Uutiset

Autot

Mercedes-Benz parantaa linja-autojen aktiivista turvallisuutta

  • Esillä Mercedes-Benzin monipuoliset turvajärjestelmät ja avustimet linja-autoihin
  • Tourismo M/2 Safety Coach esitteli järjestelmät yhdessä ensimmäistä kertaa

Mercedes-Benzille ajoneuvoturvallisuus tarkoittaa kokonaisvaltaista, integroitua lähestymistapaa ajoneuvojen suunnittelussa ja valmistuksessa – ei pelkästään yksittäisiä ja irrallisia teknisiä toimenpiteitä. Kaiken keskiössä on autojen aktiivinen turvallisuus, sen jatkuva kehittäminen sekä onnettomuuksien välttäminen tai vähintään niiden seurausten lieventäminen.

Tällä periaatteella on toteutettu myös Driving Experience 2018 -tapahtumassa koeajettu Mercedes-Benz Tourismo, jossa yhdistyvät paras osaaminen turvallisuudesta ja huippunykyaikaiset, kuljettajan työtä helpottavat avustinjärjestelmät.

Tourismon vakiovarusteisiin kuuluvat muun muassa erittäin tehokkaat jarrut ja ajovalot, ergonomisesti toteutettu ohjaamo, erinomaisen näkyvyyden takaavat sivupeilit sekä avustinjärjestelmät kuten ESP-ajonvakautus, ABA 4 -aktiivinen jarruavustin sekä kaista-avustin. Valinnaisvarusteena autoon saa Sideguard Assist -sivuvalvonta-avustimen. Matkustajia ja kuljettajaa varjelee auton luja etutörmäyssuoja Front Collision Guard. Myös moottoritilan palohälytysjärjestelmä on vakio.

Mercedes-Benz-linja-autojen turvallisuusjärjestelmät ovat: 

Aktiivinen jarruavustin: ABA 4 -jarruavustin (Active Brake Assist) on vuodesta 2019 vakiovaruste pitkän matkan turistilinja-autoissa. Järjestelmä reagoi paitsi ajoneuvoihin, myös jalankulkijoihin, ja käynnistää hätäjarrutuksen havaitessaan auton edessä esteen tai muita liikkujia. Varoitusten jälkeen auto voi jarruttaa osittain tai tehdä täysjarrutuksen ja näin estää tai lieventää törmäyksen seurauksia. ABA 4 perustuu tutkajärjestelmään, jossa hyödynnetään sekä pitkän että lyhyen kantaman tutkien keräämää informaatiota.

Ennakoiva jarruavustin: Ennakoiva jarruavustin toimii periaatteessa hyvin samaan tapaan kuin ABA 4 -avustin. Havaitessaan törmäysriskin se varoittaa kuljettajaa äänimerkillä ja visuaalisesti punaisella varoituskolmiolla kojelaudassa. Samalla järjestelmä aloittaa osittaisen jarrutuksen. Kuljettaja voi koska tahansa ottaa auton hallintaansa jarruttamalla tai ohjausliikkeellä. Ennakoiva jarruavustin ei kuitenkaan tee automaattista hätäpysäytystä. Tämä pienentää loukkaantumisriksiä linja-auton sisällä, erityisesti seisovien matkustajien osalta. Järjestelmä onkin suunniteltu nimenomaan kaupunkiliikenteeseen ja tulee valinnaisvarusteeksi Mercedes-Benzin Citaro- ja CapaCity-mallistoihin.

ESP: Ajovakauden hallintajärjestelmä ESP tuli vakiovarusteeksi Mercedes-Benzin pitkän matkan linja-autoihin jo vuonna 2003. Sen toiminta perustuu tietoon etupyörien kääntökulmasta, auton nopeudesta ja kiihtyvyydestä, ja tarkoituksena on estää auton suistuminen vaaralliseen luistoon. ESP oli saatavana valinnaisvarusteena Citaroon ensimmäisenä matalalattia-linja-autona maailmassa. Nivelbusseissa on lisäksi ATC-järjestelmä (Articulation Turntable Controller), joka estää auton joutumisen linkkuun. ATC on vakiovaruste kaikissa Mercedes-Benzin nivelbusseissa mukaan lukien CapaCity.

Etutörmäyssuoja: FCG-etutörmäyssuoja (Front Collision Guard) on passiivinen turvajärjestelmä, joka suojaa kuljettajaa ja edessä istuvaa matkanjohtajaa/opasta nokkakolarissa. Alleajosuoja estää törmännyttä ajoneuvoa ajautumasta linja-auton keulan alle, ja linja-auton keulan törmäyselementit absorboivat törmäysenergioita ja estävät ohjauspyörän, polkimien ja istuimen muodonmuutoksia. Rajussa etutörmäyksessä koko istuin siirtyy taaksepäin, mikä parantaa kuljettajan selviytymismahdollisuuksia.

Jarruavustin: Brake Assist -jarruavustin on vakiovaruste Mercedes-Benzin pitkän matkan liikenteeseen tarkoitetuissa linja-autoissa. Se tunnistaa hätäjarrutustilanteen sen perusteella, kuinka nopeasti jarrupoljinta painetaan ja nostaa välittömästi jarrupaineen tasoa huomattavasti. Tämä lyhentää pysähdysmatkaa ja auttaa ehkäisemään onnettomuuksia.

Jatkuvatoiminen alamäkirajoitin: Järjestelmä rajoittaa linja-auton vauhtia alamäessä, kun nopeus on saavuttanut 100 km/h:n rajan. Sen ansiosta nopeusrajoituksen tahaton ylittäminen on mahdotonta alamäkiosuuksilla.

Kaista-avustin: Järjestelmä hyödyntää tuulilasin taakse sijoitettua kameraa, seuraa reunamerkintöjä ja varoittaa, mikäli auto on ajautumassa pois omalta kaistalta. Reunaviivan ylityksestä ilmoitetaan värisyttämällä kuljettajan istuinta ylityksen puolella. Kaista-avustin on aktiivinen 70 kilometrin nopeudesta lähtien.

Mercedes-Benz Citaro hybridissä on ennakoiva jarruavustin ja sivuvalvonta-avustin.

Sivuvalvonta-avustin: Sideguard Assist -järjestelmä ilmoittaa kuljettajalle heti, kun jalankulkija, pyöräilijä tai ajoneuvo joutuu vaara-alueelle auton oikealle sivulle tai katveeseen. Seuraavassa vaiheessa kuljettajaa varoitetaan kolmiovalolla sivupeilissä tai (Citarossa) A-pilarissa sekä värisyttämällä kuljettajan istuinta. Järjestelmä perustuu kahteen lyhyen kantaman tutkasensoriin. Ne valvovat auton sivua 3,75 metrin leveydeltä ja koko kyljen matkalta ja lisäksi kahden metrin matkalta auton edestä ja takaa 0–36 kilometrin nopeusalueella. Yli 36 kilometrin nopeusalueella aina 100 kilometriin saakka sivuvalvonta-avustin seuraa kuljettajan siirtymistä oikealle kaistalle ja varoittaa tällöinkin kaistalla mahdollisesti olevista ajoneuvoista ja pyöräilijöistä. Järjestelmä on saatavissa Mercedes-Benzin Citaro-, CapaCity- ja Tourismo-malleihin.

Törmäysvoiman rajoitin: Citaron keulan ainutlaatuinen törmäysvoiman rajoitin suojaa kuljettajaa vähentämällä häneen kohdistuvaa törmäysenergiaa. Järjestelmä koostuu vahvistetuista A-pilareista ja absorboivasta ja energiaa kohti alustaa suuntaavasta törmäysrakenteesta. Rakenteen ansiosta Citaro täyttää ECE R 29 -normin määräykset etuosan kestävyydestä nokkakolarissa.

Vireystila-avustin: Attention Assist seuraa kuljettajan tilaa reaaliajassa ohjausliikkeiden, jarrujen ja suuntavilkun käytön, ajonopeuden ja vuorokaudenajan mukaan. Kerättyä tietoa verrataan kuljettajaprofiiliin, ja sen perusteella järjestelmä arvioi kuljettajan reaktionopeutta ja vireystilaa. Jos ennalta määrätyt raja-arvot ylittyvät, kuljettajaa kehotetaan pitämään tauko ajamisesta.

Älykäs vakionopeussäädin: Tutkaperusteinen älykäs AICC-vakionopeussäädin seuraa edessä ajavia ajoneuvoja, jarruttaa tarvittaessa aina kuljettajan säätämään turvaväliin saakka ja säilyttää halutun etäisyyden edessä ajavaan. Järjestelmä keventää kuljettajan ajamista maantieajossa ja moottoriteillä. Täydentävä stop-and-go-toiminto tukee kuljettajaa ruuhkissa ja pysähtelevässä liikenteessä. Mikäli pysähdys ei kestä kahta sekuntia kauempaa, etäisyysavustin pysyy aktiivisena ja kiihdyttää auton uudelleen säädettyyn nopeuteen. Muussa tapauksessa kuljettaja voi aktivoida AICC-toiminnot uudelleen painamalla kevyesti kaasupoljinta tai ohjauspyörän painikkeesta.

Lue seuraavaksi