Uutiset

Autot

Tavara-autojen rekisteröinnit kääntyivät lokakuussa kasvuun

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin syyskuussa 1 351, joka on 24,4 prosenttia enemmän kuin viime lokakuussa. Pakettiautoja on tänä vuonna ensirekisteröity 13 150, joka on 0,9 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammi-lokakuussa. Määrän on tänä vuonna ennakoitu kasvavan noin 16 000 pakettiautoon.

Kuorma-autojen ensirekisteröintien määrä kasvoi lokakuussa 361 kuorma-autoon, mikä on 27,1 prosenttia viime vuoden lokakuuta enemmän. Kuorma-autoja on ensirekisteröity tänä vuonna 3 248, joka on 11,7 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Uusia linja-autoja rekisteröitiin lokakuussa 35. Linja-autoja on tammi-lokakuussa ensirekisteröity 427, joka on 0,7 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Lokakuussa ensirekisteröitiin 7 935 uutta henkilöautoa, mikä on 9,3 prosenttia viime vuoden lokakuuta vähemmän. Uusia henkilöautoja on tänä vuonna rekisteröity yhteensä 105 670, joka on 4,8 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammi-lokakuussa.

Ensirekisteröintien määrä jää alle lokakuun pitkän aikavälin keskiarvon, mutta ero on kaventunut syyskuuhun verrattuna. Syyskuussa EU:ssa voimaan astunut henkilöautojen päästöjen ja kulutuksen mittausmenetelmän muutos on hiljentänyt viime kuukausina Euroopan automarkkinaa. Mittaustavan muutoksen takia EU:ssa rekisteröitiin elokuussa poikkeuksellisen paljon uusia autoja, sillä vanhan mittausmenetelmän mukaisesti tyyppihyväksyttyjä autoja saa ensirekisteröidä enää rajoitetusti syksyn ja talven aikana. Syys-lokakuun rekisteröinnit ovat koko Euroopassa olleet keskimääräistä pienemmät. EU-maissa uusien henkilöautojen rekisteröinnit jäivät syyskuussa lähes neljänneksen viime vuoden syyskuuta pienemmiksi. Uusi mittausmenetelmä on tuonut mukanaan suuria mallistomuutoksia, mikä on osaltaan heijastunut mallistojen tuotannon aikataulutukseen ja toimitusaikoihin.

Kuluvan vuoden ensirekisteröinnit kertovat romutuspalkkiokampanjan suosiosta ja katumaasturien kysynnän kasvusta

Katumaasturien suosio on koko Euroopan automarkkinassa kasvanut selvästi viime vuosina. Katumaasturien osuus on Suomessa kasvanut hieman yli 30 prosenttiin henkilöautojen ensirekisteröinneistä. Erityisesti keskikokoisten katumaasturien kysyntä on kasvanut, mikä on vähentänyt pienten tila-autojen ja muiden keskikokoisten autojen kysyntää.

Ensirekisteröinneissä näkyy toisaalta myös pienikokoisten B-segmentin autojen kysynnän kasvu. Viime vuonna B-segmentin osuus autojen ensirekisteröinneistä oli hieman alle 17 prosenttia, kun tänä vuonna osuus on kasvanut yli 18 prosenttiin. B-segmentin kasvun taustalla on tammi-elokuussa toteutettu romutuspalkkiokampanja, joka lisäsi selvästi pienikokoisten autojen kysyntää. Romutuspalkkiolla hankittujen autojen osuus kuluvan vuoden ensirekisteröinneistä on noin 6 prosenttia.

Noin 70 prosenttia tänä vuonna ensirekisteröidyistä autoista on ollut bensiinikäyttöisiä. Lähes neljännes tammi-syyskuussa rekisteröidyistä autoista oli dieselkäyttöisiä. Ladattavien hybridiautojen osuus on kasvanut 4 prosenttiin ja täyssähköautojen 0,6 prosenttiin. Myös kaasuautojen osuus on ollut selvässä kasvussa – niiden osuus tammi-syyskuun rekisteröinneistä oli 1,1 prosenttia.

Automaattivaihteistojen suosio on kasvanut selvästi. Tänä vuonna ensirekisteröidyistä autoista enää 31 prosenttia oli manuaalivaihteisia. Automaatit ovat yleistyneet myös pakettiautoissa, joista kuitenkin vielä kaksi kolmasosaa oli manuaalivaihteisia.

Lisätietoja

Lokakuun ensirekisteröintitilastot

Ensirekisteröintien segmenttitilastot

Lue seuraavaksi