Uutiset

Autot

Pihassani on romuauto. Mitä teen?

Romuauton paikka ei ole kenenkään pihapiirissä saati metsän siimeksessä. Romuautosta saadaan eniten hyötyä irti, kun se toimitetaan valtuutettuun vastaanottopisteeseen.

Suomessa romutettiin vuonna 2018 lähes 90 000 henkilöautoa Suomen Autokierrätys Oy:n verkostoon kuuluvien vastaanottopisteiden kautta. Määrä oli enemmän kuin koskaan ennen, mutta edelleen liian moni romuauto jää virallisen kierrätyksen ulkopuolelle. Kierrätystä odottavia yksilöitä voi tavata esimerkiksi pihojen periltä ja latojen takaa.

Jos omalta pihalta löytyy loppusijoitusta odottava romuauto, niin tässä pikaopas juuri sinulle:

  1. Ota selvää, mistä löytyy lähin Suomen Autokierrätys Oy:n verkostoon kuuluva vastaanottopiste. Löydät lähes 300 pistettä täältä.
  2. Vie romuauto ilmaiseksi vastaanottopisteeseen. Jos et pysty itse järjestämään kuljetusta, voit tiedustella noutopalvelua vastaanottopisteestä. Tämä palvelu on pisteestä riippuen ilmainen tai maksullinen.
  3. Vastaanota romutustodistus. Tämän jälkeen kaikki auton omistamiseen liittyvät velvollisuudet verojen ja vakuutusten osalta päättyvät.
  4. Nauti oikeaoppisen kierrättämisen jälkeisestä hyvän olon tunteesta. Tiesitkö, että jopa 97 prosenttia auton materiaaleista päätyy uusiokäyttöön?

Kokonaisten autojen lisäksi vastaanottopisteisiin voi viedä purettuja autoja. Autosta voi siis poistaa osia kuten renkaat, valot tai vaikkapa hyvin säilyneen sisustuksen osia, mutta yksilö täytyy pystyä tunnistamaan edelleen runkonumeron perusteella. Autojen lisäksi vastaanottopisteisiin voi viedä myös muita ajoneuvoja kuten mopoja, moottoripyöriä tai mönkijöitä.

Kysytyimmät kysymykset auton romutukseen liittyen>>

Ja nämä vinkit muuten saa jakaa myös sen kuuluisan vajan takana romuautoa säilyttävälle naapurille.

LUE MYÖS Uusien henkilöautojen rekisteröinnit kääntyivät syyskuussa kasvuun

Lue seuraavaksi