Uutiset

Autot

Scania esittelee hybridikuorma-auton

Scania esittelee Euro 6 ‑vaatimukset täyttävän P 320 -hybridikuorma-auton, joka kulkee sähköllä tai uusiutuvilla FAME- tai HVO-biopolttoaineella. Hybridirakenne ja tehokas biodieselmoottori takaavat monikäyttöisen kuorma-auton, jota voidaan käyttää moninaisissa kuljetustehtävissä ja -ympäristöissä. Hybridi on uusin lisä Scanian ainutlaatuisen laajaan ja markkinoiden johtavaan ympäristön kannalta kestävään kuljetustarjontaan.

“Kaupungistuminen on jatkuvasti voimistuva trendi, ja Scania tukee asiakkaitaan teknologialla ja ratkaisuilla, jotka auttavat heitä kohtaamaan kaupunkikuljetusten haasteet,” Scanian vaihtoehtoisista polttoaineista ja voimansiirroista vastaava Magnus Höglund sanoo. “Hybridimme on äärimmäisen joustava; suuresta kuljetuskapasiteetistaan huolimatta se tarjoaa sekä hiljaisen, täysin päästöttömän sähkökäytön että vähäpäästöisen dieselkäytön.” 

Hybridivoimansiirron voi tilata P- tai G-ohjaamon yhteyteen. Perusmoottori on Scanian 9-litrainen suora 5-sylinterinen moottori, jonka teho on 320 hv. Se toimii dieselillä, HVO:lla tai FAME:lla ja täyttää Euro 6 -vaatimukset.

Modulaarisessa voimansiirrossa 130 kW:n (174 hv) tehon ja 1050 Nm:n väännön tuottava sähkömoottori on sijoitettu moottorin ja Scanian 2-polkimisella Opticruise-vaihdeautomatiikalla varustetun (E-GRS895) erikoisvaihteiston väliin. Akun hyötykapasiteetti on 1,2 kWh, jolla on pyritty akun käyttöiän ja saavutettavan ajomatkan optimaaliseen tasapainoon. 

“Kokoonpano on tarkoin harkittu,” Höglund selittää. “Päätimme, että emme yritä maksimoida ajoetäisyyttä pelkällä sähkömoottorilla, vaan tyydyimme 2 kilometriin tasaisella alustalla 15 tonnin kokonaismassalla. Uskomme, että asiakkaamme arvostavat enemmän akun pitkää käyttöikää ja hyvää ajettavuutta. Polttoainesäästöt ovat jopa 18 % tyypillisessä kaupunkijakeluliikenteessä perinteisiin dieselautoihin verrattuna. CO2-päästöjä voidaan lisäksi vähentää merkittävästi käyttämällä uusiutuvia polttoaineita. Sähkömoottori ja suuri tehoreservi on tarkoitettu pääasiassa reitin viimeisille kriittisille osuuksille, esimerkiksi melunaralla kaupunkialueella ajamiseen tai päästöttömään ajoon sisätiloissa.”

Muut hybridisaation vaatimat sähkökomponentit on integroitu suoraan alustaan asennettuun Hybrid Power -moduuliin. Moduuli sisältää akun, ohjausjärjestelmän, akun jäähdytysjärjestelmän ja muuntajan. Moduuli on koteloitu ja kolarisuojattu. Kun dieselmoottori ei ole käynnissä, ohjausta avustetaan sähköhydraulisella ohjaustehostimella. Koko hybridipaketti akkuineen kasvattaa kuorma-auton omamassaa 790 kg.         

“Hybridikuorma-autot yleistyvät kaupunkien kaduilla,” Höglund ennustaa. “Mahdollisuus lisätä käyttöä hiljaisella yöajolla sekä merkittävästi pienempi polttoaineenkulutus kuolettavat nopeasti suuremmat investointikustannukset. Mahdollisuus ajaa öisin tyhjillä kaduilla voi tehdä ihmeitä tuottavuudelle ja toimitustarkkuudelle. Kahdella tai kolmella kuljettajalla kuorma-autoa voidaan ajaa käytännössä kellon ympäri kaupunkijakelussa, jätteenkeräyksessä ja muissa suurkaupunkien ajotehtävissä.”

Kuljettajilla on luonnollisesti tärkeä rooli hybridiautojen tarjoamien hyötyjen maksimoinnissa. Scanian kehittämästä kuljettajan tukijärjestelmästä (näkyvissä kojelaudassa) on saatavana hybridikuorma-autoihin tarkoitettu erikoisversio. Esimerkiksi tasainen jarruttaminen on tärkeää, jotta jarrutusvoima voidaan käyttää akkujen lataamiseen.

Jarrutusvoiman kierrättäminen kehittää kaksi kolmasosaa hybridisaation tarjoamasta polttoaineensäästöstä. Lisäsäästöjä saadaan aikaan pysäyttämällä dieselmoottori pienissä nopeuksissa ja tehostamalla kuorma-auton sähköjärjestelmän käyttöä (24 V järjestelmää syötetään hybridin 650 V järjestelmällä). Kuorma-auton enimmäisnopeus sähkökäytöllä on 45 km/h, jolloin dieselmoottori on joko pysäytetty tai käy tyhjäkäynnillä apujärjestelmien, kuten jarrutehostimen, käyttöä varten. 

“Käytännössä hybridikuorma-autoa ajetaan samalla tavalla kuin perinteistä dieselkuorma-autoa taloudellisuuteen pyrittäessä,” Höglund sanoo. “Ajaminen on ennakoivaa, jarruttaminen aikaista ja kevyttä. Jarrujen liiallinen käyttö akun lataamiseksi ei ole järkevää, koska käytännössä on aina tehokkaampaa hyödyntää liikemäärää ja antaa kuorma-auton rullata. Samalla sähkömoottorin tarjoama lisävoima tekee ajamisesta vielä mukavampaa; se nopeuttaa vaihtamista ja takaa sulavamman toiminnan pysähtelevässä kaupunkiliikenteessä tai ahtaassa terminaalissa.”

Scanian ensimmäisen hybridikuorma-auton toimitukset asiakkaille alkavat vuonna 2016. Alueilla, joissa on saatavana sopivia biopolttoaineita, voidaan saavuttaa jopa 92 % CO2-päästöjen pienennys käyttämällä esim. HVO:ta. Samaan aikaan kuorma-auto voi täyttää paikalliset tai kansalliset meluvaatimukset, kuten eurooppalainen Quiet truck/PIEK Light -aloite. Sitä sovelletaan yhä useammissa maissa ja kaupungeissa ja se rajoittaa melutason 72 dB:iin(A) melunaroilla alueilla.

Suurin osa ihmisistä asuu jo nyt kaupunkialueilla ja kaupungistuminen kiihtyy jatkuvasti. Se asettaa suuria vaatimuksia älykkäälle jakelulle ja ympäristövaikutusten vähentämiselle.

“Maailmassa on tällä hetkellä 28 megakaupunkia, joissa on yli 10 miljoonaa asukasta,” Höglund toteaa. “Monet tutkijat ja päättäjät yrittävät juuri nyt selvittää, miten voimme parhaiten jakaa välttämättömyyshyödykkeitä näille kaikille ihmisille ja poistaa samalla syntyvän jätteen. Tulevaisuudessamme on ehdottomasti tarvetta kuorma-autolle, jolla on minimaalinen vaikutus ihmisiin ja ympäristöön.”

Tekniset tiedot

• Kuorma-autot (ei vetoautot) 4×2, 6×2 tai 6×2*4. Ei erikoismatala alusta

• P- ja G-sarjat, akseliväli vähintään 3900 mm

• Moottori: DC09 Euro 6, 320 hv, diesel, biodiesel FAME tai HVO

• Vaihteisto: E-GRS895 2-polkimisella Scania Opticruisella. Ei hidastinta

• Voiman ulosotto: ED ja EG (ei sivulla) 

• Valittavana Silent-tila hiljaiseen ajoon pelkällä sähkömoottorilla

• Scanian 9-litrainen moottori, jonka polttoaineena voidaan käyttää biodieseliä (FAME tai HVO), jolla CO2-päästöja voidaan pienentää jopa 92 %

Lue seuraavaksi