Uutiset

Autot

Scania jatkaa linja-autovalmistusta Suomessa!

Scania OmniExpress

Suomalaisen linja-autovalmistuksen tulevaisuus näyttää jälleen aiempaa valoisammalta, sillä Scanian huomaan siirtyneen, hiomattomaksi timantiksi luonnehditun lahtelaistehtaan särmiä on menneen kevään aikana viilattu aiempaa terävämmiksi.

Scania OmniExpress-bussiperheen jäseniä alettiin valmistaa Lahden Jokimaalle valmistuneessa uudessa tehtaassa viime vuosikymmenen puolivälin jälkeen. Asiakkaiden suosiota alettiin kerätä aluksi kotimarkkinoilta, sitten hurmattiin pohjoismaiset asiakkaat ja lopulta suomalaistuotteella ajettiin myös eurooppalaisasiakkaiden suosioon. Menneen talven turbulenssit ovat nyt taakse jäänyttä aikaa, sillä kokonaan Scanian lipun alle siirtyneessä tehtaassa mennään kohti tulevaa erittäin luottavaisin mielin.

”Mielestäni tämä tehdas on kuin hiomaton timantti, jossa on paljon potentiaalia ja mahdollisuuksia”, toteaa SOE Busproduction Finland Oy:n toimitusjohtaja Gustav Tham Lahden Jokimaalla vilpittömään, ruotsalaiseen tapaan.

Ruotsista uuden yhtiön vetäjäksi siirtynyt Tham kertoo SOE Busproduction Finland Oy:n olevan Scanian suomalainen tytäryhtiö, joka on toukokuun alusta alkaen vastannut Lahden OmniExpress-tehtaan tuotannosta ja tuotteeseen liittyvästä tuotekehityksestä sekä Lahden Autokorin valmistamien, myös tuotannosta jo väistyneiden autojen varaosahuollosta.

Vuosien ajan Scanian palveluksessa työskennellyt ja läheisesti tuotantoprosesseja seurannut Tham kertoo olevansa erittäin tyytyväinen käsiinsä saamaan tehtaaseen.

”Tämä on yksi Euroopan nykyaikaisimmista tehtaista ja sen henkilökunta on erittäin ammattitaitoista. Erityisen iloinen olen tehtaan moniosaajista, täällä osataan tehdä monia asioita yhdellä jakkaralla istuen”, kehuu Tham luotsaamaansa tehdasta ja sen henkilöstöä, jonka vahvuus tällä hetkellä on 150 osaajan luokkaa.

”Suurimmat tehdyt muutokset ja kehityshankkeet liittyvät lähinnä tiedonkulkuun, dokumentointiin, seurantaan ja laadunvarmistukseen. Aiemmin puutteet ja epäkohdat kasautuivat paljolti lopputarkastukseen, jolloin teimme paljon työtä puutteiden korjaukseen. Haluamme estää epäkohtien syntymisen puuttumalla asioihin aikaisemmassa vaiheessa. Mielestäni olemme saavuttaneet erittäin hyviä tuloksia jo lyhyellä aikavälillä”, kiittelee Tham motivoitunutta henkilökuntaansa.

Käytännössä uusien toimintamallien jalkauttaminen tuotantoon on tehostanut autojen valmistusprosessia, mikä taasen on näkynyt tuotannon volyymin kasvussa sekä laadun parantumisessa.

”Syksyllä autoja tehtiin neljän auton viikkotahdilla, nyt teemme viikossa viisi autoa ja tavoitteenamme on 7,5 auton viikkotahti”, kertoo Tham, jonka mukaan yhden auton läpimenoaika asettuu 18 päivään. Vastaavasti yhden auton valmistamiseen vaaditaan noin 800 työtuntia auton ominaisuuksista ja varusteista riippuen.

Tuotantomäärien kasvattamisen tarve on suoraa seurausta kysynnän kasvusta. Asiakkaiden usko ja luottamus modulaarisiin ja helposti asiakkaiden vaatimuksiin mukautuviin Scania OmniExpress-malleihin on nimittäin nyt ennätyksellisen vahvaa.

”OmniExpress-mallien myynti on jatkunut keskeytyksettä koko ajan, joten meillä on nyt erittäin hyvä tilauskanta pitkälle tulevaisuuteen”, kiittelee Tham asiakkaita osoittamastaan luottamuksesta.

Lahden tehdas on nyt osa maailmanlaajuista Scania-verkostoa, jolloin asioita katsotaan hyvin laajalla perspektiivillä. Konkreettisella tasolla tämä tuo enimmäkseen mahdollisuuksia muun muassa tuotekehitykseen. Thamin mukaan Lahdessa on aina tehty tiivistä yhteistyötä Scania-organisaation kanssa, joskin ovet Södertäljessä ovat nyt aiempaa avoimempina muun muassa tuotekehitykseen liittyvissä asioissa.

”Lahti on OmniExpress-tuotannon pääpaikka myös jatkossa, joskin Puolan tehtaalla meillä on mahdollisuus valmistaa muiden mallien lomassa myös OmniExpress 320 -autoja”, linjaa Tham muistuttaen kuitenkin talouselämän realiteeteista ja niiden merkityksestä.

”Toimintamme on oltava myös taloudellisesti kannattavaa”.

Scania OmniExpress on valmis tuote, jolla on nyt erittäin hyvä kysyntä markkinoilla. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö hyvästä haluttaisi viilata entistä parempaa. Thamin mukaan tehtaan tuotekehitysosasto on työskennellyt taukoamatta niin uusien ominaisuuksien kuin uusien tuotteidenkin kehittämisen parissa.

Yksi lähihistorian merkittävimmistä uutuuksista talutetaan päivänvaloon jo lähiviikkojen aikana, sillä Porin BUS 2014 -näyttelyssä on tarkoitus esitellä OmniExpress 320 LE -malli, joka keskiovelle saakka matalana on suunniteltu kiivaaseen kaupunkiliikenteeseen.

”Tämä on malli, jota erityisesti suomalaisasiakkaat ovat nälkäisesti odottaneet”, maalaa Tham, jonka mukaan uutta mallia on tätä kirjoitettaessa myyty jo reilut 50 kappaletta Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan.

”Asiakkaiden luottamuksesta tuotteeseen ja osaamiseen kertonee se, että uutta autoa on myyty yksinomaan piirrosten ja teknisten tietojen perusteella, ensimmäiset autot valmistuvat lähiviikkojen aikana”, painottaa Tham.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi