Uutiset

Autot

Nissan Cabstar 45.13 -vakiokori

Cabstar on ulkomuodoltaan varsin siron ja kompaktin näköinen menopeli. Keulan buldoggimainen keulan muoto peilaa hyvää näkyväisyyttä ja helppoa käsiteltävyyttä ahtaissa paikoissa. Toisaalta onhan auto kokonsa puolesta suunniteltu juuri ahtaisiin porttikongeihin ja sivukaduille. Maski autossa on varsin normaali ja mitäänsanomaton kun taas ajovalot ovat todella suuret ja silmiinpistävät antaen vakuuttavan kuvan itsestään. Koeajoyksilön päällirakenteena oli kotimaisen Fokor umpikorivalmistajan tekemä umpikori josta tarkemmin myöhemmin.

 

Pullakuskin työympäristö

Cabstaria on saatavilla joko lyhyellä Single cab tai pitkällä Double cab ohjaamolla varustettuna. Tilaa ohjaamoissa on varmasti riittävästi. Kuljettaja löytää varsin helposti mukavan vaikkakin kovahkon ajoasennon. Istuimessa olevat pituuden ja selkänojan säädöt ovat kyllä riittävät valtaosalle kuljettajia, mutta istuimen korkeuden säädön ja sivuttaistuen puuttuminen sekä istuimen peruskovuus eivät tee työjakkarasta aivan mallikelpoista.

Volvo Truck Centerin edustajan mukaan uusimmissa 2010 mallivuoden autoissa on uudet 40 mm paksummalla istuimella ja paremmalla muotoilulla varustetut istuimet. Henkilöautomainen ohjauspyörä oli säädettävissä sekä korkeus- että pystysuunnassa ja säätövarat olivat riittävät ja laajat. Mittaristo autossa oli riittävä ja selkeä, samoin kuin kytkimet kojetaulussa erittäin henkilöautomaisesti toteutettuna selkeälukuiset. Sivupeilit ovat suuret ja sähkösäätöisinä toimivat.

Peileistä näkee hyvin auton sivuille, vaikkakin pienenä puutteena näen laajakulmaosioiden puuttumisen ja tietyissä liikennetilanteissa katvepeilin tai – peilien puuttumisen. Vaikkakin peilit ovat suuret ja A-palkit melko tukevat ei katvealueita näiden taakse jää. Näkyväisyys eteen on todella hyvä ja lyhyen, lähes olemattoman keulan vuoksi pystyy isohkoa autoa ohjastamaan tosi tiukoissa paikoissa. Kuljettajan vieressä on kahdelle matkustajalle tarkoitetut erilliset istuimet, joista oikeanpuoleisin on todella isokokoinen ja miellyttävä käyttää. Keskimmäinen istuin on selvästi vähän niin kuin tilapäisistuimeksi tarkoitettu. Siinä istuminen ei ole kaikista miellyttävintä pystyn selkänojan ja lyhyen istuin osan vuoksi.

Jalkatila istuimella istujalla on kapea ja loppuu vähänkin isommalta ihmiseltä kesken. Keskimmäisen istuimen selkänojan saakin kaadettua alas jolloin sen käyttötarkoitus muuttuu. Istuimen kaadettua, selkänojaa voivat kuljettaja ja matkustaja hyödyntää käsinojana, mutta paras käyttö kyseisessä asennossa olevalla selkänojalla on pöydänomaisesti hyödyntäminen. Kun selkänojan tässä asennossa näkyvä osa verhoiltaisi toisenlaisella materiaalilla ja siihen upotettaisiin pari kahvikupin paikkaa, niin sehän toimisi pöytänä varsin mallikkaasti.

Jälleen myyjä ilmoitti, että vuoden 2010 malleissa selkänojan takapuoli on hyödynnetty paremmin verhoilemalla se kovalla pöytämäisellä materiaalilla ja asentamalla siihen paperi klipsi. Säilytystilat Cabstarin ohjaamossa ovat selvästi kaksijakoiset. Kojetaulussa on kyllä lukumääräisesti useita lokeroita, mutta valtaosa niistä on joko niin matalia, tai vaikeasti käsiteltäviä että niiden hyötykäyttö tosi tilanteessa on vähän niin ja näin. Kyseisen auton käyttötarkoituksen huomioiden suuret ja helppokäyttöiset avolokerot kojetaulun päällä ja alla palvelisivat kaikista parhaiten. Tosin kuljettajan nestetarpeen tyydyttämiseksi tarvittavat juoma-astiat ovat saaneet riittävät säilytyspaikat. Valaistus muutenkin valoisassa ohjaamossa on hyvä ja katossa olevat valaisimet jatkavat henkilöautoista kopioitua linjaa. Sähköikkunat ja kauko-ohjattu keskuslukitus ovat vakiotavaraa.

 

Tekniikka

 

– Moottorivaihtoehtoja on EURO 4 moottoreilla kaksi ja tehovaihtoehtoja kolme.
– Polttoneste-/ruiskutusjärjestelmä yhteispainesuoraruiskutus
– Iskutilavuus 2,488 cm3
– Teho 96 kW (130 hv)
2,953 cm3 110 kW (150 hv)/3400 ”
– Vääntömomentti 2,488 cm3, 96 kW/270 Nm/1800 rpm 2,953 cm3
– 110 kW/350 Nm/1600 rpm
– EU-päästönormi EURO 4
– Dieselhiukkassuodatin vakio
– 6-vaiht manuaali vakio
– Takaveto vakio+ paripyörät
– Polttoneste: diesel

Alusta

Pituussuuntaiset C-palkit, niitatut poikittaistuet
Etujousitus
erillisjousitus, kaksoistukivarret ja poikittaiset jouset, iskunvaimentimet ja vakaintanko
Takajousitus
jäykkä akseli, paraboliset lehtijouset, iskunvaimentimet ja vakaintanko
Ohjausjärjestelmä
hammastanko-ohjaus, tehostettu

Kokonaispaino kg 3500 4500

 

Etuakseli kg 1750 1750

 

Taka-akseli kg 2200 3200

 

Hyötykuorma (riippuen akselivälistä) kg 1533-1820 2461-2759

 

Perävaunun paino kg 5500-8000

 

 

 

Kaksi akseliväliä, kaksi ohjaamovaihtoehtoa ja mainitut moottorivaihtoehdot yhdistettynä erityyppisiin lava- ja alustaratkaisuihin, tarjoavat laajan ja monikäyttöisen valikoiman hyötyajoneuvoja, ammattilaisten tarpeisiin. Fokorin uudella Easy Clip-korilla 3500 kg auton kantavuus on noin 1750 kg varusteista riippuen.

 

Koeajo

 

Koeajettavana oli Nissan Cabstar 35.13 lyhyellä ohjaamolla ja pitkällä akselivälillä. Päällirakenteena oli Fokor OY Forssan koritehtaan valmistama kevytkori. Kaappi itsessään oli tilava, viimeistellyn oloinen ja toimiva paketti. Focoliftin FL 750 takalaitanostin toimi erinomaisena takaovena, jonka avulla materiaalin siirto sisälle kaappiin on varmasti helppoa ja nopeaa. Nostotason mitat 1450×2160 mm tekevät lifteristä riittävän suuren, jotta sillä pystyy käsittelemään kuormalavoilla olevaa materiaalia.

Kaappi itsessään oli selkeä, eikä sisällä ylimääräisiä tilaa vieviä lokeroita tai pokkauksia. Kiinnityspisteitä oli seinissä riittävästi mutta lattia loisti kiinnityspisteiden puutteesta. Todennäköisesti lattiaankin kuormansidontapisteitä saisi, mutta jostakin syystä koeajoautosta ne puuttuivat. Valaistus oli riittävä ja kolme valonlähdettä antoi kattavan ja kunnollisen valaistuksen koko kuormatilaan. Sivuovi oli 1250 mm:n levyisenä hyvä ja oikeassa paikassa oikealla edessä. Tietyissä työtilanteissa voisi korin vasemman puolenkin ovi tulla tarpeeseen.

 

Fokor-kevytkori tekniset tiedot

Ulkopituus: 4400 mm
Ulkoleveys: 2200 mm
Sisäkorkeus: 2000 mm
Sivuovi: 1250 mm-oikealla edessä
Katto ja seinät: lujitemuovipintainen seinäelementti, eristetty 35 mm, katto 30 mm
Lattia: 21 mm yhtenäinen viirapintavaneri
Apurunko: poikittaissuuntaiset galvanoidut teräspalkit
Profiilit niitittömät alumiiniprofiilit eloksoituna Sidontakiskot pinta-asennus 1 tasoon 800 mm lattiasta
Potkupelti: 2 mm alumiinia, levy-korkeus 200 mm
Valot/sisävalot: 3 kpl, sivu- ja äärivalot
Takalaitanostin: Focolift FL 750

 

Ajettavuudeltaan Capstar on isoksi pakettiautoksi tai pieneksi kuorma-autoksi enemmän kuorma-automainen. Auton 2,5-litrainen 130 hv:n moottori kuljettaa tätä vajaan kahden tonnin rautamöhkälettä mukavasti. Vaikkakin kuormaa ei autoon koeajotilanteessa saatu, voisi kuvitella tehon riittävän hyvin kolmen ja puolen tonnin kokonaispainoisen työkalun kuljettamiseen. Vaihteisto oli todella hyvä ja joystick-tyyppinen vaihteenvalitsin on mukavasti käsillä.

Autolla pystyy hyvin suoriutumaan työpäivän mittaisista ajorupeamista vaikkakin totuuden nimissä täytyy huomauttaa kovasta moottorimelusta joka eristämättömän takaseinän kautta ohjaamoon kuuluu. Vuosimallin 2010 autoissa on myös tämä epäkohta kuulemma poistettu ja takaseinä on saanut kunnon eristyksen. Vakiovarusteluettelo koeajoautossa oli toki välttävä mutta monia mukavia lisälaitteita jäi kaipaamaan. Paremmin varustellun ohjaamotason lisävarusteiden määrä ei mitenkään merkittävästi paranna auton ominaisuuksia tai mukavuutta. Toki koeajoautossa olleet vakiosta poikkeavat ilmastointi ja soitin(vuoden 2010 malleissa kyseiset laitteet ovat vakiona), ovat mukavia ja tuiki tarpeellisia lisälaitteita.

Mittariston monitoiminäyttö, lisäturvatyyny matkustajalle sekä EHS-mäkilähtöapu tulevat paremman varustelun myötä. Mutta esimerkiksi vakionopeuden säädin, monitoimiohjauspyörä, lisälämmitin, automatisoitu vaihteisto, pehmeämpi ja monipuolisempi istuin, peruutustutka jne. ovat varusteita joita autossaan toivoisi olevan.

Peruutustutka/kamera sekä vakionopeuden säädin ovat lisävarusteita jotka asiakas halutessaan autoon saa. Samoin polttoainetoimisen lisälämmittimen asentaminen tarpeen mukaan on mahdollista. Lisävarustelu tapahtuu Forssan Truck Centerissä. Toisaalta on totta, että auton hankintahinta on varsin kohtuullinen, joten varusteista on pakko tinkiä ja kuten aikaisemmin mainitsin, mukaan on saatu kaikki tarvittava. Vuoden 2010 Cabstar vakiokorilla, takalaitanostimella, tuuliohjaimella, ilmastoinnilla ja radio/cd-paketilla maksaa kohtuulliset 49 900 euroa.

Cabstarissa on melko turvallista matkustaa. Siitä pitää osaltaan huolta peruslaatuinen turvapaketti. Autosta löytyvät kuljettajan turvatyyny, (lisävarusteena pelkääjän turvatyyny) ABS& EBD sekä sähkötoimiset sivupeilit.

Kaiken kaikkiaan tämä erittäin jäykän korirakenteen omaava työkalu on ammattimaiseen liikenteeseen hyvin sopiva pitkäikäinen työjuhta. Se on nykyaikainen, tyylikäs ja kohtuullisen hintainen tavaravirtojen siirtelyn työkalu. Kaiken kaikkiaan kelpo väline.

 

Huolto ja takuu

 

Huoltovälit 30 000 km
Takuu 3 vuotta tai 100 000 kilometriä
– 3 vuotta maalivirhetakuu (ei kilometrirajaa)
– 6 vuotta ruostumattomuus

Lue seuraavaksi