Uutiset

Autot

Tulevaisuuden rengas mukautuu olosuhteisiin ajon aikana

ContiAdapt mukauttaa renkaan ajo-ominaisuuksia kelin ja ajonopeuden mukaan

  • Mukautuu ajon aikana automaattisesti sään vaihteluihin vanteen leveyttä ja rengaspainetta muuttamalla.
  • Renkaan kosketuspinnan muotoa ja kokoa voidaan optimoida reaaliaikaisesti.
  • Lisää taloudellista ja turvallista ajamista.


Globaalit trendit, kuten ilmastonmuutos, digitalisaatio ja kaupungistuminen vaikuttavat tulevaisuuden liikkuvuuteen. Uusiutuvan energian käyttö, päästöjä koskevat määräykset, sähköautot ja autonominen ajaminen – autoalan murros etenee kiihtyvää tahtia, ja se edellyttää myös renkaiden jatkuvaa tuotekehitystä.

Continental työskentelee jatkuvasti parantaakseen ajoneuvon ja renkaiden välistä kommunikaatiota. Tulevaisuuden renkaat sopeutuvat erilaisille tienpinnoille ja muuttuviin sääolosuhteisiin. Ne ovat energiatehokkaampia, aistivat ympäristöä ja tekevät ajamisesta entistä turvallisempaa.

Renkailta vaaditaan koko ajan yhä laajempia ominaisuuksia, kuten hyvää pitoa ja samalla matalaa vierintävastusta. Matala vierintävastus ja samalla hyvä pito eri olosuhteissa ovat rengassuunnittelun suurimpia haasteita.

Ainutlaatuinen ContiAdapt-rengas mukautuu kelin muutoksiin ja erilaisiin tienpintoihin vaihtelemalla rengaspainetta ja vanneleveyttä ajon aikana. Vanneleveyden säätäminen tapahtuu portaattomasti välillä 8,5‒9,5 tuumaa. Vanteeseen integroitu kompressori huolehtii optimaalisesta rengaspaineesta. Turvallisuus ja ajomukavuus paranevat, kun renkaan ja tien välinen kosketuspinta muuttuu ajoon sopivaksi. Valittavia ajotiloja ovat mukavuus (comfort), märät olosuhteet (wet), liikkeellelähtö liukkaalla (traction) sekä taloudellinen (efficient). Ajotiloja voi muuttaa ajon aikana ilman tarvetta pysähtyä.

Rengaspainetta lisäämällä ja kosketusaluetta pienentämällä saadaan aikaan matalampi vierintävastus kuivalla tiellä. Maksimipaine on 3,5 baaria. Vastaavasti järjestelmä voi pienentää rengaspainetta ja kasvattaa kosketusaluetta, jotta saadaan aikaiseksi parempi pito liukkaalla alustalla. Painetta voidaan laskea jopa alle 1 baarin, jolloin saadaan paras pito hetkellisesti syvässä lumessa, esimerkiksi parkkipaikalta lähtiessä.

Matalamman vierintävastuksen hyödyntäminen, turvallisuudesta tinkimättä, parantaa tulevaisuudessa entistä enemmän myös sähköautojen toimintasädettä.

Visiona nolla onnettomuutta

Autoilun suuntaus kulkee jatkuvasti kohti entistä älykkäämpiä ajoneuvoja. ContiAdapt-rengasteknologia on osa Continentalin kunnianhimoista Vision Zeroa. Sen tavoitteena on tieliikenne, jossa ei tapahdu kuolemaan eikä loukkaantumisiin johtavia onnettomuuksia eikä lopulta onnettomuuksia lainkaan vuoteen 2025 mennessä.

”Jatkuvat liikenneturvallisuutta lisäävät innovaatiot ja Continentalin kehittämät kuljettajaa avustavat järjestelmät ajoneuvoihin tukevat tavoitettamme kohti Vision Zeroa”, sanoo markkinointipäällikkö Marko Pursiainen Continental Rengas Oy:stä.

Lue myös: Neljä viidestä tarkastaa auton rengaspaineet liian harvoin

Lue seuraavaksi