Uutiset

Autot

Pakettiautorekisteröinneissä sähkö valtaa alaa, käytettyjen kauppa kasvussa

Vuoden 2023 myyntilukemat maamme uusien pakettiautojen markkinoilla kertovat omaa kieltään taloudellisesti haasteellisista markkinaolosuhteista maassamme. Rakennusalan vaikea tilanne heijastuu nopeasti nimenomaan pakettiautojen myynnissä, ja varsinkin loppuvuodesta jäätiin edellisten vuosien myyntitasosta selkeästi jälkeen. Positiivista on kuitenkin sähköä energialähteenään käyttävien pakettiautojen määrän merkittävä kasvu, sillä niitä on rekisteröity vuonna 2023 yli kaksinkertainen määrä vuoteen 2022 verrattuna. Myös käytettyjen pakettiautojen kauppa on kasvussa ja vuonna 2023 uuden kodin löysi noin 70 000 käytettyä pakettiautoa.

Tämän vuosituhannen pakettiautojen myyntitilastoissa vaihteluväli on ollut vajaasta 9 000 kappaleesta aina noin 17 000 yksikköön, ja keskimääräisesti lukema on reilut 13 000 kappaletta. Vuoden 2023 kokonaismäärä on noin 11 000 kappaletta, joten suurista muutoksista ei pitkän aikavertailun osalta ole kyseessä. Täyssähköpakettiautojen valikoiman kasvu kaikilla päämerkeillä näkyy huomattavasti, ja pidentyneet toimintamatkat sekä latausverkoston kehittyminen ovat myös kääntäneet monen ostajan valinnan sähkön puoleen. Uusia sähköpakettiautoja rekisteröitiin noin 1 600 kappaletta, mikä kertoo vuoden 2022 vajaaseen 700 yksikköön verrattuna huomattavasta kasvuvauhdista. Kun lukemaan lisätään vielä hybridimallien noin 170 kappaletta, voi muutoksen todeta ottaneen merkittäviä askeleita vuoden 2023 aikana. Muutosta ei puolestaan ole havaittavissa luokan ajoneuvojen käyttötarkoituksissa, sillä pakettiautoista noin 97 prosenttia rekisteröidään yhä yritys- tai yhteisökäyttöön.

Alueellisesti tarkasteltuna on helppo havaita pääkaupunkiseudun merkitys pakettiautokaupassa, sillä Uudenmaan alueella myydään tällä hetkellä noin puolet kaikista maamme uusista luokan ajoneuvoista. Uudellamaalla kasvu on ollut noin kuusi prosenttia ja muita kasvualueita ovat Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Pohjanmaa sekä Keski-Pohjanmaa. Pahiten takapakkia ovat puolestaan ottaneet Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Etelä-Karjala.

Kaksintaistelu jatkuu

Merkeittäin tarkasteltaessa huomio kiinnittyy kestomenestyjien Fordin ja Volkswagenin tiukkaan kamppailuun kärkisijasta. Ykkössija meni edelleen Fordille yli 21 prosentin markkinaosuudella, mutta uusien pakettiautojen myyntiään yli 30 prosenttia kasvattanut Volkswagen on noussut aivan kilpailijansa tuntumaan esimerkiksi automaatti- sekä nelivetomallien suosion avulla.

Kahden kärkimerkin takana Toyota ja Mercedes-Benz ovat selkeät seuraavat merkit reilun 14 prosentin osuuksillaan. Toyota on yhä kaukana pakettiautojen kultaisista vuosistaan, mutta määrätietoisen työn kautta Hiacen varjo alkaa pikkuhiljaa väistymään seuraajiensa yltä. Myös sijoille viisi ja kuusi on tarjolla tasaväkinen kaksikko noin seitsemän prosentin osuuksilla, ja komean kasvun tehnyt Citroën on noussut viidenneksi ohi toisen ranskalaismerkki Renaultin. Kärkikymmenikön täydentävät puolestaan Peugeot, Opel, Nissan sekä Fiat, ja viiden seuraavan joukosta löytyvät esimerkiksi pick up -puolen Isuzu ja Mitsubishi sekä Kiinan sähkötulokas Maxus.

Käytettyjen kysyntä tasaista, Nettiautossa kauppa käy

Käytettyjen pakettiautojen puolella on palattu noususuuntaukseen ja kasvua vuoteen 2022 verrattuna on noin 1 700 kappaletta. Hyväkuntoiselle kalustolle löytyy kysyntää nopeallakin aikataululla, ja esimerkiksi Nettiauton pakettiautohaulla on tarjolla jatkuvasti tuhansia vaihtoehtoja kaikissa hinta-, vuosimalli- ja käyttövoimaluokissa. Myytyjen autojen keskihinta Nettiautossa vuonna 2023 oli myös selvässä kasvussa ja oli noussut lähes tuhannella eurolla noin 17 000 euroon ja myytyjen autojen keskimääräinen vuosimalli oli 2013.

”Nettiautossa myytiin viime vuonna noin 50 000 pakettiautoa. Tässä oli 3,6 prosentin kasvu edel­lisvuoteen verrattuna ja Nettiauton GMV eli liikevaihto kasvoi reilulla seitsemällä prosentilla. Liikkeet myivät pakettiautoja noin 22 000 euron keskihinnalla ja yksityiset 6 800 euron keskihinnalla Nettiautossa. Hinnoissa oli pientä kasvua, mutta samalla myös myyntiajat kasvoivat hieman. Tarkemmin sanottuna myyntiajat pyörivät liikkeillä 30 päivän korvilla ja yksityisillä kaupantekoon kului noin 17 vuorokautta”, kertoo Nettiauton ja Nettikoneen liiketoimintapäällikkö Erno Kalalahti.

Nettiauton pakettiautokaupassa diesel jyrää edelleen suurimpana voimanlähteenä ja suosituimpana mallina jatkaa Volkswagen Transporter, jota myytiin lähemmäs 8 000 kappaletta. Sähköpakettiautot tekivät silti hurjaa nousua, ja lähes 500 yksikön myyntimäärä kertoo yli 58 prosentin kasvusta.

”Kiinnostus pakettiautoihin oli Nettiautossa korkealla tasolla, ja keskimäärin yksittäinen pakettiautoilmoitus keräsi yli 700 katselukertaa. Tässä oli kasvua noin kymmenen prosenttia. Sähköä voimanlähteenä käyttäviä pakettiautoja katsottiin hieman enemmän, lähes 900 kertaa ilmoitusta kohden. Noin 27 prosenttia pakettiautoista myytiin puolestaan nelivetoisina. Nelivetoisten hintaluokat ja myyntiajat olivat samaa luokkaa muiden pakettiautojen kanssa, mutta ilmoitusten kiinnostavuus oli korkeampaa ja niiden lukijamäärät muita korkeampia”, päättää Kalalahti.

Lue seuraavaksi