Uutiset

Autot

Nollalinja pitää – mieti pikkujoulujen kulkemiset jo etukäteen

Pikkujoulukausi on vauhdissa. Liikenneturva muistuttaa, että juhlapaikalle kulkeminen ja sieltä poistuminen kannattaa suunnitella jo etukäteen – varsinkin, jos illan aikana nautittavissa juhlajuomissa on mukana prosentteja.

Monilla meistä on tiedossa pikkujoulujuhlia, ja useimmiten niiden jälkeen on tarve päästä kotiin nukkumaan. Jos aikoo nauttia glöginsä terästettynä, on oma auto syytä jättää suosiolla kotiin.

”Vanha kunnon slogan pätee edelleen – jos otat, et aja. Nollalinja on yksinkertaisin ja paras vaihtoehto. Kannattaakin miettiä jo etukäteen, miten liikkuu juhlapaikalle ja sieltä kotiin – sekä noudattaa tätä suunnitelmaa. Selkeintä on jättää oma auto talliin ja ottaa alle taksi tai liikkua julkisilla. Myös ennakkoon sovittu ja varmasti selvä kuski on toimiva yhdistelmä”, vinkkaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Ajokuntoa kannattaa pohtia tarkkaan myös juhlia seuraavana päivänä. Jos kunto ei ole kohdallaan, ei rattiin voi lähteä, vaikka olisikin sovittuja menoja.

”Promillet eivät katoa muutaman tunnin yöunilla mihinkään. Liian varhain ei pidä lähteä liikenteeseen. Moni yllättyy, että miten se 0,6 promillea voi olla vielä aamullakin veressä”, Heiskanen muistuttaa.

Pikkujoulukausi nostaa myös kaatumistapaturmien riskiä, erityisesti jos juhlailtaan osuu liukas keli. Esimerkiksi jäisen jalkakäytävän päälle satanut lumi voi yllättää juhlapaikalta poistuvan iloisen kulkijan.

”Monilla on vielä jaloissaan juhlakengät, joiden pitävyysominaisuudet eivät ole sieltä parhaasta päästä. Liukas keli pitää tiedostaa ja kävelyyn keskittyä – esimerkiksi puhelinta kannattaa vilkuilla vasta siellä taksin takapenkillä tai kotona”, Heiskanen sanoo.

Katso kaverinkin perään

Alkoholi on edelleen iso riskitekijä liikenteessä, erityisesti nuorten kuljettajien kohdalla. Rattijuopumusonnettomuuksissa (link is external) kuolleista ja loukkaantuneista yli kolmannes on 15-24-vuotiaita.

”Pikkujouluissakin on hyvä katsoa kaverin perään sillä silmällä. Jos joku juhlijoista on lähdössä ajamaan, vaikka kunto ei sitä sallisi, on oltava rohkea ja puututtava asiaan”, kannustaa Heiskanen ja jatkaa:

”Kaverikin varmasti kiittää tästä viimeistään seuraavana päivänä. Jos puuttuminen tuntuu vaikealta, mieti asia toisinpäin. Varmasti itsekin haluaisit, että joku estäisi, jos olisit lähdössä rattiin humalassa.”

Suomalaisten asenteet rattijuopumusta kohtaan ovatkin tiukat. Lähes jokainen meistä pitää tärkeänä, että läheinen ei koskaan mene vähääkään päihtyneen kuljettajan kyytiin.

Kolme vinkkiä selvästi hyvään pikkujoululiikenteeseen:

  1. Mieti ennakkoon kulku juhlapaikalle ja sieltä pois.
  2. Jätä oma auto talliin ja turvaudu taksiin tai julkisiin.
  3. Mene vain selvän kuljettajan kyytiin. Ota avaimet pois kaverilta, joka pyrkii rattiin juopuneena.

Lue seuraavaksi