Uutiset

Autot

Lisää etenemiskykyä – Toyota Proace 4×4

Toyota Proacen legendaarista edeltäjää Hiacea sai taannoin myös nelivetoisena. Proacesta sellaista versiota ei ole ollut vielä saatavilla. Nyt on. Neliveto ei tee Proacesta sentään täysiveristä maastoautoa, mutta huomattavasti etenemiskykyisempi tämä joka kulmasta ruopiva versio kuitenkin on verrattuna etuvetoiseen. Nykyteknologialla toteutettu voimansiirto on erittäin helppokäyttöinen. Neliveto kytkeytyy päälle jouheasti tarpeen tullen.

Maailman suurimman autonvalmistajan, Toyotan, myyntiluvut ovat jatkuvasti Suomessakin tilastojen kärkipäässä. Henkilö- ja hyötyautot yhteenlaskettuna Toyota otti viime vuonna kirkkaasti rekisteröintitilastojen kärkisijan vajaalla 15 000 rekisteröinnillään, reilulla 2 000 kappaleen kaulalla seuraavaan. Toyotan tiedotuspäällikkö Pekka Karvisen mukaan Toyota on tällä hetkellä Suomen myydyin yritysauto.
Pelkästään hyötyajoneuvojen rekisteröintejä tarkasteltaessa on Toyotan tyytyminen täpärästi neljänteen sijaan. Viime vuonna eri Proace-malleja rekisteröitiin vajaat 900. Toyota-autoja maahantuovan Toyota Auto Finlandin taholta uskotaan vahvasti kuluvana vuonna päästävän yli tuhannen Proacen rekisteröintiin.

Toyota Proace on pitkään porskutellut pelkästään etuvetoisena versiona. Nyt siitä tulee tarjolle myös nelivetoinen Proace 4×4 -malli. Etenemiskyky paranee näin oleellisesti. Nelivetoisen mallin perustana on aina pitkäkorinen (L2) sekä kaksilitraisella, 90 kilowatin dieselmoottorilla varustettu malli.

Nelivedosta vetoapua myyntiin

Toyota Proace korvasi Hiacen vajaat kymmenen vuotta sitten. Proacen toinen sukupolvi esiteltiin 2015. Hiacen nelivetoisten mallien suosiosta huolimatta Proacen nelivetomalli näkee päivänvalon vasta nyt vuonna 2021. Proacet valmistuvat Ranskassa Stellantis-autoyhteenliittymän toimesta monen merkkisisarensa kanssa samalta linjalta. Nelivetoiseksi Proace muuttuu myös Ranskassa, Dangelin tehtailla, joka sijaitsee Sentheimin kaupungissa, lähellä Ranskan, Saksan ja Sveitsin kolmen maan rajapistettä.

Nelivetojärjestelmistään tunnettu Dangel muuntaa ”tavallisen” kaksivetoisen Proacen nelivetoiseksi. Toyota on päätynyt käyttämään nelivetomallissa vain yhtä perusauton kokoonpanoa, vaikka koripituuksia ja moottorivaihtoehtoja on useita. Toyota Proace 4×4 on aina pituudeltaan pitkäkorinen eli L2. Molemmin puolin ovat myös aina sivuliukuovet helpottamassa lastausta. Auto on siis viisiovinen. Tavaratilan tilavuus on 6,1 kuutiometriä. Se on muuten sama kuin kaksivetoisessa, paitsi että nyt tilaan on sijoitettu varapyörä, joka muuten kulkee mukana tavaratilan alla. Takavedon komponentit veivät sen verran tilaa, että varapyörä siirrettiin sisätiloihin. Tavaratilan käytettävyyttä lisää läpilastausmahdollisuus, jolloin mukaan mahtuu pieni nippu jopa neljämetrisiä kakkosnelosia.

Nelivedon toteutuksesta vastaa alan asiantuntija, ranskalainen Dangel. Nelivedon kytkentä tapahtuu kojelaudan vasemmassa reunassa olevalla kiertokytkimellä. Kytkentä tapahtuu jouheasti, ilman nykäyksiä ja outoja sivuääniä. Samoin poiskytkentä.

Manuaalinen voimalinja

Neliveto-Proacen moottorina on aina kahden litran D 120 -dieselmoottori, josta tehoa saadaan 90 kilowattia (120 hv). Vaihteisto on sekin aina käsikäyttöinen 6-vaihteisella laatikolla. Polttoaineenkulutuksen lukema on 8,0 litraa sadalla kilometrillä ja CO2-päästöarvo on 210 grammaa per kilometri. Kulutuslukemaa pitää kurissa ominaisuus, jolloin etuvetoisena ajettaessa takavedon kardaani ei pyöri. Nelivedon kytkentä päälle tehdään kojelaudan vasemmalle reunalla olevalla, kierrettävällä kytkimellä. Toiminto tapahtuu sähköisesti ja pehmeän sujuvasti kaikilla nopeuksilla.

Proace 4×4 on aina manuaalivaihteinen. Pykäliä on kuusi. Proaceen on tarjolla pitkä lista lisävarusteita. Pro Navi -paketin myötä saa kuvan 7-tuumaisen kosketusnäytön navigointitoiminnolla ja peruutuskameranäytöllä.

Pitävällä alustalla auto on kuitenkin pääosin etuvetoinen, vaikka 4-veto olisikin kytkettynä päälle. Vasta kun etu- ja takapyörien välille syntyy pyörimisnopeuden eroa, kytkee viskokytkin takavedon päälle. Koeajon yhteydessä tuli testattua mäkilähtöä lumisella alustalla. Etuvetoisena auto jäi sutimaan varsin loivaankin ylämäkeen. Nelivedon kytkennän jälkeen tyhjäkin auto lähti aina nöyrästi ja sutimatta liikkeelle. Se antoi varsin hyvän kuvan auto etenemiskyvystä liukkaalla ja kaltevalla alustalla. Korostettakoon vielä, että Proace 4×4 ei ole maastoauto, vaan nelivetoinen pakettiauto.

Enemmän maavaraa

4-vetomallissa on 20 millimetriä korkeampi maavara etuvetoiseen verrattuna sekä pohjapanssarointi ja kitkalukko (LSD) taka-akselilla. Lisävarusteena saatavan Offroad-paketin myötä saa vielä 40 millimetriä lisää maavaraa sekä mekaanisen tasauspyörästön lukon taka-akselille. Pakettiin kuuluu myös vetokoukku.

Toyota Auto Finlandin hyötyajoneuvokaupan myynti- ja kehityspäällikkönä äskettäin aloittanut Jukka Pigg listailee neliveto-Proacen asiakkaiksi muun muassa sähköyhtiöt sekä metsäkone- ja maarakennusyrittäjät. Nämä kaikki joutuvat aika ajoin ”rämpimään” hankalissakin olosuhteissa, joten neliveto tuo mukavasti lisää luotettavuutta liikkumiseen. Eikä unohtaa sovi vannoutuneita neliveto-Hiacen käyttäjiä ja 4-vetoiseen pakettiautoon muutoin tykästyneitä. Nyt heille on tarjolla tuore vaihtoehto, nykyaikaisella nelivetovoimansiirrolla.

Vakiovarustelun ja varustepakettien osalta nelivetomalli vastaa etuvetoista. Toyota Proace 4×4:n hinnat alkaen -hinta on 42 994 euroa. Edellä mainitun Offroad-paketin saa hintaan 2 900 euroa (hinnat sisältävät arvonlisäveron).
Proace 4×4:n koeajot ovat jo käynnissä ympäri maan ja asiakastoimituksetkin ovat parhaillaan alkamassa. Nelivetomalli tuo varmasti lisäpiristettä Proacen myyntiin, jolloin maahantuojan asettama tuhannen Proacen myyntitavoite on hyvinkin mahdollinen.


Maskiin on upotettu lisäpitkät.
Neliveto-Proacen kojelauta on tuttua Proacea.
Proaceen saa myös heijastusnäytön (HUD).
Keskimmäisen penkin selkänojasta taittuu alas kirjoitusalusta.
Läpilastausmahdollisuuden myötä mukaan mahtuu muutama nelimetrinenkin kakkosnelonen.
Moottori lepää varsin alhaalla konehuoneessa.
Seinälle ripustettu vararengas rajoittaa hieman tavaratilaa. Etuvetoisessa autossa vararengas on takakopan alla. Nelivetoisessa siellä on takavedon komponentteja.
Tästä ei auto liikahtanutkaan eteenpäin etuvetoisena. Nelivetoisena tyhjäkin auto lähti sen sijaan nöyrän tasaisesti ”ylävirtaan”.
Toyota Proace 4×4 ei ole maastoauto, vaan nelivetoinen pakettiauto.


Lue seuraavaksi