittelussa on päätetty varmistaa erottautuminen vanhemmista versioista ja aerodynaaminen muotoilu, leveät helmat, puskurin ilmanottoaukot, erikoisvanteet, jäähdyttimen säleikkö, kromiosien runsas määrä, pakoputken päät sekä vakiopakettiin kuuluvat LED High Performance -valot kertovat voimasta ja nykyaikaisuudesta. Lisäeleganssia vielä tahtovan ostoslistaan kuuluu ehdottomasti myös AMG Line -varustepaketti, jolla tyylikkyys kasvaa kohtuullisella lisähinnalla.

GLC Coupén sisätilat vastaavat korkeisiin odotuksiin jo vakiovarustetasolla ja lisäpaketeilla valikoima laajenee vielä huikeasti. Materiaalivalinnat sekä istuinten säädettävyys edustavat alan huippua ja uudistunut mittaristo on monipuolinen, mutta riittävän selkeä. Tilaa on sekä etu- että takaistuimilla ja fiksun muotoilun kautta myös takapenkin keskimatkustajan jalkatila on riittävä. Kattolinjan kaarevuus herättää kysymyksiä tavaratilan koosta, mutta litramäärä on kuitenkin onnistuttu pitämään kohtuullisen hyvällä tasolla.

Hybridin teho vakuuttaa

Koeajoimme GLC Coupé 300 e 4Matic A Business Coupé EQ Power -ladattavan hybridiversion, jonka moottorien yhteisteho on 320 hevosvoimaa ja yhteinen vääntömomentti komeat 700 newtonmetriä. Lukemat kertovat varmasti kaikille, että jalkoihin ei tällä autolla jäädä. Edistyksellinen 9G-Tronic automaattivaihteisto hoitaa liikkumisen sulavasti ja vakiovarusteluun kuuluva 4Matic-neliveto varmistaa turvallisen etenemiskyvyn myös vaikeammissa olosuhteissa. Mukavuutta lisää myös vakiona tuleva Agility Control -alusta ja SUV-luokassa harvinainen Dynamic Body Control -alusta kierrejousituksella ja aktiivisesti säätyvällä iskunvaimennuksella.

Hallintaa ja vuorovaikutusta

GLC Coupén hallintalaitteet ovat monipuolisuudestaan huolimatta helppokäyttöisiä ja loogisia. Suurta mielenkiintoa herätti vakiopakettiin kuuluva MBUX-käyttöliittymä, joka tekoälynsä kautta oppii kuljettajan tavoille ja sopeuttaa toimintaa mahdollisimman sulavaksi. MBUX-järjestelmää voi hallita kosketusnäytön, ohjauspyörän tai keskikonsolin hallintalaitteiden kautta.

Aikaisemmin epäluotettavuutensa vuoksi hieman huonossa maineessa olleet puheohjausjärjestelmät ovat kehittyneet nopeasti, ja GLC Coupéssa ”Hei Mercedes”-komennolla saa hallittua esimerkiksi navigointia tai audiolaitteita. Aivan saumatonta yhteistyö ei edelleenkään ole ja toistuvat ajo-ohjeet Uumajan lentokentälle voivat kiiretilanteissa aikaansaada suoraa palautetta MBUX:n suuntaan. Tästäkin auto hoitaa pisteet kotiin kysymällä viattoman oloisesti onko kuljettajalla mahdollisesti tänään huono päivä.

Kotonaan kaikissa olosuhteissa

Koeajossa GLC on odotetun vakuuttava. Kuljettajan osalta kaikki on kohdallaan ja mittariston sekä hallintalaitteiden omaksuminen onnistuu nopeasti. Erityisesti ohjauspyörän monipuolisuus miellyttää ja ohjainten sijaintien oppimisen jälkeen hallinta sujuu helposti katsomatta. Liikkeelle GLC hiipii miltei äänettömästi, mutta tilaisuuden tullen hevosvoimat pääsevät reippaasti irti. GLC on myös kokoonsa nähden ketterä ja sillä pärjää ongelmitta myös parkkihalleissa tai ostoskeskusten parkkipaikoilla.

Isommilla teillä liikkuminen on miltei ylellistä ja sulavuuden ansiosta nopeusmittarin näkymään on syytä kiinnittää huomiota. Seitsemän eri ajo-ohjelmaa, neliveto ja kunnon maavara mahdollistavat myös maastossa etenemisen helppouden, kunhan muistaa ettei kyseessä ole kuitenkaan aivan täysverinen maasturi. Yhdistetyksi kulutuslukemaksi ilmoitetaan 2,3 l/100 km ja koeajossa se vaikuttaa suhteellisen oikeansuuntaiselta. Luonnollisesti tämän teholuokan auton saa kyllä halutessaan kuluttamaan enemmänkin, mutta joskus se on vain sen arvoista.

Ajamisesta nauttivalle

Kaiken kaikkiaan GLC Coupé tarjoaa todella kiinnostavan vaihtoehdon henkilölle, joka vaatii autoltaan monipuolisuutta, voimaa sekä erottuvaa tyylikkyyttä. Ladattava hybridi miellyttää ympäristöystävällisyydellään ja kattava vakiovarustus saa hintatason tuntumaan kohtuulliselta. Mercedes-Benzin taattuun tyyliin lisävarustelumahdollisuudet ovat todella laajat ja turvallisuutta, ulkonäköä sekä käyttömukavuutta voi lisätä helposti loogisten varustepakettien kautta. Mercedes-Benz GLC Coupé ei luonnollisestikaan sovellu jokaiselle kukkarolle, sillä vakiovarusteisena hybridimallien hinta alkaa 65 000 eurosta ja lisävarustelulla hinta nousee helposti yli 80 000 euron.

Mercedes-Benz GLC 300 e 4Matic A Business Coupé EQ Power:
Moottori: 1991 cm3 ladattava hybridi/bensiini
Teho: 155 + 90 kW (211 + 122 hv)
Vääntö: 700 Nm
Vaihteisto: 9-vaihteinen automaattivaihteisto
EU-kulutus: 2,3 l / 100 km
CO2-päästöt: 58 g / km
Koeajoauton hinta: 84 216 €

Lue seuraavaksi