Uutiset

Autot

Turvallisuus tärkein kriteeri lasten kuljettamisessa autossa

Liikenneturvan kyselyyn* vastanneista vanhemmista valtaosa nimesi turvallisuuden prioriteetiksi, kun he miettivät lapsensa kuljetusta autossa. Monelle vanhemmalle turvaistuimen valinta ja kasvun myötä lapsen siirtyminen istuimesta toiseen aiheuttavat kuitenkin päänvaivaa. Liikenneturvan lyhyet ohjevideot kertaavat keskeisimmät opit eri-ikäisen lapsen kuljettamiseen.

Turvaistuinten asianmukainen käyttö ja kehitys ovat vaikuttaneet merkittävästi lasten turvallisuuteen auton matkustajina. Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva.

Lapsi tarvitsee turvaistuinta autossa matkustaessaan 135 cm pitkäksi asti, näin määrittelee myös laki. Ellei varhaislapsuuden kasvu ole ollut sangen rivakkaa, lapsi tarvitsee turvalaitetta vielä alakouluikäisenä.

”Turvaistuimen tarve määräytyy lapsen koon eikä taitojen mukaan. Lapsi oppii laittamaan turvayön kiinni itse noin kolmivuotiaana, mutta hän tarvitsee asianmukaista turvaistuinta, kunnes on 135 cm pitkä. Senttiraja perustuu turvallisuudelle, sillä lapsen vielä kehittyvä keho tarvitsee mahdollisimman tehokasta suojaa törmäysvoimilta. Vasta kun lapsi on tarpeeksi pitkä, auton omat turvavyöt ohjautuvat lapsella niin kuin pitää”, painottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Turvaistuimesta luopuminen liian aikaisin on karhunpalvelus lapselle

Takapenkille kiinnitetty turvaistuin on autossa matkustavalle lapselle turvallisin paikka. Turvaistuimen valintaan on syytä paneutua ja mitoittaa istuin lapsen ja auton mukaan. Useimmiten turvaistuin vaihdetaan isompaan, kun lapsen silmät ovat turvaistuimen pääntuen yläreunan tasalla.

Vanhempia voi hämmentää keskustelupalstoilla ja kahvipöydissä liikkuva valtava määrä niin omakohtaisia tarinoita kuin luuloihin perustuvia käsityksiä turvaistuimista. Lähtökohtaisesti kannattaa aina tutustua oman auton ohjekirjaan, ja tarkistaa valmistajan ohjeet koskien lapsen kuljettamista kyseisessä automallissa. Keskeiset vinkit on koottu myös Liikenneturvan opasvideoihin, ja verkkosivuilla löytyy vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Liikenneturva ja poliisi järjestävät kuluvalla viikolla (vko 11) eri puolella Suomea neuvontahenkisiä turvaistuinratsioita, joissa tarkastellaan, miten lapset kulkevat autossa, ja miten turvaistuimet ovat käytössä. Vanhempien kysymyksiin vastataan myös Liikenneturvan ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Facebook-livessä keskiviikkona 13.3. n. klo 15.30 alkaen. Suorassa lähetyksessä seurataan Uudellamaalla järjestettävän turvaistuinratsian kulkua.  

”Turvaistuimen käyttöä ei kannata ajatella terveellisenä ruokavaliona, josta karkkipäivänä voi joustaa. Kun turvaistuin on käytössä aina, myös lapsi ymmärtää rutiinin paremmin, eikä mutinalle anneta sijaa. Vanhempienkin on selkeämpää vaatia ja ylläpitää johdonmukaista linjaa kuin sekavaa käytäntöä”, Elovaara vinkkaa.

Selkä menosuuntaan ainakin kolmivuotiaaksi

Pienelle lapselle turvallisinta on matkustaa selkä menosuuntaan takapenkille kiinnitetyssä turvaistuimessa ainakin kolmivuotiaaksi asti. Miten koukussa olevat jalat vaikuttavat? Katso video: 

*Liikenneturva kysyi lasten turvallisesta kuljettamisesta kesällä 2017. Kysely oli verkkolomakkeella, jota mainostettiin lasten vanhemmille. Yhteensä kyselyyn vastasi yli tuhat aikuista, joista naisia oli 90 prosenttia. Alle kouluikäisiä lapsia kuljetti henkilö- tai pakettiautolla vastanneista yhdeksän kymmenestä.

Lue seuraavaksi