Uutiset

Autot

MAN TGE -pakettiautoyhdistelmä – lisää kantavuutta

Isoja pakettiautoja on rekisteröity kuorma-autoksi jo iät ja ajat. Tuolloin törmätään kuitenkin aina ajokorttipykälään ja huippunopeuden rajoitukseen. MAN esittelee nyt äkkiseltään varsin erikoisen ratkaisun pakettiautolta näyttävän ajoneuvon kantavuuden nostamiseksi ja edellä mainittujen rajoitteiden ohittamiseen. MAN TGE on saanut selkäänsä vetopöydän päälle asennetun puoliperävaunun. Näin syntyy pakettiautoyhdistelmäksi nimetty ajoneuvo, jonka kuljettamiseen riittää BE-luokan ajokortti.         

Auton rekisteröintitodistuksessa lukee ajoneuvoryhmän kohdalla; puoliperävaunun vetoauto, alaluokka III (N1). Mistä oikein on kyse? Alustana käytetty MAN TGE -pakettiauto on modifioitu siten, että siitä todellakin löytyy isoista puoliperävaunuyhdistelmistä tuttu vetopöytä eli perään voisi kytkeä Amerikassa paljon käytettyjä pieniä puoliperävaunuja. Rekisteröintitodistuksessa on mainittu puoliperävaunuyhdistelmän suurimman sallitun pituuden olevan 16 500 millimetriä. Se tarjoaa mahdollisuuden moninaiseen varusteluun, mutta aiheuttaa varmasti tien päällä pitkittyneitä keskusteluja virkavaltaa kohdatessa. EU:n yhdenmukaisuussäännösten myötä tällainen mahdollisuus meille nyt kuitenkin avautuu.

MAN Truck & Bus esitteli huhtikuun lopulla uudella tavalla toteutetun pakettiautoyhdistelmän. Kyllä, ja se kaikki näkyy tässä kuvassa. Kyse on todellakin yhdistelmästä. MAN TGE -pakettiauton päälle on asennettu puoliperävaunu. Etuna on yhdistelmän seitsemän tonnin kokonaismassa sekä mahdollisuus kuljettaa autoa BE-luokan ajokortilla.

Hollantilainen BE-Combi Systems on kehittänyt apurungon, joka on sovitettavissa yleisimpiin pakettiautomerkkeihin. Apurungon päälle asennetaan sitten tässä tapauksessa ”kiinteästi” perävaunurunko ja lisäakseli, jotka nekin ovat BE-Combin tuotantoa. Näin alusta on valmis erilaisille päällirakenteille. Nyt nähty kokoonpano on ensimmäinen Suomeen rekisteröity tämän tyyppinen ajoneuvo, ja sen päällirakenteena on virolaisen Tarfurgo OÜ:n valmistama kuormakori runsain varustein.

Kuskeista pulaa

Jakelukäytössä olevissa pienissäkin kuorma-autoissa tarvitaan C-luokan ajokortti. Sen omaavista kuljettajista alkaa olla kuitenkin todellinen puute ajolupatutkinnon viimeaikaisten jyrkkien hinnankorotusten myötä. Nyt nähtävä MAN TGE -pakettiautoyhdistelmä tuo helpotusta tähän asiaan. Sen kuljettamiseen riittää BE-luokan ajokortti. Tosin tässäkin paikallinen viranomainen tulkitsee EU:ssa muutoin hyväksyttyjä päätöksiä siten, että Suomessa kyseistä yhdistelmää saa kuljettaa BE-kortilla vain, jos se on myönnetty ennen päivää 19.1.2013. Sen jälkeen myönnetyt edellyttävät C1E-korttia. Tämä tulkinta odottaa kuitenkin vielä tarkennusta.

Perävaunuosa on varustettu takalaitanostimella sekä ilmajousituksella ja -jarruilla. Kuormakori ja koko pakettiautoyhdistelmän kokoonpano on virolaisen Tarfurgon käsialaa. Takapäässä on eri rekisterikilpi kuin etupäässä. Se on perävaunun kilpi.

Varsinainen hyöty tästä pakettiautoyhdistelmästä syntyy kantavuuden myötä. Alustan eli tässä tapauksessa MAN TGE 3.180:n suurin sallittu kokonaismassa on 3 500 kilogrammaa. Kun siihen kytketään jarrullinen perävaunu, saadaan yhdistelmän kokonaismassaksi 7 000 kilogrammaa. Tällaisen yhdistelmän kuljettamiseen riittää siis BE-luokan ajokortti. Autossa ei myöskään tarvita kyseessä olevan ajoneuvoluokan nopeudenrajoitinta. Eikä kuljettajalta myöskään vaadita ammattipätevyyttä.
Verkkokaupan koko ajan kasvavan suosion myötä tarvitaan jatkuvasti lisää kuljettajia lähijakeluun. Tämän uudentyyppisen ajoneuvon uskotaan nyt tuovan helpotusta tähän. Myös auton fyysinen koko suhteessa kantavuuteen helpottaa taajamissa työskentelyä sekä mahdollistaa yleensä ajon rajoitettuihin keskustoihin. On helppo uskoa, että tämänkaltaiset ajoneuvot yleistyvät myös meillä. Eikä pidä unohtaa kantavuuteen suhteutettuja hiilidioksidipäästöjä.

Puoliperävaunu on irrotettavissa apurungosta. Kiinnitys on vetopöydässä ja takapään salvoilla. Sähkö- ja muut liitokset on toteutettu perävaunuista tutuin liittimin. Ne on koottu kaikki yhteen paikkaan auton vasemmalle sivulle.

Pakettiautoyhdistelmä

Kokoonpanon ulkoasu ei heti oikein istu yhteen sille annetun nimen kanssa. Yhdeltä yksiköltä vaikuttava kokoonpano pitää kuitenkin sisällään yhdistelmään edellyttävät ominaisuudet. Sivulta katsottuna asia selviää helpoiten. Takapään etummainen akseli kuuluu perusauto MAN TGE:lle. Sen päälle on rakennettu apurunko, jonka päälle on sitten asennettu perävaunun kriteerit täyttävä rakenne. Taaimmainen akseli kuuluu perävaunuun, ja sen päälle on tässä tapauksessa asennettu Tarfurgon kuormakori kylmälaitteineen ja takalaitanostimineen. Autossa on itse asiassa eri rekisterikilpi edessä ja takassa, mikä varmasti aiheuttaa hämmennystä liikenteessä. Tosin perusauton takarekisterikilpi on piilossa kuormatilan alla.

Kojelauta on tuttua TGE:tä.

Kokoonpanotyö on tehty Tarfurgolla Virossa. Tämän kokoonpanon kantavuus on 2 650 kilogrammaa. Kantavuutta saadaan vielä lisääkin jättämällä kylmäkoneet ja nostin pois, jos niille ei ole tarvetta.

Rekisteröintikriteerit edellyttävät puoliperävaunun eli tässä tapauksessa kuormatilan olevan irrotettavissa. Se onnistuu helposti. Mekaanises­ti rungot ovat kiinni toisissaan vetopöydän ja salpojen avulla. Sähköjen, ilmajarrujen ja -jousituksen säädön liitännät on toteutettu perävaunuista tutuilla pikaliitännöillä. Tuotepaketti on siis valmis.

Jakeluhommiin

Kuvan pakettiautoyhdistelmä luovutettiin huhtikuun lopulla asiakkaalle. Auto tullaan näkemään pääkaupunkiseudulla elintarvikkeiden jakeluhommissa. Perusautona on 180 hevosvoimainen ja 8-vaihteisella automaattivaihteistolla varustettu MAN TGE. Auton alusta on mitoitettu viiden tonnin painoille. Kuormatilan tilavuus on 26,5 kuutiometriä. Akseliväliä pidentämällä saadaan tilaa jopa 33 kuutiometriä.

Sähkötoiminen kompressori on sijoitettu auton oikealle sivulle. Se ruokkii puoliperävaunun ilmajarruja ja -jousitusta.

Kyseessä on varsin kattavasti varusteltu paketti. Hintakin on laitteen tarjoamiin ominaisuuksiin nähden hyvin kilpailukykyinen. Perusauton lisäksi hintaan kuuluvat apurunko ja puoliperävaunurunko varusteineen, Dhollandian takalaitanostin, Tarfurgon kuormakori Thermo Kingin kylmälaitteella, sähkökompressori perävaunun jarruille ja jousitukselle sekä ilmanohjain ohjaamon päälle. Eli kaikki tämä yhteen kokoonpanoon pakattuna ja rekisteröitynä, valmiina ajoon.


Tässä yksilössä on tavaratilaa 26,5 kuutiometriä. Lisääkin on tarjolla pidemmän akselivälin myötä.
Perusauton taaempi rekisterikilpi on piilossa kuormakorin alla.


Lue seuraavaksi