Uutiset

Autot

Tieliikenteen jouluruuhkat jakautuvat monelle päivälle

joulunajan-liikennoidyimmat-valtatiet

Joululiikenne ajoittuu tänä vuonna normaalia pidemmälle ajanjaksolle arkipyhistä johtuen. ITM Finlandin tieliikennekeskukset, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Poliisihallitus, Sisäministeriön pelastusosasto, Hätäkeskuslaitos sekä Liikenneturva muistuttavat kaikkia joululiikenteeseen lähtijöitä varautumaan vilkkaaseen liikenteeseen ja ennakoimaan niin ajotavoissa kuin matkallelähdön valmisteluissa. Liikenteen tilannetta seurataan edellisvuosien tapaan tehostetusti. Työtä tehdään turvallisen liikenteen eteen 24/7 -periaatteella.

Joululiikenne näkyy talvikauden liikennemäärissä selkeänä piikkinä. Tänä jouluna menoliikenne starttaa jo perjantaina 20.12. ja jatkuu siitä maanantaihin 23.12. saakka. Vilkkainta menoliikenne on viikonloppuna, jolloin sen odotetaan kasvavan jopa lähes kolmanneksella normaaliin viikonloppuun nähden. Vastaavasti paluuliikenteen vilkkaimmat päivät ajoittuvat torstaille 26.12. ja perjantaille 27.12., viikonlopun liikennemäärien lähestyessä jo normaaleja liikennelukemia.

”Arkipäiville osuvat jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä houkuttelevat tänä vuonna matkaajia pidennetyn joululoman viettoon. Tieliikenteessä tämä näkyy ruuhkahuippujen tasaantumisena, kun meno- ja paluuliikenne jaksottuvat useammalle päivälle. Omaa matkaa suunnitellessa kannattaa siitä huolimatta varautua liikenteen ajoittaisiin jonoutumisiin ja keskinopeuksien alenemisiin”, kertoo yksikönpäällikkö Mika Jaatinen ITM Finlandin tieliikennekeskuksesta.

Aja turvallisesti joululiikenteessä ja muista ennakoiva ajotapa

Poliisi valvoo tuttuun tapaan liikenteen sujuvuutta. Erityistä huomiota kohdistetaan etenkin rattijuopumuksiin, ylinopeuksiin, ajotaparikkeisiin, ajoneuvon kuormauksiin ja kännyköiden sekä turvavöiden käyttöön. Poliisi muistuttaa myös ennakoivan ajotavan merkitystä, jossa kuljettajalla on peli- ja kelivaraa eli riittävästi tilaa ja aikaa toimia liikenteessä.

”Ehjänä perillepääsyn takaa rauhallinen ja kiireetön ajotapa, jossa huomioidaan ja pidetään olosuhteiden edellyttämät turvavälit. Lisäksi kuljettajan tulee luonnollisesti olla selvin päin ja levännyt ennen matkalle lähtöä. Myös puhelimen käyttö ja selaaminen tulee jättää taukojen yhteyteen”, korostaa poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.

Varaa matkantekoon riittävästi aikaa ja valmistaudu jo etukäteen

Joulun matkallelähtöön on hyvä valmistautua etukäteen. Huomioida kannattaa erityisesti talven nopeastikin vaihtuvat keliolosuhteet. Ilmatieteenlaitos.fi -sivuilta voi tarkistaa ajantasaiset säätiedot ja voimassa olevat varoitukset. Lisäksi tietoa ruuhkista ja esimerkiksi tietöistä löytyy kootusti Traffic Management Finlandin liikennetilanne.tmfg.fi -sivuilta ja Liikennetilannesovelluksesta. Oman huomionsa vaatii myös auto. Ainakin valot, pyyhkijänsulat, nesteet ja renkaat kannattaa tarkistaa.

”Pienellä etukäteisvalmistelulla välttää monta ikävää yllätystä tienpäällä. Tarkasta, että pyyhkijät ovat kunnossa ja lasinpesuneste kestää pakkasen. Suunnittele reitti etukäteen, ota kelivaraa ja varaa aikaa riittävästi myös tauoille”, neuvoo johtava asiantuntija Jussi Pohjonen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Myös Liikenneturva muistuttaa ennakoinnin tärkeydestä. Hyvät yöunet ennen lähtöpäivää varmistavat kuljettajan virkeyden ja huolellisesti pakattu auto lisää matkustusmukavuutta ja -turvallisuutta.

”Virkeänä jaksaa paremmin keskittyä myös ruuhkaisessa liikenteessä. Ennakkoon kannattaa miettiä matkan taukopaikat ja varata aikaa niin auton pakkaamiselle kuin tarvittaville pysähdyksille. Auton matkustamossa irrallaan oleva tavara voi pelkässä äkkijarrutuksessakin sinkoilla ja pahimmillaan saada aikaan vahinkoa. Pyhitetään joulunakin matkustamo matkustajille ja pakataan pukinkontin sisältö tavaratilaan. Jos joulunviettoon lähdetään karvaisten kaverien kera, muistetaan kiinnittää lemmikitkin autoon joko turvavaljain tai asianmukaisin kuljetuskopein”, kannustaa koulutusohjaaja Toni Vuoristo Liikenneturvalta.

Toimi oikein onnettomuustilanteissa

Onnettomuuksien sattuessa turvallisuusviranomaiset ovat valmiudessa auttamaan ja pelastamaan ihmishenkiä ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

”Onnettomuustilanteissa muiden autoilijoiden on tärkeintä varmistaa hälytysajoneuvoille esteetön kulku onnettomuuspaikalle. Myös onnettomuuspaikan ohi ajaessa pitää malttaa laskea ajonopeutta tarpeeksi, ettei pelastustyöntekijöille aiheudu tilanteessa vaaraa. Läheltä piti -tilanteita, joissa pelastajat tai poliisit ovat olleet vähällä jäädä ohi ajavan auton alle, on ollut viime aikoina liian usein,” kertoo eristysasiantuntija Alpo Nikula Sisäministeriön pelastusosastolta.

Hätäkeskuslaitokselta muistutetaan lisäksi auttamisvelvollisuudesta sekä hätänumeron 112Suomi -sovelluksen käytöstä.

”Joululiikenteen ohjeemme on ”Älä aja ohi”. Tällä pyrimme muistuttamaan ihmisiä siitä, että jokainen on velvollinen pysähtymään onnettomuuden havaitessaan ja auttamaan avun tarpeessa olevia. Mikäli viranomaiset ovat jo paikalla, on toimittava heidän ohjeistamallaan tavalla. Hätänumeroon 112 soittaminen on parasta tehdä 112Suomi -sovelluksen kautta, näin varmistetaan paikantamisen oikeellisuus heti alkuvaiheessa ja apu saadaan nopeammin perille”, kertoo johtokeskuksen päällikkö Jyrki Heinonen Hätäkeskuslaitokselta.


ITM FINLANDIN TIELIIKENNEKESKUKSEN JOULUN MENO-
JA PALUULIIKENTEEN ENNUSTEET

Joulun meno- ja paluuliikenne ajoittuu tänä vuonna pidemmälle aikavälille. Menoliikenteen vilkkaimmat päivät ovat pe 20.12., la 21.12. ja ma 23.12. Paluuliikennettä on eniten to 26.12. sekä pe 27.12.

Pe 20.12. liikennettä on noin 10 % enemmän kuin normaalina perjantaina ja liikenne on vilkkainta iltapäivästä. Runsasta liikenne on etenkin valtatiellä 3 välillä Helsinki – Tampere, valtatiellä 4 välillä Helsinki – Lahti ja valtatiellä 9 välillä Tampere – Orivesi. Huippuaikoina nopeuden alenema on noin 10 km tunnissa ja valtatiellä 9 jopa 20 km tunnissa, jotka näkyvät paikoittaisina jonoutumisina.

Viikonloppuna 21.12. – 22.12. liikennettä on noin 20 – 30 % normaalia talviviikonloppua enemmän. Liikennettä on kuitenkin vähemmän kuin normaalina arkipäivänä, jolloin siihen vaikuttaa lisäävästi arkiliikenne. Lauantaina liikennettä on etenkin valtatiellä 4 Lahdesta pohjoiseen. Liikenne voi viikonloppuna paikoin ajoittain jonoutua ja keskimäärin nopeuden alenema on huippuaikoina noin 10 km tunnissa.

Ma 23.12. liikennemäärät ovat noin 10 % suuremmat kuin normaalina arkimaanantaina ja liikenne on vilkkainta iltapäivästä. Eniten autoilijoita on valtatiellä 4 välillä Helsinki – Jyväskylä ja valtatiellä 5 Mikkeliin päin. Lisäksi liikennettä on paljon valtatiellä 6 Kouvolan ympäristössä sekä valtatiellä 3 välillä Helsinki – Tampere – Hämeenkyrö. Liikenne voi paikoin ajoittain jonoutua ja keskimäärin nopeuden alenema on huippuaikoina noin 10 km tunnissa.

To 26.12. on paluuliikenteen vilkkain päivä, jossa liikennemäärät lähtevät kasvuun aamupäivästä. Eniten liikennettä on valtateillä 3, 4 ja 7 etelän suuntaan. Liikenne voi paikoin ajoittain jonoutua ja keskimäärin nopeuden alenema on huippuaikoina noin 10 km tunnissa. Teiden välillä on kuitenkin selkeitä eroja ja esimerkiksi valtatiellä 9 välillä Tampere – Orivesi nopeuden alenema saattaa olla jopa 20 km tunnissa.

Pe 27.12. liikennemäärät ovat pitkälti torstain tasolla johtuen osittain myös arkiliikenteestä. Paluuliikennettä on etenkin valtatiellä 4 Jyväskylästä etelään ja valtatiellä 9 välillä Orivesi – Tampere. Liikenne voi paikoin ajoittain jonoutua ja keskimäärin nopeuden alenema on huippuaikoina noin 10 km tunnissa.

Viikonlopun 28.12. – 29.12. liikennemäärät ovat normaalin viikonlopun tasolla. Huippuaikoina liikenne voi kuitenkin joillakin tieosuuksilla jonoutua.

Huomioitavaa on, että keli- ja säätilanne sekä mahdolliset liikenneonnettomuudet vaikuttavat yllä olevien ennusteiden pitävyyteen ja liikenteen sujuvuuteen.

Lue seuraavaksi