Uutiset

Autot

Toyota Proace EV – autojätin ensimmäinen sähköauto

Uusia täyssähkökäyttöisiä henkilöautoja putkahtaa markkinoille tiiviiseen tahtiin. Hyötyautopuolella tämä uutuustahti on vielä verkkainen. Maailman suurimman autonvalmistajan titteliä vuorotahtiin Volkswagenin kanssa kantava Toyota lähtee sähköautokilpaan muista valmistajista poiketen hyötyautopuolella. Merkin ensimmäinen täyssähköauto on tonniluokan pakettiauto, Proace EV.

Toyota Proace EV valmistetaan Ranskassa Stellantis-yhteistyön tuloksena. Korirakenne ja voimalinja ovat yhtäläiset sisarmalliensa, Peugeot e-Expertin, Citroen e-Jumpyn ja Opel Vivaro-e:n kanssa. Toyotan maahantuojan, Toyota Auto Finlandin taholta korostetaan, että Proace EV:n hinta on porukan edullisin, kun autot sisältävät täysin samat varusteet. Ulkoinen olemus ja voimalinjat ovat täysin samoja. Toyotaksi Proace EV:n tunnistaa keulan ilmeestä ja ohjauspyörän logosta. Sähköautoksi se paljastuu vain sivuilla ja peräpeilissä olevista Electric-logoista. Logo tullaan näkemään jatkossa Toyotan kaikissa, myös henkilöautoissa, täyssähköisen voimalinjan sisältävissä autoissa. Toki sähkö-Proacen tunnistaa sähköautoksi myös vasemman etukulman latausluukusta. Polttonesteiden tankkausluukku on jätetty hämäyksen vuoksi vasemman takapyörän yläpuolelle.

Toyotan ensimmäinen täyssähköauto on pakettiauto, Proace EV. Sähköautoksi sen tunnistaa vain etukulman latausluukusta ja muutamista Electric-logoista. Tässä pidemmällä korilla (L2) oleva malli. Sen uumeniin mahtuu 75 kilowattitunnin litiumioniakku. Ajokilometrejä on tällöin tarjolla 330 (WLTP).

Hiljaista, tasaista menoa

Auton ajo tulee tuskin koskaan enää sähköautoa helpommaksi, jos mukaan ei lueta tulevaisuuden autonomisia autoja. Mutta onko se sitten enää ajamista? Liikkeellelähdön voi tehdä heti autoon noustua. Esilämmitystä ei tarvita. Ei edes kovilla talvipakkasilla, vaan auto lähtee liikkeelle kuin ”palmun alta” ilman moottorin huolestuttavaa ääntelyä. Lisäksi liikkeellelähtö on aina tasaisen pehmeää. Kylmän polttomoottorin nykimiset eivät koske sähköautoa.
Automaattivaihteistoja on nähty pakettiautoissa vasta viimeaikoina. Sähköinen voimalinja tuo autoiluun saman helppouden, ellei peräti enemmän. Varsinaista vaihdevipua ei Proace EV:ssä ole. Ajosuunta valitaan sähkötoimisella ja kevytkäyttöisellä kytkimellä. Muita ajoon liittyviä hallintalaitteita ei sitten ole. Loppu hoituu kaasupolkimella. Etuvetoinen auto lähtee aina nöyrästi ja tasaisen pehmeästi liikkeelle niin etu- kuin takaperin. Manuaalivaihteisen auton kytkimen luistattelu ja polttomoottorin nykimiset liikkeellelähdön yhteydessä ei kuulu sähköiseen voimalinjaan. Sähkö-Proacen nokalla on aina 100 kilowatin sähkömoottori, josta irtoaa vääntöä 260 newtonmetriä.

Sähköauton elämänlanka tulee olla aina kytkettynä, kun auto ei liiku. Valovirtasyötöllä Proace EV:n akun lataaminen tyhjästä täyteen kestää jopa 42 tuntia. Tässä ollaan pikalatauspisteessä, jossa sama homma hoituu 48 minuutissa.

Kolme kokoonpanoa

Sähköinen voimalinja on tarjolla kahteen koripituuteen; L0:aan, jolloin tavaratilan koko on 4,6 kuutiometriä ja L2:een, jossa tavaratilaa on 6,1 kuutiometriä. Sähköinen voimalinja ei rajoita tavaratilan kokoa, vaan ne ovat samat kuin dieselversioissa. Proacen koripituutta L1 (5,3 mᶟ) ei ole saatavilla sähköversiona.
Toyota tarjoaa kahteen koripituuteen kahta eri kapasiteettista litiumioniakkua. Lyhimpään koriin saa vain 50 kilowattitunnin akun. Kyseinen akku painaa 383 kilogrammaa ja se on sijoitettu kokonaan tavaratilan alle, ulkotilaan. Ajomatkaa on luvassa 230 kilometriä (WLTP). Pidempään korimalliin on tarjolla kahta erikokoista akkua; 50 kWh tai 75 kWh. Isompi akku painaa 534 kilogrammaa ja ajomatkaa on tällöin luvassa 330 kilometriä.
100 kilowatin pikalatauspisteissä pienempi akku täyttyy puolessa tunnissa ja isompikin kolmessa vartissa. Näitä latauspisteitä on kuitenkin vielä varsin harvassa. Kotioloissa lataus vie kymmeniä tunteja, jos käytössä on vain valovirtaa. Kotilatausasemalla päästään jo sellaisiin latausnopeuksiin, että tyhjä akku täyttyy yön aikana (4,75 tai 7 h). Tuolloin tulee kuitenkin huomioida kotilatausaseman tuoma lisäkustannus.

Sähkö-Proace ei eroa toimiston osalta juurikaan polttomoottoriversiosta. Vaihdevivun paikalla on nyt kevyttoiminen ajosuunnanvaihdin. Mittaristo on yksinkertaisen selkeä. Kosketusnäyttö moninaisine toimintoineen on vakiona Proace EV:ssä.

Tonnin kantavuus

Raskaasta akusta huolimatta on Proacen sähköversioissa kantavuutta tarjolla aina vähintään tuhat kilogrammaa (L0-versio 50 kWh:n akulla ja L2-versio 75 kWh:n akulla). Jos pidempään korimalliin valitsee 50 kWh:n akun, on kantavuus tuolloin 1 275 kilogrammaa.
Sähköisten henkilöautojen puolella vetokoukku ei tule olemaan mikään itsestäänselvyys. Useimpiin malleihin sitä ei pysty asentamaan edes jälkeenpäin tyyppihyväksyntäsyistä. Proace EV:hen vetokoukun saa ja kaikilla akku-/koriversioilla saa vetää tonnin painoista perävaunua. Sähköinen voimalinja helpottaa osaltaan painavan perävaunun käsittelyä, varsinkin mäkisessä maastossa.

Mukavasti varusteita

Toyota Proace EV sisältää mukavan kattauksen vakiovarusteita. Sähkö-Proacessa on aina 7-tuumainen kosketusnäyttö peruutuskameranäyttöineen ja mediatoimintoineen, etu- ja takatutkat, automaattinen ilmastointi, avaimeton sisäänkäynti- ja käynnistysjärjestelmä sekä sähköinen seisontajarru. Autossa on kiinteä, 11 kilowatin sisäinen laturi ja mukana toimitetaan Schuko-kaapeli sekä Type 2 -kaapeli julkisista latauspisteitä lataamista varten.

Mittaristo on selkeän yksinkertainen ilman graafista ilottelua. Nopeusmittarin lisäksi näkyvillä on akun varaustilasta kertova viisarinäyttö, jäljellä oleva, tietokoneen laskema ajomatka, hetkellisen tehonkulutuksen viisarinäyttö sekä lämmityslaitteen ottaman hetkellisen tehon viisarinäyttö. Lämmityslaite kuluttaa talvikeleillä varsin paljon arvokkaita ajokilometrejä, joten kulutuksen näkeminen lisää osaltaan akun kuihtumisen tuskaa.

Toimitukset alkaneet

Toyota Auto Finlandin tiedotuspäällikkö Pekka Karvisen mukaan uuden täyssähköisen Proace EV:n toimitukset ovat alkaneet ja muutama sähköpaku on jo löytänyt uuden kodin. Toyotan taholta sähköauton kohdeasiakkaiksi on määritelty suurasiakkaat, verkkokaupan jakeluorganisaatiot ja edelläkävijät. Toyota Proace EV:n liikkeellä pitäminen edellyttää omaa latauslaitetta, koska auton pitää saada virtaa joka yö. Pelkällä valovirralla se ei onnistu, jotta pystyisi hoitamaan arjen ajot. Taajama-ajossa Proace EV on omimmillaan ja pärjää siellä akun keston osalta hyvin. Maantieajoon lähteminen vaatii sitten enemmän suunnittelua latauksen osalta. Maantieajo-ominaisuuksiltaan sähkö-Proace on huippuluokkaa, meno on tasaisen vakaata ja autolla pysyy hyvin mukana Suomen liikennevirrassa.
Halvimmillaan Toyota Proace EV:n saa alleen 46 881 eurolla (hinta sisältää arvonlisäveron). Siihen hintaan saa jo paljon varusteita, joita aikaisemmin on totuttu ruksaamaan lisävarustelistalta.Tekniset tiedot:

Voimalinja:Täyssähköauto, etuveto
Moottoriteho:100 kW
Akun kapasiteetti:50 tai 75 kWh
Ajomatka (WLTP)230 tai 330 km
Latausaika: (75 kWh:n akku)Valovirralla 28 tai 42 h
Pikalatauksella (100 kW) 32 tai 48 min


Lue seuraavaksi