Uutiset

Autot

Nelivetoinen avolava Amerikasta – Chevrolet Silverado

Chevrolet on uudistanut Silverado-avolavansa tälle vuodelle. Laihdutuskuurille ei ole lähdetty ja massiivinen kori on säilynyt entisissä mitoissaan. Ulkoasu on saanut sen verran ehostusta, että ero edelliseen vuosimalliin on selkeä. Keulan uudet muodot saavat auton näyttämään lähes sirolta. Kuljettajan oloista ei ole tingitty ja toimintoja on saatu digitaalitekniikan johdosta taas reilusti lisää. Voimalinjapuolella jyllää iso V8-bensiinimoottori, automaattivaihteisto ja neliveto.

Chevrolet Silverado uudistui ulkonäköä myöden täksi vuodeksi. Auto on saanut ehkä hieman siroutta keulaan. Jykevyys on silti tallella. Todellista hyötyä tuovat etupään led-ajovalot. Silveradot myydään Suomessa kevytkuorma-autoksi rekisteröitynä (N2G). Nelivetoisena ja korkealla maavaralla (High Country) varustettuna auto selviytyy hyvin tiestön ulkopuolellakin.

Saimme pikaiseen koeajoon uuden sukupolven ja melkoisen nimihirviön omaavaan Chevrolet Silverado 1500 High Country 4wd Crew Cab 6.2L EcoTec3 V8 -avolava-auton. Rakkaalla lapsella on siis edelleen monta nimeä, mutta nimi kertoo tässä tapauksessa jo paljon auton kokoonpanosta. Koeajettu Silverado on niin sanottu Kanadan vientimalli, eli mittariston informaatiot ovat metrijärjestelmän mukaiset ja autossa on kunnon lämmittimillä varustettu talvipaketti. Suomessa Silveradot myydään kevytkuorma-autoksi rekisteröitynä (N2G-ajoneuvoluokka), jolloin 313 kilowatin (426 hv) V8-bensiimoottorilla varustetun auton hankintahinta on saatu kohtuulliseksi. Koeajetun auton hintalapussa lukee 89 900 euroa (sisältäen arvonlisäveron). Pakettiautoksi rekisteröinti olisi myös mahdollista, mutta ankara autoverotuksemme pitää huolen, että näin tuskin tulee käymään.

Silverado on täynnä kameroita helpottamassa pysäköintiä ja ahtaissa paikoissa ajoa. Näytön vasemmassa reunassa on lintuperspektiivikuva ja oikealla puolella vetokoukkunäkymä. Kameranäkymän vaihto tapahtuu helposti. Niitä on tarjolla useita.

Premium-pick-up

Monet avolavat ovat vuosien saatossa muuntautuneet lähes premium-autojen kaltaisiksi ajoneuvoiksi. Se selittää hinnankehityksenkin. Pitää kuitenkin muistaa, että monet nykyiset pick-upit ovat ominaisuuksiltaan henkilöautojen luokkaa, elleivät jopa paremmat. Silveradoa tuskin kannattaa verrata mihinkään henkilöautoon, vaikka sen varustelu on vähintään sama, mitä useimmista uusista henkilöautoista löytyy, ellei jopa monipuolisempi. Auto on pakattu hengästyttävällä määrällä nykyaikaisia digitaalisia varusteita. Niiden myötä tekisi mieli kutsua autoa jopa näppäräksi torikassiksi. Nimittäin runsas kameravarustus mahdollistaa iso auton sompaamisen ahtaissakin paikoissa. Kameroita on joka suuntaan ja niiden keskikonsoliin tuottama kuva on erinomainen. Tarjolla on lintuperspektiivi-, peruutus-, eturenkaiden, vetokoukun ja etupään kuvaa, joten ikkunoista vilkuilu on piukoissa paikoissa lähes tarpeetonta. Aktiivinen kamera on helppo valita kosketusnäytön kamerakuvan alla olevilla painikkeilla. Vielä kun ohjauspyörän pyörittely on amerikkalaiseen tyyliin kevyttä, on käyttö helppoa. Tosin suuret ulkomitat rajoittavat tiettyihin paikkoihin menoa. Kääntösäde on melko suuri, mutta kamerat tuovat tähänkin seikkaan lievennystä.

Kuvan auto on varustettu säädettävällä taka-akselin ilmajousituksella. Säätö tapahtuu langattomalla kauko-ohjaimella. Perävaunun veto ja kytkentä on helppoa. Koukkuun peruutus käy kätevästi vetokoukkuun suunnatun kameran avulla. Muutoinkin auto on täynnä kameroita. Se tekeekin ison auton käytöstä torikassimaisen helppoa. Kyseessä on vain vähän isompi torikassi.

Tavaraa täydeltä laidalta

Isoon koriin on helppo pakata paljon varusteita, ja Chevrolet onkin tehnyt näin Silverado High Countryn osalta. Kromatut astinlaudat helpottavat korkean nelivetoauton kyytiin kiipeämistä. Oven avaukseen riittää, kunhan avain on taskussa, ja moottorin käynnistys tapahtuu nappia painamalla. Käynnistys onnistuu myös kauko-ohjattuna. Ennen käynnistystä voi valita itselleen sopivan ajoasennon sähköisin säädöin. Harvassa ovat paketti- ja pick-up-autot, joissa kuljettajan istuimelle on ”liiaksi” pituussäätövaraa 190-senttiselle kuskille. Silverado on sellainen, eli penkkiä ei tarvitse rullata aivan taka-asentoon. Ja vaikka etuistuimet säätäisi aivan taakse, jää miehistöohjaamollisen (Crew Cab) auton takapenkille ruhtinaalliset tilat vähintään samankokoiselle takamatkustajalle. Takapenkit myös tarjoavat mukavat oltavat vähän pidemmällekin matkalle.

Vetotapojen vaihto tapahtuu kojelaudan vasemmalla sivulla olevilla painonapeilla. Samassa yhteydessä on myös kierrettävä kytkin ajotilan valintaan ja kytkimiä valojen hallintaan. Peili täydentää hyvää näkymää taakse.

Silveradon kojelauta sisältää edelleen selkeitä ”oikeita” kytkimiä. Ne ovat kaikki suuria ja etäälle toisistaan sijoitettuja, joten käyttö onnistuu käsineetkin kädessä. Keskikonsolin näkymää hallitsee kosketusnäyttö. Toimintoja on valikoiden takana vähintäänkin paljon. Kosketusnäytön käyttö on erittäin miellyttävää. Painallukset toimivat täsmällisesti ja valikkonäkymät ovat selkeät, eivätkä mitenkään täyteen ahdetut. Näytön paineltavat symbolit ovat suuria ja alareunan pieni taso antaa kädelle sopivan tuen. Lisäksi näytön muutamat vakiotoiminnot (home, back) on sijoitettu omille ”oikeille” kytkimille. Nämä kaikki seikat yhdessä tekevät kokonaisuudesta helpon käytettävän.
Nelivetotilojen valinta tapahtuu kojelaudan vasemmassa reunassa olevilla painikkeilla. Tarjolla on neljä eri vaihtoehtoa; takaveto, automaattinen 4-veto, nopea 4-veto ja hidas 4-veto. Samassa yhteydessä on myös kierrettävä kytkin, jolla valitaan ajotila; asfaltti, sora, lumi, perävaunun veto jne.
Ohjaamossa on useita latauspisteitä nykyiselle elektroniikalle. On sekä isoja että pieniä usb-pistorasioita, myös suuren keskikyynärnojan alla olevassa säilytyskaukalossa, jossa on lisäksi sd-muistikorttipaikka vaikkapa navigaattorin kartoille. Silveradossa on ehkä tähän mennessä nähdyistä paras puhelimille tarkoitettu langaton latausalusta. Kun tilaa on, niin tämänkin toiminnon sijoittaminen helppoa. Alusta on sopivasti juuri käden ulottuvilla, ja kaukalo pitää puhelimen paikallaan mutkaisillakin teillä.

Uudistukset ulottuvat myös ohjaamoon niin ulkonäöllisesti kuin varustelun osalta. Keskikonsolin kosketusnäyttö on käytettävyydeltään erinomainen. Kosketustuntuma on hyvä ja kaikkia toimintoja ei ole väkisin ”ympätty” näyttöön. Näytön paineltavat symbolit ovat kookkaita, eikä näkymiä ole täytetty turhalla grafiikalla. Sisustus on nahkaverhoiltu. Automaattivaihteistoa käytetään perinteisellä viiksivivulla.

Kenties paras tähän mennessä nähty älypuhelimen langaton latausalusta. ”Latauskaukalo” on sopivasti käden ulottuvilla ja puhelin pysyy paikoillaan mutkateilläkin. Kaapelilla tapahtuvaa latausta varten on ohjaamossa useita usb-liittimiä, niin pieniä kuin suuria. Puhelimen oikealla puolella on ilmajousitetun taka-akselin jousitusjäykkyyden langaton kaukosäädin.

Iso moottori isossa autossa

Amerikkalaisen mittapuun mukaan Silveradossa lienee tavallisen kokoinen moottori, mutta Atlantin tällä puolen kyseessä jättimäinen kone. Sylinteritilavuutta on 6,2 litraa, joten nuo edellä mainitut 313 kilowattia irtoavat varsin kivuttomasti. Sanotaan että lapsen nukkumisen, palavan tulen ja aaltojen liplatuksen katselu rauhoittavat ihmisen sielua. Samaan listaan voisi vielä lisätä bensiini-V8:n tyhjäkäynnin kuuntelun. Sen verran siististi Chevroletin moottori sykkii, että sen viereen olisi vaikka helppo nukahtaa. Eikä se kuormitettunakaan päästele juuri säröääniä. Vaihteistona on 10-vaihteinen automaatti, joka sekin tekee työnsä tunnokkaasti. Arkiajossa vaihtamista ei edes huomaa, ei juurikaan edes näe kierroslukumittarista, koska vaihteiden välit ovat niin pienet. Makuulta lähdössä V8 heittää tämän reilusti yli kahden tonnin painoisen avolavan ohjuksen tavoin matkaan. Äänimaailma on hillitty, mutta maisema vaihtuu vilkkaasti. Liikennevaloissa tämä aiheuttaa kanssakulkijoissa varmasti hämmennystä, ja nelivedon myötä myös talvella. Auto kiihtyy täyteen vauhtiinsa lähes huomaamatta, nimittäin kuorma-autoksi rekisteröinti on tuonut mukanaan nopeudenrajoittimen. Se ei kuitenkaan vie pois nautintoa, jonka auton ajaminen tuottaa.

Hyötyautosta on kyse

Suurista tehoistaan ja monipuolisesta varustelustaan huolimatta on kyseessä aito työjuhta, jollaiseksi avolavat aikoinaan Amerikassa luotiin. Tavallaan autoa on vaikea luokitella johonkin kategoriaan, koska se selviytyy kunnialla monesta niistä. Tilaa on kookkaillekin ihmisille, soveltuu jopa perheautoksi, tavaratilaa on paljon, vaikka kyydissä olisi viisikin aikuista, pärjää hyvin asfaltin ja sorateiden ulkopuolella, jopa maastossa, tarjoaa raakaa voimaa perävaunun vetoon, jolloin ajo on myös vakaata ja sopii hyvin vaikka torikassiksi naisen käteen. Sen verran helppoa on ison auton ajaminen nykytekniikan avustuksella. Näitä isoja jenkkejä nähdään paljon koneurakoitsijoilla ja muilla yrittäjillä, juuri niiden tarjoaman monikäyttöisyyden ja tehokkuuden johdosta. Eikä tällöin puhuta pelkästään moottoritehosta, vaan ajoneuvon tarjoamasta arjen helpotuksesta. Uusi Silverado kätkee sisälleen paljon enemmän kuin äkkiseltään uskoisi. Paljon on nykyajan varusteita pakattu mukaan.

 

Lue myös: Chevrolet Silverado – Paperitiikeri ison veden takaa (edellisen mallisukupolven esittely)

 

 

Lue seuraavaksi