Uutiset

Autot

Toyota RAV4 – katumaasturien klassikko

Toyota RAV4 20 vuotta

Toyota RAV4-katumaasturi on tullut 20 vuoden ikään. RAV4 loi kompaktien katumaasturien luokan edustaen kasvavaa segmenttiä edelleen monipuolisena ja voimakkaana. Toyota RAV4 lanseerattiin ensikertaa kompaktina kolmiovisena kaupunkimaasturina vuonna 1994, joskin konsepti esiteltiin Tokion autonäyttelyssä jo vuonna 1989.

Muotoilututkielmana esitelty konsepti keräsi paljon kiinnostusta, minkä vuoksi ensimmäisen sukupolven massatuotantoon tarkoitetun RAV4:n kehitys aloitettiin vuonna 1991. Tuohon aikaan RAV4:n pääinsinööri Masakatsu Nokana joutui ensin vakuuttamaan muut Toyotan osastot; Auton ohella on luotava uusi segmentti, koska katumaasturien luokkaa ei vielä ollut.

Pitkän vakuuttelun jälkeen Toyotan johto päätti, että oli vihdoin tullut aika uuden katumaasturisegmentin luomiselle. Pian ensimmäisen sukupolven lanseerauksen jälkeen markkinat ottivat RAV4:n hyvin vastaan erityisesti sen erinomaisten ajo-ominaisuuksiensa vuoksi.

Ensimmäinen RAV4 kulki 2,0 litran moottorilla ja se oli jopa pienempi kuin nykypäivän B-segmentin autot. Alun perin mallin myynniksi arvioitiin 4 500 kappaletta kuukaudessa, mutta heti ensimmäisenä myyntikuukautena se saavutti 8 000 tilausta.

Vuonna 1994 Toyota loi kompaktin katumaasturiluokan ensimmäisen sukupolven RAV4:n lanseerauksen yhteydessä. Samana vuonna RAV4:ää myytiin 53 000 kappaletta. Vuoteen 2013 mennessä RAV4:ää oli myyty jo yli 5 miljoonaa kappaletta, joista Euroopan markkinoille 1,3 miljoonaa.  Kompaktien katumaasturien luokka on yksi harvoista edelleen kasvavista segmenteistä: esimerkiksi vuosien 2008 ja 2013 välillä kasvua on ollut 36 prosenttia.

Neljännen sukupolven RAV4

Vuodesta 1994 lähtien kompaktien katumaasturien luokka ei ole pelkästään kasvanut, vaan se on myös muuttunut ja kypsynyt. Nykyään RAV4 houkuttelee erityisesti perheitä, jotka hakevat hauskaa ja trendikästä autoa.

RAV4:n nykyisiä asiakkaita pyydettiin kertomaan mitä ominaisuuksia he erityisesti arvostavat RAV4:ssä: helppoa käsiteltävyyttä ja hallintaa, helppoa sisäänkäyntiä, erinomaista näkyvyyttä tielle, riittävää tavaratilaa, monipuolisuutta sekä auton kyvykkyyttä edetä myös haastavammassa ympäristössä.

Uusi neljännen sukupolven RAV4 tarjoaa voimakkaamman, sivistyneemmän ja dynaamisemman muotoilun, uudistuneen, premium-luokan sisämuotoilun sekä huomattavan kookkaan matkustamon ja tavaratilan. Lisämausteena tulee vielä auton mukavuus, monipuolisuus ja turvallisuus.

Uuden RAV4:n ajoasentoa on parannettu ja etu- ja takajousitusta on uudistettu. Uutena toimintona lisättiin myös Sport-ajotila, jonka ansiosta takapyörille välittyy vähintään 10 prosenttia vääntömomentista.

Yhdessä sähköisen ohjaustehostimen kanssa Sport ajotila mahdollistaa RAV4:lle paremman vakauden ja ketteryyden sekä kuivalla että märällä alustalla.

Lue seuraavaksi