Uutiset

Autot

Pieni on kaunista – ja kätevää

Henkilöauto mahtuu moneen paikkaan, matalaankin sellaiseen. Tekninen tai inhimillinen vika voi keskeyttää matkanteon lähes missä vain ja koska vain ja silloin tarvitaan hinausauton apua.

– Hinausautolla on päästävä paikkoihin, missä muutkin autot liikkuvat. Tämä tarkoittaa niin pysäköintialueita, umpimetsää kuin matalia parkkihallejakin, selventää Hinausautokeskus Oy:n Mikko Sipilä.

Matalia kohteita varten yritys hankki Isuzu D-Maxin alustalle rakennetun hinausauton, jonka varustelu on pääasiassa kuusamolaisen Kuusmet Oy:n käsialaa. Ennen Pohjois-Suomen matkaa Isuzu kipaisi Helsingin Pitäjänmäellä, missä taka-akselin jousitus rakennettiin hinausauton vaatimusten mukaiseksi. Sipilän mukana takaylitys on hinausautossa rakennettava mahdollisimman lyhyeksi oikeaoppisen painojakauman aikaansaamiseksi.

– Tämän vuoksi Vallilan Takomon sepät lyhensivät alkuperäisiä lehtijousia, mikä mahdollisti takaylityksen lyhentämisen. Kuusmet asensi lehtijousien kaveriksi myös ilmajousituksen, joka pitää ajokin ryhdikkäänä myös kuormattuna, summaa Sipilä rakennetta.

Kuusamolaista osaamista

Lähinnä pääkaupunkiseudulla toimiva Hinausautokeskus Oy on viime vuosina nojannut päällirakenneasiassa paljolti kuusamolaiseen osaamiseen. Tällä hetkellä yrityksellä on käytössään neljä Kuusmet Oy:n varustelemaa lava-autoa sekä loppuvuodesta käyttöönotettu Isuzu.

Jousituksen muutostyön jälkeen varustelu jatkui Kuusamossa tehdyllä rungon vahvistuksella. Avolava-ajokki on suunniteltu kantamaan taka-akselin päälle tulevaa kuormaa, mutta hinausautossa kuorma jää roikkumaan auton taakse. Painopisteen vaihtuminen rasittaa runkoa eri tavalla kuin valmistaja on ajatellut, minkä vuoksi rungon vahvistaminen oli perusteltu toimenpide. Vahvistamisen jälkeen rungolle nostettiin hinausvarusteet, jotka pitävät sisällään hydraulitoimisen puomin sekä vinssin auton kumpaankin päähän. Edessä käytetään sähkötoimista, kauko-ohjattua vinssiä, takana sen sijaan on hydraulikäyttöinen vinssi, jonka vetovoima on noin 3,6 tonnia.

– Sähkövinssi on nopea, mutta pidempiaikaisissa vinssauksissa sähkövirran riittävyys muodostuu ongelmaksi. Hydraulivinssistä ei voima sitten lopu ihan äkkiä, tietää Sipilä.

Hydraulitoimintoja varten autoon asennettiin hihnavetoinen hydraulipumppu, jonka kytkentä tapahtuu sähköisesti. Hinauslaitteiden ohella autosta löytyy myös ilmakompressori renkaan täyttöä varten.

– Autossa on luonnollisesti tunkki ja rengasavaimet renkaanvaihtoa varten ja voidaanpa keulan pistokkeen kautta antaa apuvirtaa sitä tarvitsevalle, muistuttaa kolmannen polven hinausmies, Sami Sipilä, jonka mukaan hinausautolla hoidetaan myös paljon tiepalvelutehtäviä.

Toimeksianto ei aina pidä sisällään kolariauton noutoa onnettomuuspaikalta. Sipilän mukaan hinausliikkeen arkeen kuuluu enimmäkseen teknisistä vioista johtuvia hinauksia ja tiepalvelutehtäviä, onnettomuushinausten määrän jäädessä vähäiseksi.

Maassamme ainutlaatuisen Isuzun kokonaiskorkeus jää noin 175 senttiin, joten sillä mahtuu käytännössä kaikkiin mahdollisiin parkkihalleihin. 3,0 litran dieselmoottori ja alennusvaihteistolla varustettu neliveto taasen takaavat myös pääsyn hallista korjaamon suuntaan.

Ari Perttilä

 

 

Lue seuraavaksi