Uutiset

Autot

Oikeat rengaspaineet

Ajoneuvon valmistajan suosituksen mukainen rengaspaine on tärkeä turvallisuustekijä: Renkaiden suorituskyky maksimoituu ja ajoneuvo on turvallisempi ajaa. Tarkista renkaittesi ilmanpaine vararengasta unohtamatta vähintään kerran kuukaudessa ja ennen jokaista pitkää ajomatkaa. Väärien rengaspaineiden seurauksena renkaiden pito heikkenee ja jarrutusmatkat kasvavat. Ne lisäävät polttoaineenkulutusta ja voivat ääritapauksissa vaurioittaa rengasta ja vannetta.

Automalleille on säädetty rengaspainesuositukset etu- ja takarenkaille. Jos olet epävarma autosi rengaspaineista tai et tiedä, kuinka ne tarkistetaan, lue alla olevat ohjeet.

Milloin viimeksi tarkistit renkaittesi ilmanpaineet? 

Moni autoilija ajaa vaarallisen alhaisilla rengaspaineilla. Paineiden tarkistaminen ei maksa mitään – toimenpide on helppo eikä edellytä teknisiä taitoja. Miksi kuitenkin niin moni laiminlyö näin tärkeän asian?

Väärät rengaspaineet vaikuttavat auton ohjattavuuteen ja ajokäyttäytymiseen ja kasvattavat onnettomuusriskiä.
Mikäli autosi renkaissa on vaarallisen alhaiset tai korkeat ilmanpaineet, lue tämä artikkeli.
Oletko epävarma autosi renkaitten ilmanpaineista etkä tiedä, kuinka ne tarkistetaan?
Tieto oikeista rengaspaineineista löytyy auton käyttöohjekirjasta, kuljettajan puoleisen oven sivusta, polttoaineluukun kannesta ym. Useimmiten ilmoitetaan kaksi painesuositusta:
Normaalikuormalle (esim. 1-2 matkustajaa)
Täydelle kuormalle (useampia matkustajia tai painava kuorma).

Rengaspaineet mitataan ilmanpainemittarilla tai paineistuslaitteilla, joita on käytössä huoltoasemilla ja rengasliikkeissä.Rengaspaineiden vaikutus autoilijan turvallisuuteen:

KÄYTTÖIKÄ Alhaiset rengaspaineet kuluttavat renkaita, heikentävät niiden kestävyyttä ja voivat aiheuttaa niiden vaurioitumisen. Yli 0,5 barin vajaapaine = RENGASRIKON VAARA

OHJATTAVUUS Liian alhainen rengaspaine heikentää auton hallittavuutta. Jos auton nopeus kaarteessa on 100 km/h rengaspaineen ollessa 2,0 baria, nopeus laskee 87 km/h:een 1,0 barin paineella. Vajaapaine = heikentynyt ajettavuus.

VESILIIRTO Yli 30 % vajaapaine lisää voimakkaasti vesiliirron riskiä. Vajaapaine = suurempi vesiliirron riski. 

JARRUTUSKYKY Alhaiset rengaspaineet lisäävät jarrutusmatkaa. Vajaapaine = pidempi jarrutusmatka. 

POLTTOAINEENKULUTUS 1,0 barin vajaapaine lisää vierinvastusta ja kasvattaa polttoaineenkulutusta 6 %:lla. 

Talvirenkaiden ilmanpaineet
Kylmä sää laskee ilmanpainetta. Jos renkaan ilmanpaine on säädetty esimerkiksi 2 bariin +20 asteessa, paine laskee 1,8 bariin 0 asteessa.

Mikäli paineistat renkaat ulkona talvisaikaan:
noudata ajoneuvonvalmistajan suosituksia.

Mikäli paineistat renkaat sisällä talvisaikaan:
lisää 0,2-0,3 baria ajoneuvon valmistajan suosituspaineeseen. Näin kompensoit kylmän ilman vaikutuksen ja saat oikean rengaspaineen. 

Lue seuraavaksi