Uutiset

Autot

Tällainen oli sähköisen liikenteen alkutaival Suomessa

Astara, yksi maailman johtavista liikkuvuusyhtiöstä, työllistää Suomessa yli 50 autoalan huippuosaajaa. Yksi heistä on 35 vuoden uran autoalalla tehnyt, Astara Finlandilla Kian teknisenä kouluttajana työskentelevä Rami Vähävirta, 54, joka on nähnyt aitiopaikalta autoilun sähköistymisen.

Vähävirta aloitti Kian ja Mitsubishin maahantuonnissa vuonna 2013, jolloin markkinoille tuli ensimmäinen ladattava hybridi-SUV, Mitsubishi Outlander PHEV. Mallista tuli sittemmin maailmanlaajuinen myyntimenestys.

”Lähdin heti ensitöikseni kesäkuussa 2013 Hollantiin Outlander PHEV -koulutukseen. Hyppäsin suoraan syvään päähän. Kilpailijoita ei juuri ollut, joten kymmenen vuotta sitten ladattaville hybrideille piti raivata tietä. Asiakkaille piti opettaa latausta”, Vähävirta muistelee sähköisen liikenteen alkutaivaltaan.

Työssään erittäin arvostettu Vähävirta oli jo saanut ensimakua täyssähköistä autoista jälleenmyyjän palveluksessa. Tuolloin markkinoille tuli vuonna 2011 Mitsubishi i-Miev -täyssähköauto, joka oli ensimmäisiä sarjavalmisteisia sähköautoja.

”Se oli hyvin erikoinen auto tuohon aikaan. Samalla se oli kokoon ja ominaisuuksiinsa nähden varsin kallis noin 40 000 euron hintaisena. Auton toimintamatka optimiolosuhteissa oli noin 150 kilometriä. Toisaalta pitää muistaa, että sähköautojen kanssa oltiin vielä vuonna 2011 ihan kokeiluasteella. Jo tuolloin tiedettiin, että akkujen kehityksessä pitää tapahtua paljon. Superakuista puhuttiin pitkään ennen kuin alkoi tapahtua”, Vähävirta kertaa.

Sähköautojen kehitys onkin ottanut viime vuosina huimia harppauksia. Kia on ollut yksi sähköautojen edelläkävijä, joista osoituksena ovat useat kansainväliset ja kotimaiset palkinnot.

”Ero on kuin yöllä ja päivällä jos vertaa markkinoiden ensimmäisiä sähköautoja nykymalleihin. Autojen rakenne ja akkuteknologia ovat kehittyneet huimaa vauhtia. Toimintamatkojen lisäksi lataustehot ovat kasvaneet, mikä on muuttanut sähköautoilun käyttökokemusta merkittävästi”, Vähävirta kertoo.

Kia- ja Mitsubishi -autojen maahantuojana toimiva astara Finland on osa kansainvälistä astara-konsernia, joka toimii 19 maassa. astara Northern Europe muodostaa konsernin pohjoisen keskittymän, joka toimii Suomen lisäksi Ruotsissa ja Virossa. Ruotsissa astara toimii Abarth-, Alfa Romeo-, Fiat-, Fiat Professional- ja Jeep-merkkien maahantuojana. Virossa astara vastaa Mitsubishin jälkimarkkinoinnista. Yhteensä konserni edustaa 34 automerkkiä kolmella eri mantereella.

”Iso konserni mahdollistaa paljon asioita. Omassa työssäni minulla on upea mahdollisuus nähdä läpileikkaus automaailman kehityksestä. Kuljemme teknologian eturintamassa ja elämme autoilun historiassa ehkä sen mielenkiintoisinta vaihetta. Työssä oppii joka päivä jotain uutta ja mikä hienointa, kaiken oppimansa saa jakaa motivoituneiden autoalan ammattilaisten kanssa”, Vähävirta kiittelee.

Lue seuraavaksi