Uutiset

Autot

Pääsiäisliikenne vilkkaimmillaan kiirastorstaina ja toisena pääsiäispäivänä

Pääsiäisen ruuhkat tieliikenteessä keskittyvät kiirastorstaille 18.4. sekä toiselle pääsiäispäivälle 22.4.2019.Traffic Management Finland sekä liikenteen viranomaiset haluavat kiteyttää pääsiäisliikenteen kahteen asiaan: Ennakoi ja huomioi!

ITM Finlandin tieliikennekeskus arvioi, että pääsiäisen menoliikenne on vilkkaimmillaan kiirastorstaina 18.4. kello 13–19. Liikennettä on varsin runsaasti myös pitkäperjantaina kello 9–14 välisenä aikana, pohjoisessa vielä myöhemminkin.

Pääkaupunkiseudun menoliikenne suuntautuu pääosin pohjoiseen kolmos- ja nelosteille. Liikennettä on runsaasti valtatiellä 3 Tampereelle, valtatiellä 4 Lahden ja Jyväskylän kautta Ouluun ja Kemiin sekä valtatiellä 5 Heinolasta Varkauteen.

”Autoja on huomattavasti enemmän liikenteessä kuin esimerkiksi hiihtolomien meno- ja paluuliikenteessä. Liikenne jonoutuu paikoin ja nopeudet laskevat liikenteen vilkkaimpien tuntien aikana”, kertoo ITM Finlandin liikenteenohjauksen yksikön päällikkö Mika Jaatinen.

Monet palaavat pääsiäisen vietosta jo sunnuntai-iltapäivän ja -illan aikana, mutta vilkkainta paluuliikenne on toisena pääsiäispäivänä maanantaina klo 12 ja 20 välillä. Ruuhkia pääkaupunkiseudun suuntaan on samoilla tieosuuksilla kuin menoliikenteessäkin.

”Kesänopeusrajoitukset ovat pääsiäisen aikana voimassa jo koko maassa. Täytyy kuitenkin muistaa, että kevätsää saattaa olla hyvin oikukas ja ajokeli voi muuttua nopeastikin”, muistuttaa Mika Jaatinen.

Myös rautateillä ja merellä huolehditaan turvallisuudesta pääsiäisenä  

Finrail oy:n rautatieliikenteenohjaus vastaa junaliikenteen turvallisesta ja täsmällisestä kulusta myös pääsiäisliikenteessä, kaikkina vuorokauden aikoina. Tarkemmat tiedot liikennetilanteesta https://liikennetilanne.tmfg.fi

Finrail oy tarjoaa matkustajainformaatiota myös asemainfo.fi-nettisivustolla. Palvelussa tarjotaan tietoa mm. ajantasaisista aikatauluista, junaliikenteen häiriötiedotteita sekä erilaisia ohjeita junamatkustamiseen liittyen.  Lisäksi junaliikenteen ajantasaisia aikataulutietoja voi tarkastella myös Finrail oy:n Junalähdöt-aikataulupalvelusta.

VTS Finlandin meriliikennekeskukset Helsingissä ja Turussa, sekä VTS-keskus Lappeenrannassa palvelevat ammattimerenkulkua 24/7 myös pääsiäisen aikana.

Pääsiäisen sää

Ilmatieteen laitoksen tekemän ennusteen mukaan kiirastorstaina 18.4. sää on koko maassa aurinkoinen ja poutainen. Lämpötila kohoaa iltapäivällä maan etelä- ja länsiosassa monin paikoin yli 15 asteeseen. Idässä ja pohjoisessa päivän ylin lämpötila on 10 asteen tienoilla. Yöllä suurimmassa osassa maata käydään pakkasen puolella.

Pitkäperjantaina Suomeen saapuu runsaamman pilvisyyden alue luoteesta ja paikallisten sadekuurojen riski vähän kasvaa. Todennäköisesti sää pysyy kuitenkin edelleen poutaisena. Pilvisyys on vaihtelevaa ja aurinko näyttäytyy edelleen monin paikoin. Päivälämpötila on lähinnä maan keski- ja pohjoisosassa vähän kiirastorstain lukemia alempi. Yli 15 asteen päästään todennäköisimmin maan eteläosassa.

Pääsiäislauantaina runsaamman pilvisyyden ja mahdollisten sadekuurojen alue liikkuu vähitellen maan itä- ja eteläosan yli Suomen kaakkoispuolelle. Paikalliset sateet ovat todennäköisimmin vähäisiä, lähinnä idässä sade voi tulla osin myös lumena. Muualla maata on aurinkoista ja poutaista. Lämpötila kohoaa aurinkoisilla alueilla 10-15 asteeseen, pilvisimmillä alueilla sekä pohjoisessa 7-10 asteeseen.

Pääsiäissunnuntaina ja maanantaina 21.-22.4. sään ennustamisen epävarmuus kasvaa. Sää on maan etelä- ja keskiosassa todennäköisesti aluksi aurinkoinen ja lämmin. Pohjoisessa on kuitenkin epävakaisemman sään mahdollisuus sunnuntaista lähtien, joka tarkoittaisi runsasta pilvisyyttä sekä hajanaisia heikkoja vesisateita. Maanantaina koko maassa on epävakaisemman sään mahdollisuus, mutta sateet jäävät todennäköisimmin vähäisiksi. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila kohonnee sunnuntaina 10-15 asteeseen, mutta pohjoisessa ja maanantaina koko maassa voidaan jäädä pilvien alla alle 10 asteeseen.

Muista pääsiäisliikenteessä

Poliisi valvoo pääsiäisliikennettä: Ei turhia riskejä liikenteessä

Vaikka ajokeli pysyisi hyvänä, ei turhia riskejä kannata tien päällä ottaa. Poliisi valvoo pääsiäisliikenteessä erityisesti nopeuksia ja ajotapoja.

”Valvomme etenkin niitä teitä, joilla liikennemäärät ovat suuria ja joilla on esiintynyt onnettomuuksia. Kiinnitämme totta kai huomiota myös turvalaitteiden käyttöön, turvaväleihin, ohituksiin ja lasten turvalliseen kuljettamiseen autossa”, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo.

Muista olosuhteisiin sopivat renkaat

Kesärenkaiden vaihto on jälleen ajankohtainen. Lain mukaan nastarenkaita saa käyttää toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin, joka tänä vuonna on vasta 29.4. Erityisesti Etelä- ja Keski-Suomessa olosuhteet ovat jo paikoitellen sellaiset, että kesärenkaiden vaihto on jo käynnistynyt.  Suomi on kuitenkin pitkä maa ja yhtä ainoaa kaikille oikeaa renkaidenvaihtopäivää on mahdoton sanoa.

”Pääsiäisen automatkaa suunnittelevan kannattaakin muistaa, että keliolosuhteet lähtöpaikassa ja määränpäässä saattavat olla erilaiset ja vaihdella hyvinkin nopeasti”, sanoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Ennakoi ajokuntosi

Liikenneturva kannustaa pääsiäisliikenteeseen pyyhältäviä ennakointiin. Turvallisen matkanteon voi aloittaa jo ennen liikenteeseen lähtöä suunnittelemalla reitin ja tauotukset sekä nukkumalla hyvät yöunet.

”Kuljettajan on hyvä ennakoida ajamista jo ennen lähtöä. Se, mitä tekee matkaa edeltävinä päivinä vaikuttaa ajamiseen niin meno- kuin paluuliikenteessä. Vaikka vesilinja pitää ajopäivänä, voivat edellisen illan alkoholiannokset väsyttää ja vaikuttaa sitä kautta ajokuntoon.

Ajon aikana ajamisen yksitoikkoisuus ja pituus voi myös turruttaa. Jos ajon aikana alkaa olo tuntua epämukavalta ja luomet painavat, on viimeistään syytä pysähtyä pitämään taukoa. Myös kanssamatkustajien havainnot ajamisesta voivat kertoa paljon sen hetkisestä ajokunnosta”, vinkkaa suunnittelija Mia Koski Liikenneturvasta.  

Tutustu ajo-olosuhteisiin hyvissä ajoin ennen matkaa

Miltä tiet pohjoisessa näyttävät? Minkälainen ajokeli on? Onko häiriöitä, jotka vaikuttavat matkaan ja jotka tulisi huomioida? Nämä monet muut liikenteeseen liittyvät asiat voit tarkistaa ennen matkaan lähtöä Liikennetilanne-palvelusta.

Palvelusta löydät muun muassa häiriötiedotteet, kelikamerat sekä maanteiden talvikunnossapidon reaaliaikaiset tiedot. Lisäksi palvelusta löytyvät esimerkiksi junien matkustajaliikenteen asemakohtaiset aikataulu- ja täsmällisyystiedot.

Liikennetilanne-palvelu löytyy osoitteesta: www.liikennetilannepalvelu.tmfg.fi

LUE MYÖS  Autoilijoille tarjolla ilmaisia tuulilasin kuntotarkistuksia pääsiäisliikenteessä

Lue seuraavaksi