Uutiset

Autot

Suomalainen robottibussi aloittaa ajamisen Espoossa

Suomalainen robotiikka- ja ohjelmistoyritys Sensible 4 tuo liikenteeseen maailman ensimmäisen kaikkiin sääolosuhteisiin soveltuvan itseajavan GACHA-robottibussin. Sensible 4:n, Espoon kaupungin ja Nokian yhteistyö tuo itseajavan joukkoliikenteen lähemmäs todellisuutta tiistaina 10.9.2019 käynnistyvässä kaikille avoimessa pilotissa Nokian kampuksella Espoon Kerassa.

GACHA-bussi palvelee alueen liikkujia kolmena päivänä viikossa, tiistaista torstaihin, kello 10.00-14.00 jolloin halukkailla on mahdollisuus hypätä GACHA:n kyytiin ja kokea robottibussi avoimessa tieympäristössä. Lähdöt tapahtuvat Karaportti 3:n edustalta non-stop -periaatteella. Noin 1,5 kilometriä pitkän lenkin toinen pää on Keran juna-aseman tuntumassa ja kyyti on maksuton. 

Sensible 4:n ainutlaatuinen paikannusteknologia mahdollistaa robottibussien ympärivuotisen ajamisen myös Suomen sääolosuhteissa. Säällä on keskeinen rooli itseajavien ajoneuvojen kyvyllä ymmärtää ympäristöään. Tähän saakka sade, sumu tai lumisade ovat estäneet kaikkia itseajavia autoja toimimasta. Sensible 4 kehittämä teknologia – joka perustuu pitkään tutkimustyöhön Suomen vaihtelevissa olosuhteissa – on ratkaissut tämän ongelman.

Pilotti tukee Espoon tavoitetta, että robottibussi on pysyvässä liikenteessä vuoteen 2021 mennessä. Kaupunki pyrkii kehittämään Kerasta maailmanluokan kiertotalouden kehitysaluetta, jossa uudet teknologiat ja palvelut voidaan ottaa helposti käyttöön. Alueella sijaitsevalla Nokian kampuksella on käytössä Nokian nopea ja lyhytviiveinen 5G-verkko, joka on tärkeä edellytys itseajaville ajoneuvoille ja tulevaisuuden liikenteelle. Nyt käynnistyvä robottibussipilotti on osa Nokia Bell Labsin vetämää LuxTurrim5G -ekosysteemihanketta, jossa rakennetaan 5G-kaupunkiverkkoa ja kehitetään uusia älykaupunkiratkaisuja.

Sensible 4 on tehnyt GACHA:n yhteistyössä kuuluisan japanilaisen designyhtiö MUJI:n kanssa. Bussi esiteltiin ensimmäistä kertaa yleisölle Helsingissä maaliskuussa 2019. Espoon lisäksi vuoden 2019 aikana GACHA tulee ajamaan ainakin myös Hämeenlinnassa ja Vantaalla. Tavoitteena on luoda uusia robottibusseihin perustuvia vähäpäästöisiä ja helposti saavutettavia liikennepalveluja osaksi kaupunkien joukkoliikennejärjestelmiä jo vuonna 2021.

LUE MYÖS Citaro NGT on tehokas väline puhtaaseen kaupunkiliikenteeseen

Lue seuraavaksi