Uutiset

Autot

Toimisto pyörillä

Pääkaupunkiseudulla pääasiallisesti toimiva Jyrki Kaaretkoski siirsi toimistonsa pyörien päälle. Jyrki hankki uuden Roadcar R600 -retkeilyauton turenkilaiselta matkailuautotalo Miseva Oy:ltä helmikuussa. Lyhyen ”sisäänajovaiheen” perusteella Jyrki sanoo olevansa erittäin tyytyväinen valintaansa.

Raskaan kaluston varaosia edustava Jyrki Kaaretkoski myöntää olevansa kulkijaluonne. Maailmaa on tullut tiirailtua niin moottoripyörän kuin monien matkailuautojen päältä.

Kuva: Jyrki Kaaretkosken Roadcar R600 -retkeilyauto on tyylikäs näky metallihohtoväreineen ja erikoisvanteineen. Toimisto-
käyttöön valjastettu ajoneuvo palvelee omistajaansa myös vapaa-aikana.

Pitkän päivätyön suomalaisissa kuorma-autotaloissa tehnyt Jyrki aloitti vuoden alussa latvialaisen Auto Kadan liiketoi-
minnan kehityspäällikkönä Suomessa. Auto Kadalla ei ole ollut aikaisemmin toimintaa maassamme, joten toimitilatkin puuttuivat.

Nyt se päätettiin perustaa pyörille kivijalkatoimiston sijaan. Yritys myy raskaan kaluston varaosia. Edustettavat merkit ovat kaikki niin sanottuja laatumerkkejä eivätkä mitään ”piraattiosia”. Asiakkaita ovat kuljetusyritykset, valtakun-
nalliset raskaan kaluston korjaamot, linja-autoyritykset sekä muut isoilla autoilla operoivat.

Kuva: Jyrki toimistossaan työn ääressä. Tilat riittävät hyvin pääosin kannettavalla tietokoneella ja puhelimella hoidet-
tavaan työhön. Myös asiakkaita voi vastaanottaa
tässä tyylikkäässä liikkuvassa konttorissa.

Vaikka varasto sijaitsee Latviassa, lupaa Jyrki tavaran toimitukset asiakkaalle Uudenmaan alueelle seuraavaksi päiväksi, jos tilaus tapahtuu ennen kello neljäätoista.

Toimiston perustamisessa tutkittiin tarkasti kiinteän ja mobiilitoimiston välisiä eroja. Toimitilojen vuokrahinnat ovat melkoiset pääkaupunkiseudulla ja Jyrkin toimenkuva edellyttää kulkemista, joten autokin on välttämätön.

Työn joustavuuden kannalta liikkuva toimisto on erinomainen varsinkin tässä tapauksessa, kun asiakkaita pitää käydä tapaamassa usein paikan päällä. Nyt keskustelut voidaan käydä mukavasti retkeilyauton pehmeällä nojatuolilla.

Ajoneuvoa hankittaessa vaihtoehtona oli myös yritysten suosima hyvillä varusteilla ladattu farmariauto. Farmariauto oli kuitenkin saman hintainen kuin Jyrkin nyt valitsema Roadcar, joten päätös oli helppo.

Ja autoverosta vapaa retkeilyauto tarjoaa runsaasti enemmän ominaisuuksia ja mahdollisuuksia kuin tavallinen farmariauto. Retkeilyautojakin Jyrki sanoi testanneensa neljää eri mallia ennen päätöstä.

Roadcar on saksalaisen Pösslin rinnakkaismerkki. R600-mal-
lin alustana on Fiat Ducato 2.3 Mjet. Jyrkin auto on automaattivaihteinen miehen nimenomaisesta toivomuksesta, kuten myös ajoneuvon hieman peruspakettiautoa tyylikkäämpi ulkoasu.

Autossa on muun muassa automaatti-ilmastointilaite, erikoisvanteet, metalliväri ja auton sävyyn maalattu etupuskuri. ”Minun näköiseni kokonaisuus”, tuumaa Jyrki.

Runsaasta varustelusta mainittakoon kännykällä toimiva Eberspächer-lämmitin, kaapelin päässä oleva peruutus-
kamera, markiisi ja tukevalla astinlaudalla varustettu vetokoukku.

Ajoneuvolla saa vetää 2000 kilon massaa, joten monen moista harrastevälinettä saa tarvittaessa mukaansa. Auton suurin sallittu kokonaismassa on 3500 kiloa eli laitetta saa kuljettaa B-kortilla. Kantavuuskin on 700 kiloa eli mukaan voi ottaa vaikka kolme öljytynnyriä.

Jyrkin Roadcarissa on 96 kilowatin moottori, joka miehen sanojen mukaan riittää vallan mainiosti, vaikka vielä kärrynkin vetämiseen. Suurempitehoinen moottorikin on tarjolla. Nykyisellä moottorilla kulutus jää alle kymmenen litraa sadalla kilometrillä. Jyrkin lyhyen kokemuksen mukaan se on noin yhdeksän litraa.

Edellä mainittujen haluttujen varusteiden lisäksi auto on pullollaan muita varusteita, joita tämän päivän matkailu-
autot sisältävät. Suihku, wc, nestekaasulämmitin (Truma) ja keittiövarustus ovat nykyisin itsestäänselvyyksiä näissä ajoneuvoissa.

Lämmityslaitekin tuli jo testattua lähes äärimmäisissä olosuhteissa. ”Pakkasta oli 20 astetta, mutta uni tuli hyvin Roadcarin takatilan parivuoteella”, sanoo Jyrki.

Takapään parivuode on käännettävissä helposti pois, jolloin tilaa voidaan käyttää ”rahtitilana”, kun kantavuuttakin on tuo edellä mainittu 700 kiloa. Keittiön runsas laskutila ja iso jääkaappi ovat Jyrkin mieleen. Tärkeä ominaisuus on myös ajonvakautus, joka on todella hyödyllinen turvavaruste, kun autolla saa ajaa 100 km/h.

Jyrki Kaaretkoski on kotoisin Rovaniemeltä, vaikka nykyisin Helsingissä asustaakin. Jyrki tykkää kulkemisesta ja nyt hän pystyykin yhdistämään hyödyn ja huvin, kun hän aika ajoin vierailee kotiseudullaan veljeä tapaamassa. ”Matkalla pystyn samalla hoitamaan runsaasti työasioita sekä yöpymään edullisesti”, toteaa Jyrki. Nykyisenä kiireisenä aikana asiakkaat arvostavat, kun heitä käydään tapaamassa ”omilla nurkilla”.

Se miksi Jyrkin pihalta löytyy nyt Roadcar-retkeilyauto, selittyy hänen mielestään myyjän, Misevan, hyvällä palvelulla ja järkevällä hinnoittelupolitiikalla, missä asiakkaalta ei yritetä saada maksimihöytyä joka ikisestä lisävarusteesta. ”Myyjän toiminta oli asiallista ja kokemuksesta jäi hyvä maku”, mainitsee Jyrki. Myös se, että auto oli nopeasti saatavilla, vaikutti päätökseen.

Jyrkin pakettiautomaisen ketterä Roadcar R600 -retkeilyauto on tyylikäs näky metalliharmaalla värityksellä. Auton sävyyn maalattu etupuskuri antaa pirteän leiman etupäälle. Auton monikäyttöisyys tarkoittaa myös säästöä rahassa. Se on samalla sekä toimisto, kesämökki vapaa-ajalla ja hotellihuone työmatkoilla ja vielä nimenomaan ympärivuotinen sellainen.

Toimiston pitäminen pyörillä on erittäin helppoa nykyisten hyvien tietoliikenneyhteyksien johdosta. Tieto ja puhe kulkevat mobiiliverkoissa aivan samoin kuten kiinteissäkin verkoissa.

Edellä mainittujen lisäksi on huomioitava, että Roadcar on myös Jyrkin arkiauto. ”Automaattivaihteisena sitä on helppo ja suorastaan mukava käsitellä ruuhkaisessa pääkaupunkiseudun liikenteessä päivittäin”, päättää Jyrki Kaaretkoski, matkailumies henkeen ja vereen.

Lue seuraavaksi