Uutiset

Autot

Ryhmäpoikkeusasetuksella autokorjaamoille vapaa kilpailu

EU:n ryhmäpoikkeusasetuksessa määritellään, että riippumattomilla korjaamoilla on oltava yhtäläiset mahdollisuudet korjata ja huoltaa autoja kuin valtuutetuilla merkkikorjaamoilla. Velvoitetta toteuttaa korjaus- ja huoltotoimenpiteet ei asetuksella määrätä.

Tekniset tiedot, diagnosointi- ja testausvälineet, varaosat ja koulutus ovat halukkaiden saatavilla maksua vastaan. Suurin kuluerä merkkikorjaamoille on vaadittujen teknisten laitteiden hankinta ja päivitys. Yksi suurimmista kulueristä merkkikorjaamoille on mekaanikkojen koulutus. Merkkikohtaisia koulutuksia annetaan jokaiseen uuteen malliin ja malliversioon, joten merkkihuollossa voi olla varma, että mekaanikolta löytyy asiantuntemus juuri tiettyyn automerkkiin ja -malliin. Useita eri merkkejä huoltavan ja korjaavan mekaanikon koulutuksen ajan tasalla pitäminen kaikkien merkkien ja mallien osalta on luonnollisesti mahdotonta.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mikko Alatalo (kesk) on huolissaan huoltamoiden välisestä kilpailusta. Hänen mukaansa uusissa autoissa olevat suljetut ohjainlaitteistot uhkaavat riippumattomien autohuoltamoiden palveluja, sillä tarvittavat koodiavaimet ovat vain merkkikorjaamoiden hallussa.

Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä kaikki tieto on saatavilla korvausta vastaan. Kukin riippumaton korjaamo valitsee itse, mitä ohjelmistoja käyttöönsä hankkii. Ryhmäpoikkeusasetuksen mukaisesti myöskään auton takuu ei katkea riippumattoman korjaamon käyttöön, kunhan huolto on toteutettu ammattitaitoisesti ja huolellisesti noudattaen kyseessä olevan automallin Suomen olosuhteisiin laadittuja valmistajan huolto- ja korjausohjeita. Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan autoilijalla on vapaus valita, mitä heidän autoilleen tehdään, missä työ tehdään, kuka työn tekee, millä ammattitaidolla työ tehdään ja millaisia varaosia käytetään.

Lue seuraavaksi