Uutiset

Autot

Oikea ajoitus säästää euroja teiden kunnossapidossa

Jos tielle syntynyt vaurio päästään korjaamaan nopeasti, pieni paikkaus voi riittää. Jos taas tietä ei päästä kunnostamaan vuosiin, voivat myös rakenteet vaurioitua. Rakenteiden korjaaminen on työlästä ja tulee kalliiksi. Siksi kunnossapidon ajoituksella on väliä.

Sekä soratiet että päällystetyt tiet koostuvat monesta kerroksesta. Päällystetyillä teillä ylimpänä on päällyste ja sorateillä kulutuskerros. Hyvässä kunnossa oleva ylin kerros ennaltaehkäisee pahempia vaurioita. Varsinkin alempana sijaitseva kantava kerros on tärkeä suojata vedeltä, sillä tien kantavuus on kuivana parempi.

Periaate on siis hieman samanlainen kuin hampaissa. Hampaiden kruunu suojaa syvemmällä olevia osia, kuten juuria. Jos reikä pääsee juureen asti, on hoitaminen kalliimpaa ja kivuliaampaa.

”Korjaamisen suhteen vertaus hampaisiin on osuva. Toisaalta hampaissa reikiä voi ennaltaehkäistä hyvällä hoidolla. Tiestöllä tilanne on eri. Tiet kuluvat joka tapauksessa, mutta meidän pitää seurata niiden kuntoa ja tehdä korjauksia oikeaan aikaan”, toteaa tieliikennejohtaja Pekka Rajala Väylästä.

Oikea-aikaista kunnossapitoa ovat esimerkiksi päällysteiden täsmäpaikkaukset. Jos tiessä on vain vähän reikiä, niitä kannattaa yleensä paikata.

”Mikäli reikiä on isompi määrä, on taloudellisempaa uusia koko päällyste kerralla. Tässä pätee suuruuden matematiikka”, Rajala sanoo.

Tiedämme, missä kunnossa tiet ovat

Väylä ja ELY-keskukset seuraavat aktiivisesti maanteiden kunnon kehitystä. Vauriokartoituksia tehdään tasaisin väliajoin. Lisäksi apuna on ennustemalleja, jotka kertovat, mihin suuntaan kunto kehittyy todennäköisesti lähiaikoina. Mittausten ja palautteen ansiosta viranomaisilla on ajantasaiset tiedot siitä, missä kunnossa Suomen tiet ovat.

Kuntotiedon pohjalta tiedämme myös, milloin korjaaminen on kannattavinta. Tässä onnistumista on kuitenkin pitkän aikaa hankaloittanut kunnossapidon rahoituksen riittämättömyys.

”Olemme joutuneet priorisoimaan pääteiden kunnossapitoa. Tästä syystä korjausvelka on kasvanut varsinkin vähäliikenteisillä teillä”, Rajala kertoo.

Nyt asian suhteen näkyy valoa tietunnelin päässä.

Lisärahoituksen turvin Väylä pääsee ensi vuonna kunnostamaan hieman enemmän myös alempaa tieverkkoa ja poistamaan sinne kertynyttä korjausvelkaa. Monilla teillä vaurioiden korjaaminen on nyt kuitenkin kalliimpaa, koska optimaalinen aika korjausten suhteen on mennyt ohi.

”Pitkässä juoksussa oikea-aikainen korjaaminen on edullisempaa. Jos rahoituksen taso pysyy hyvänä, meillä on paremmat mahdollisuudet korjata teitä silloin, kun se on kannattavinta. Korjausvelasta eroon pääseminen vie kuitenkin aikaa, sillä maanteillä on korjausvelkaa noin 1,3 miljardia euroa”, Rajala sanoo.


Lue myös: Vuoden pimein aika on nyt

Lue seuraavaksi