Uutiset

Autot

Tila-autojen menestysmalli kehittyi yhä houkuttavammaksi

Mercedes-Benzin vuonna 2014 esittelemä V-sarja avasi kokonaan uuden luvun premium-tila-autojen markkinoilla. Erottuvaa muotoilua, mukavuutta ja turvallisuutta korostava konsepti osoittautui myös myyntimenestykseksi, sillä V-sarjan autoja on toimitettu asiakkaille yli 209 000 kappaletta. Viime vuonna V-sarja teki myös oman myyntiennätyksensä 64 000 autolla. V-sarjan ostajakunta on yksi Mercedes-Benz-malliston nuorimmista. V-sarja on hiljattain esitelty Aasiassa, ja tänä vuonna sen myynti käynnistyy Intiassa.

V-sarja uudistui Mercedes-Benzin henkilöautomalliston esikuvan mukaisesti

Uudistuneen V-sarjan leveyttä ja voimakasta läsnäoloa korostavat uudelleen muotoiltu etupuskuri leveine ilmanottoaukkoineen sekä näyttävä timantinmuotoinen etusäleikkö. Varustetasot ovat Avantgarde, Exclusive ja AMG Line. Uusia ulkovärejä ovat esimerkiksi grafiitti-metallinharmaa, teräksensininen sekä hyasintin punainen. Uusia vannevaihtoehtoja on neljä 17–19 tuuman kokoluokissa.

Sisältä V-sarja on uudistunut Mercedes-Benzin henkilöautomalliston suuntaviivojen mukaisesti moderniksi ja selkeäksi. Kojelaudan näyttäviä katseenvangitsijoita ovat turbiinin muotoiset ilmansuuttimet. Verhoiluvaihtoehtoja on kaikkiaan kuusi, uutuutena tartufo-nappanahkaverhoilu. V-sarjaan on saatavana valinnaisvarusteena S-sarjasta tutut ilmastoidut ja hierovat mukavuusistuimet täysin taittuvilla selkänojilla.

OM 654 -dieselmoottori tarjoaa suorituskykyistä ja puhdasta voimaa

Uudistuneessa V-sarjassa hyödynnetään Mercedes-Benzin OM 654 –dieselmoottoria kahtena eri tehoversiona: V 250 d (140 kW/190 hv ja 440 Nm) sekä V 300 d (176 kW/239 hv ja 500 Nm). Kiihdytyksissä ja voimaa vaativissa tilanteissa V 300 d:ssä on käytettävissä myös hetkellinen yliahtotoiminto, joka tuottaa 30 Nm:n lisäväännön. Kummastakin takavetomallista on tarjolla myös 4Matic-nelivetoversio.

Alumiinirakenteisissa moottoreissa on toteutettu toteutettu aloudellisuutta parantavia teknisiä ratkaisuja kuten teräsmännät, männänpäihin porrastetut palotilasyvennykset ja alumiininen sylinteriryhmä. Sylinteripinnat on pinnoitettu Formula 1-moottoreissa käytetyllä NANOSLIDE®-menetelmällä.

Uusi 250 d on noin 13 prosenttia polttoainetehokkaampi kuin edeltäjänsä. Päästöjen vähentämisen kannalta tärkeimmät komponentit on liitetty suoraan moottoriin. Uuden polttoprosessin lisäksi moottorissa käytetään dynaamista, monikanavaista pakokaasujen takaisinkierrätystä ja jälkikäsittelyä, joka pienentää kulutusta ja päästöjä. Jälkikäsittelyjärjestelmän lämpöhävikki on vähäinen, mikä takaa moottorille koko ajan ideaaliset työskentelyolosuhteet ja –lämpötilan.

Päästöjen vähentämisen kannalta tärkeimmät tekniset innovaatiot ovat:

  • Korkea- ja matalapaineinen pakokaasujen takaisinkierrätys ja jäähdytys
  • Hapettava dieselkatalysaattori (DOC), joka vähentää hiilimonoksidin (CO) ja palamattomien hiilivetyjen (HC) päästöjä
  • Hiukkassuodatin SCR-katalysaattori-toiminnolla (sDPF)
  • SCR-katalysaattori ja AdBlue-lisäaineen hyödyntäminen typpioksidipäästöjen vähentämisessä
  • Ylimääräinen SCR-katalysaattori ja ASC-ammoniakkikatalyytin suihkutus pakokaasujen poistokanavaan

V-sarjan vaihteistoksi on ensi kertaa saatavilla 9G-Tronic-automaattivaihteisto. Dynamic Select –valitsimella kuljettajan käytössä ovat Comfort- ja Sport-ajotilat. M-moodi mahdollistaa vaihtamisen käsin ohjauspyörän siivekkeillä.

V-sarjan moottorivalikoima
  V 250 d V 250 d 4Mati V 300 d  V 300 d 4Matic
Vaihteisto 9G-Tronic 9G-Tronic 9G-Tronic 9G-Tronic
Sylinterit rivi-4 rivi-4 rivi-4 rivi-4
Iskutilavuus cm3 1951 1951 1951 1951
Teho kW/hv 140/190 140/190 176/239  176/239 
Vääntö Nm 440 440 500 500
Yliahtotoiminnonlisävääntö Nm 30 30
Kulutus l/100 km 5,9–6,3 6,5–6,8 5,9–6,3 6,5–6,8
Yhd, CO2-päästög/km 154–165 171–180 154–165 171–180
Päästöluokka  Euro 6d-TEMP  Euro 6d-TEMP  Euro 6d-TEMP  Euro 6d-TEMP
Kiihtyvyys0-100 km/h 9,5 10,2 7,9 8,3
Huippunopeus km/h 205 199 220 214

Varusteiksi aktiivinen jarruavustin ja kaukovaloavustin High Beam Plus

V-sarjan turvavarustelu on kattavampi kuin koskaan. Vakiovarusteina ovat muun muassa Crosswind Assist -sivutuuliavustin ja Attention Assist -vireystila-avustin sekä uutuutena Active Brake Assist eli aktiivinen jarruavustin. Havaitessaan törmäysvaaran edellä ajavaan se varoittaa kuljettaa visuaalisesti ja akustisesti. Jos kuljettaja reagoi, avustin lisää jarrupainetta tilanteen vaatimalla tavalla. Mikäli kuljettaja ei reagoi, järjestelmä aloittaa automaattijarrutuksen. Kaupunkiympäristössä avustin havaitsee myös paikallaan pysyvät esteet sekä katua ylittävät jalankulkijat.

Toinen uusi turvallisuusjärjestelmä on valinnaisvarusteena saatava kaukovaloavustin High Beam Plus. Sen ansiosta kuljettaja voi ajaa koko ajan kaukovalot päällä, jolloin valaistus tiehen on aina optimaalinen muita liikkujia häikäisemättä. Kohtaustilanteissa valoumpioiden ledejä varjostetaan niin, että valokiila on U-kirjaimen muotoinen eikä häikäise vastaantulijaa.

Viite sähköautomalliston laajenenemisesta saadaan Genevessä 5.3

Ensimmäisenä premium-autonvalmistajana Mercedes-Benz Vans on laajentamassa tila-autotarjontaansa myös sähköautomalleihin eDrive@VANs-strategian mukaisesti. Saatavana ovat jo eVito sekä vuoden 2019 toisella puoliskolla myös eSprinter, joiden jälkeen tarjonta laajenee myös vahvasti yksityisautoiluun tarkoitetuilla malleilla. Ensimmäinen silmäys uuteen täyssähköiseen tila-automalliin saadaan maaliskuun alussa Geneven autonäyttelyssä, jossa ensi-iltansa konseptiautona saa Concept EQV – tila-auto.

Lue seuraavaksi