Uutiset

Autot

Thermo-Tek Oy huoltaa lämmönsäätöjärjestelmät

Thermo-Tek osaa lämmönsäätöjärjestelmät

Ajoneuvoissa hyödynnettävät lämmönsäätöjärjestelmät ovat vuosikymmenten aikana muuttuneet paitsi aiempaa teknisemmiksi, myös aiempaa kriittisemmiksi. Matkustusmukavuuden ja tuotteiden ominaisuuksien säilyvyyden kannalta kriittisten laitteiden toimivuus vaatii myös huoltoa ja huolenpitoa.

Nastolassa sijaitseva Thermo-Tek Oy on reilun parinkymmenen vuoden historiansa aikana kehittynyt ja kasvanut lämmönsäätöjärjestelmiin erikoistuneeksi osaajaksi, jonka arki koostuu pyörille asennettujen lämmönsäätöjärjestelmien kunnossapidosta. Ari Lavikan vuonna 1989 alkuun polkaisemassa yrityksessä on vuosien varrella korjattu ja huollettu muiden muassa niin pakasteperävaunujen kylmäkoneita, linja-autojen lämmitysjärjestelmiä kuin vetureihin asennettuja ilmastointilaitteitakin.

Matti (takarivi) ja Ari Lavikan luotsaama Thermo-Tek Oy huoltaa ja korjaa ajoneuvoihin asennettuja lämmönsäätöjärjestelmiä laajalla maantieteellisellä alueella. Neljännesvuosisadan ajan toimineessa yrityksessä luotetaan nuoriin osaajiin, Ossi Taavilaan (vas.) ja Lauri Halmejärveen.

”Alkuun toiminnassa nojattiin liikkuvaan huoltoautoon ja hyvin moninaisiin ajoneuvoteknisiin tehtäviin, mutta jo 1990-luvun alkupuolella keskityimme lämmönsäätöjärjestelmiin ja samalla perustimme Nastolaan kiinteän toimipisteen”, summaa ajoneuvojen parissa koko ikänsä työskennellyt Ari Lavikka, jonka mukaan niin tuotteiden kuin toimintamallien kehittyminen ovat värittäneet yrittäjän arkea vuosikymmenten saatossa.

Matti (takarivi) ja Ari Lavikan luotsaama Thermo-Tek Oy huoltaa ja korjaa ajoneuvoihin asennettuja lämmönsäätöjärjestelmiä laajalla maantieteellisellä alueella. Neljännesvuosisadan ajan toimineessa yrityksessä luotetaan nuoriin osaajiin, Ossi Taavilaan (vas.) ja Lauri Halmejärveen.

Erillisten lämmitys- ja ilmastointilaitteiden sijaan linja-autoissa on nykyisin lähes poikkeuksetta yhteinen integroitu lämmönsäätöjärjestelmä, jonka toimivuus on matkustusmukavuuden kannalta yksi kriittisimmistä tekijöistä.

”Matkustamon lämmityksen ja jäähdytyksen on toimittava moitteettomasti kokonaisuutena läpi vuoden. Suomessa ongelmana ovat usein suuret lämpötilavaihtelut, joiden vuoksi järjestelmät ovat käyttämättöminä puolet vuodesta”, kertoo yrityksessä vuosikymmenen vaihteesta saakka työskennellyt Matti Lavikka, jonka mukaan järjestelmien satunnainen käyttäminen sesongin ulkopuolella vähentää käyttämättömyydestä johtuvia ongelmia. Alati yleistyvien automatisoitujen järjestelmien käyttäminen ei tosin aina ole mahdollista.

”Monissa automerkeissä automaatti-ilmastointi ei käynnisty, mikäli ulkolämpötila on liian alhainen”, tietää Matti, jonka mukaan varsinkin linja-autoihin asennettujen järjestelmien huolto- ja korjaustoimet on aloitettava aina kokonaisuuden hahmottamisella ja selvittämisellä.

”Haasteena linja-autoissa on käytettyjen järjestelmien ja komponenttien suuri kirjo, sillä linja-autovalmistajat tekevät usein asiakkaiden toivomia ratkaisuja. Ulkoisesti yhtäläisissä autoissa saattaa monesti olla täysin toisistaan poikkeavia ratkaisuja, joista ei välttämättä ole käytettävissä minkäänlaisia kaavioita tai piirustuksia”, kertoo Matti arjestaan, josta voi lukea lisää Ammattiautot-lehden numerosta 3/2014. Lehti on luettavissa myös Lehtiluukussa.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi