Uutiset

Autot

Ratsaa renkaasi tänäkin syksynä ajoissa!

Perinteikäs turvallisuuskampanja Rengasratsia tuo jälleen viikolla 37 rengaskuntoa tutkivat mittauspisteet teiden päälle.

Huonot uutiset ensin. Suomen teillä ajaa yli 350 000 autoa, joiden renkaat eivät täytä turvasuosituksia.

”Suomalaiskuljettajat ajavat jatkuvasti yhä paremmilla renkailla, mutta huonokuntoisten renkaiden määrä on edelleen aivan liian suuri”, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora tiivistää.

Sitten hyvät uutiset. Totuttuun tapaan Autonrengasliitto järjestää yhdessä Poliisin ja Liikenneturvan kanssa viikolla 37 Rengasratsia tiedotuskampanjan viidellä eri paikkakunnalla. Tien päällä tehtävissä mittauksissa tutkitaan renkaiden urasyvyydet, ilmanpaineet ja oikean vuodenajan mukainen rengastus. Samalla jaetaan tietoa renkaiden vaikutuksesta ajoturvallisuuteen.

”Renkaiden huono kunto kulkee usein käsi kädessä ajoneuvon ja muiden puutteiden kanssa. Turvallisuustyön näkökulmasta olisikin tärkeää tavoittaa tämä ryhmä entistä paremmin.”

Riskiryhmä ei tunne renkaitaan

Rengasratsia on järjestetty syyskuun alussa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta vuodesta 1997 lähtien. Osana vuosista on tehty mittausten ohessa myös laajempaa tutkimusta kuljettajien lyhyiden haastatteluiden muodossa.

”Vuonna 2020 tapahtuma korvattiin koronan vuoksi tiedotuskampanjalla. Olemme todella iloisia siitä, että pääsemme jo toisena vuonna peräkkäin taas tien päälle tapaamaan ihmisiä”, Nuora sanoo.

Viimeisin laajempi tutkimus tehtiin viime syksynä. Sen tuloksista on tiivistetty Kesärengastutkimus 2021, joka täydentää julkaisusarjan viimeisintä, vuonna 2018 valmistunutta raporttia. Esiin nousee esimerkiksi se, että mitä paremmassa kunnossa renkaat ovat, sitä paremmin kuljettajat myös tietävät renkaidensa kunnon.

”Huonoilla renkailla ajavista vain 38,8 % osaa arvioida renkaidensa kunnon oikein. Jos renkaiden puutteita ei tiedä, niitä ei myöskään voi kompensoida rauhallisemmalla ajotavalla.”

Rengasratsia 2022

  • Tiedotuskampanjan valtakunnallinen startti Helsingissä 12.9.2020 kello 10.30 Nordenskiöldinkadulla Auroran sairaalan kohdalla. Lähimmät pysäköintialueet löytyvät Lasten liikennekaupungin vierestä (Auroranportti 2) tai Mäntymäentieltä jäähallin vierestä.
  • Alueellisia tutkimuksia tehdään kampanjaviikon aikana Porissa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Rovaniemellä.

Lue seuraavaksi