Uutiset

Autot

Maastokelpoinen umpipakettiauto – Peugeot Partner 4×4

Nelivetoisten pakettiautojen osuus kasvaa maassamme kokoajan. Peugeot on lähtenyt kisaan mukaan valjastamalla Partner-mallinsa joka kulmastaan sutivalla versiolla. Voimansiirrosta ja alustan suojauksesta vastaa ranskalainen Dangel. Auto on normaaliajossa etuvetoinen. Tiukkoja paikkoja varten on neliveto kytkettävissä helposti päälle. Yhtä helposti se myös kytkeytyy pois päältä, jolloin polttoaineenkulutus pysyy kurissa.

Peugeot Partner 4×4:ssa on 60 millimetriä korkeampia maavara perusmalliin verrattuna. Kuvan autossa on vielä lisävarusteena 20 millimetriä lisää sen päälle. Näillä eväin autolla voi oikeasti poiketa maaston puolella.

Saimme koeajoon Peugeotin nelivetoisen pakettiauton, tarkemmalta mallimerkinnältään Partner BlueHDi 130 XL 4×4. Koeajoauto oli nelivedon ohella saanut hieman lisävarusteita lähinnä digitaalitekniikan muodossa. Hintalapussa luki näin 54 200 euroa (sis. alv). Lisäksi pirteä teippaus sai varmasti huomioita osakseen kylillä liikuttaessa.
Nelivetoisen Partnerin moottorina on aina 1,5-litrainen turbodiesel. Tarkka tehoarvo 96 kilowattia (131 hv) ja vääntöä on tarjolla 300 newtonmetriä. Samoin nelivetoisessa on vaihteisto aina kuusipykäläinen manuaali. Muita voimalinjavaihtoehtoja ei ole. Tosin kaksivetoisiin malleihin niitä on saatavana useita alkaen 1,2-litraisesta ja 75-kilowattisesta manuaalivaihteisesta bensiinimoottorimallista aina automaattivaihteiseen 1,5-litraiseen ja 96-kilowattiseen dieselmalliin. Partneria saa kahtena eri mittaisena: mallimerkinnällä M, jonka kokonaispituus on 4,4 metriä ja pidempi XL, jonka pituus on 4,75. Koeajoauto oli pidempi XL-versio. Lyhyellä peränylityksellä sekin on ketterä maastossa.

Koeajoauto oli saanut pirteän teippauksen. Se varmasti huomattiin liikenteessä. Autossa oli nelivedon kunnolla hyödyntämistä varten varsin karkeakuvioiset BFGoodrichin renkaat. Siitä huolimatta moottoritieajokin oli mukavaa puuhaa. Rengasmelu ei ollut häiritsevää ja auto kulki vakaasti.

 

Mukavasti myös maantiellä

Peugeotin nelivetoisessa Partnerissa on aina 60 millimetriä suurempi maavara vakiomalliin verrattuna. Lisäksi koeajoautossa oli maavaraa lisätty vielä tuon 60 millimetrin päälle lisävarusteena saatavalla 20 millimetrillä. Maavaraa on näin siis reilusti maastossa mönkimiseen. Todellista arkista hyötyä siitä on varmasti haja-asutusalueilla, miksei myös taajamissa, joissa talven aamuauraukset ovat viivästyneet. Korkea maavara ja neliveto takaavat etenemisen paksussakin lumessa. Pidon maksimoimiseksi koeajoauto oli varustettu karkeakuvioisilla BFGoodrichin All-Terrain-renkailla. Rengaskoko on 16 tuumaa. Varsin maastokelpoisesta varustelusta huolimatta neliveto-Partner oli erittäin mukava ajettava moottoritienopeuksillakin. Autolla pärjää hyvin muiden mukana ja rekkojen ohitus ei tuota ongelmia. Karkea rengastus ei myöskään kuulu ohjaamoon. Itse asiassa ohjaamon melu moottoritienopeuksilla oli hämmästyttävän alhainen rengasvalinta huomioiden. Myös kulku oli vakaata. Tosin pientä, hyvin pientä huojuntaa oli havaittavissa. Se menee renkaiden piikkiin. Maantieajoa mukavoittaa myös erittäin helppokäyttöinen vakionopeudensäädin. Motoristien rakastama mutkainen asfalttitie sujuu myös nautittavan vakaasti. Korkea auto ei huoju mitenkään häiritsevästi mutkateillä, ja ajo on suorastaan nautinnollista. Korotuksen myötä autoon käynti on helppoa. Lyhyemmät kuskit joutuvat tosin lähes kiipeämään kyytiin.

Pitkän tavaran kuljetusta varten matkustajan selkänoja kääntyy ala-asentoon. Kuvassa myös keskimmäisen istuimen selkänoja on käännetty alas, jolloin siitä muodostuu kirjoitusalusta ja käsinojakin kuskille. Erityinen huomio kiinnittyi penkkien ja selkänojien kääntömekanismien sujuvaan toimintaan. Matkustajien penkkien istuinosien alla on myös säilytystilaa.

Ja ei kun maastoon

Korkea maavara suorastaan huutaa autoa maastoon. Maantieajon etuveto (2WD) on helppo muuttaa nelivedoksi (4WD) kierrättävällä kytkimellä. Kytkennän tekemiseksi ei ajoneuvoa tarvitse pysäyttää. Samoin 2-vedon kytkemiseksi takaisin ei autoa tarvitse pysäyttää kokonaan. Tosin ylämäkeen ajettaessa ei 2-veto kytkeydy päälle, vaikka kytkintä kierrettäisiinkin, koska voimansiirrossa on veto päällä. Hiukan, kun kaasua keventää, niin toiminto hoituu. Samaa kytkintä kiertämällä saadaan nelivedon yhteydessä käyttöön myös taka-akselin tasauspyörästön lukko. Se toimii vain alle 30 kilometrin tuntinopeuksissa. Nelivedon kytkimen led-valot kertovat kuskille mikä vetotapa on käytössä. Lisäksi vaimea

Ohjaamon takaseinän luukku lisää tavaratilan pituutta satunnaiseen käyttöön. Aukko on suurimpia, mitä pakettiautoissa on toistaiseksi nähty (610x 295 mm).

piippaus kertoo toiminnon kytkeytymisestä. Kaiken kaikkiaan toimintojen hallinta ohjaamossa on helppoa. Samoin autolla on helppo ”eksyä” paikkoihin, joista se ei välttämättä selviäkään. Kyse ei tällöin ole auton suorituskyvyn puutteesta, vaan kuljettajan yltiöpäisyydestä. Neliveto-Partnerilla kun on helppo mennä varsin haastaviinkin paikkoihin. Autossa on ”kauhukahvat” molemmin puolin, ja ne ovatkin monesti tarpeen. Alamäkihidastin kuuluu maastoajovarustukseen.

Tilaa ja säilytystilaa

Partnerin ohjaamo tarjoaa hyvät tilat 190-senttisellekin kuljettajalle. Kaasujalka saa mukavasti tukea vaihdekepin kyhmystä, joka manuaalivaihteisessa on melko suuri. Kolmepaikkainen ohjaamo on näin pikemminkin 2,5-paikkainen. Automaattivaihteisessa tuo kyhmy on hieman pienempi. Ranskalaiseen tapaan tuulilasi on kaukana edessä. Partnerissa on nyt otettu käyttöön HUD-tyyppinen mittaristo, eli sitä katsotaan ohjauspyörän yli. Sen vuoksi ratin yläosaan on tehty suoristus, jotta lyhytkin kuljettaja näkee mittarit. Mittaristo itsessään on perinteinen pyöreine mittarikiekkoineen. Ohjauspyörä on kooltaan pieni. Silti sen käyttö on sopivan kevyttä ja tarkkaa niin maastossa kuin kaupunkiajossa. Ratti on tukeva ja siinä on sekä korkeus- että etäisyyssäätö. Myös ohjauspyörän toiminnot saavat kiitosta. Toimintoja ei ole ympätty liikaa rattiin ja olemassa olevien toimintojen käyttö on helppoa ja tunnokasta.

Neliveto-Partnerin voimansiirron ratkaisuista ja alustan suojauksesta vastaa Dangel, kuten vetotavan valintaan käytettävä, kierrettävä kytkinkin kielii.

Kohtalaisen pieneksi pakettiautoksi Partnerissa on hyvin säilytystilaa niin ovissa kuin kojelaudassa ja jopa katon rajassa on suuri tila pikkutilpehöörille. Toimistohommia helpottamaan on keskimmäisen istuimen selkänojan takana käännettävä kirjoitusalusta. Se tulee näkyviin kaatamalla selkänoja ala-asentoon. Samalla selkänojasta syntyy kuljettajalle tukeva käsinoja ajon ajaksi. Keskimmäisen penkin istuinosan alla on myös katseilta suojassa olevaa säilytystilaa.
Ohjaamon monikäyttöisyyden osalta huomio kiinnittyy takaseinän aukkoon. Sen on tähänastisista nähdyistä pakettiautoista suurin. Eli ohjaamon takaseinästä aukeaa luukku, jolloin on mahdollista kuljettaa tavaratilan mittaa pidempää tavaraa jonkun verran. Matkustajan istuin myös kallistuu eteenpäin toiminnon mahdollistamiseksi. XL-mallisen korin tavaratilan pituus on kaksi metriä, mutta seinän luukku avattuna mahtuu mukaan jopa 3,1 metrinen putki tai lankku. M-korimallissa nuo mitat ovat 35 senttimetriä lyhemmät. Ja se aukon kehuttu koko, se on 610×295 millimetriä. Näin mukaan mahtuu reilusti ”ylipitkää” tavaraa. Erityistä kiitosta täytyy antaa istuinten ja selkänojien kallistusten mekanismien helppokäyttöisyydelle sekä tukevalle rakenteelle. Istuimia kääntelee jopa huvikseen.

Taustapeilin virkaa hoitaa näyttö, joka välittää kuvaa joko auton takaa taustapeilin tavoin tai kuvaa auton oikealta sivulta (kuolleesta kulmasta). Peruutettaessa se toimii tietenkin peruutuskamerana. Lisäksi autossa on etu- ja takatutkat esteiden havaitsemiseen.

Digitaalitekniikkaa löytyy

Perinteisen analogisen mittariston kaverina on keskikonsolissa 8-tuumainen, värillinen kosketusnäyttö. Arkikäytössä sen hipelöiminen on aika vähäistä, koska useimmat toiminnot hoituvat ratissa olevien kytkimien avulla. Valikoita ei ole liikaa ja älypuhelimen paritus onnistuu hetkessä Bluetoothin avustuksella. Myös puhelimen yhteystiedot siirtyvät kivuttomasti autolla käytettäviksi. Äänenlaatu ja kuuluvuus ovat hyvät handsfree-käytössä. Koeajoautossa oli myös langaton latausalusta puhelimelle. Se on helpossa paikassa keskikonsolissa, jonne puhelin on kätevä ”heittää”, ja jossa puhelin myös pysyy paikoillaan kovassakin rytkytyksessä. Langallista latausta varten hytissä on kaksi isoa usb-pistorasiaa. Toinen niistä on suojassa suuressa hansikaslokerossa. Kosketusnäytössä on jo Mirror Screen -toiminto tulevaisuuden puhelimissa olevaa peilaustoimintoa varten. Sen avulla puhelimen toimintoja pystyy hoitamaan auton kosketusnäytön avulla.
Umpipakettiauton hyödyttömän sisäpeilin paikalle oli koeajoautoon asennettu lisävarusteena saatava Surround Rear Vision -nimeä kantavan kamerajärjestelmän näyttö. Peruutettaessa kytkeytyy aina peruutuskamera käyttöön. Muutoin näytössä näkyy taustapeilin laajempi näkymä. Tosin yöaikaan näytön mielellään kytkee pois päältä, koska takaa tulevien valot korostuvat näytöllä. Taustanäkymän tilalle on helppo vaihtaa vilkkuviiksen päässä olevaa nappia painamalla auton oikeanpuoleisen sivun näkymän. Kamera näkee hyvin niin sanottuun kuolleeseen kulmaan, jonne sivupeili ei näe.

Partnerin mittaristoa tiiraillaan nyt ohjauspyörän yli, ei läpi. Mittaristo on perinteinen analoginen, mutta keskikonsolia hallitsee 8-tuumainen kosketusnäyttö. Vaikka ratti on pienen kokoinen, sen pyörittely on kevyttä. Vaihdekepin vasemmalla puolella näkyy sähkökäyttöinen seisontajarrun kytkin sekä yläpuolella kaukalo, jossa on älypuhelimen langaton latausalusta.

Kuoppateiden kuningas

Korkealla maavaralla ja korkeaprofiilisilla renkailla varustettuna Peugeot Partner 4×4 on todellinen sorateiden ritari. Tänä päivänä pitää mainita myös huonokuntoiset asfalttitiet, koska niiden määrä valitettavasti kasvaa ja monien kuntotasot ovat ennennäkemättömän huonot. Näillä teillä Partner 4×4 on kuin kotonaan. Auto on varsin tunteeton isoillekin kuopille. Voipa sillä päästellä myös alati määrältään lisääntyvien töyssyjen yli juurikaan hiljentämättä (nopeusrajoitusten puitteissa tietenkin). Maanteillä auto kulkee aikaisemmin todetusti kuin juna ja maastossakaan se ei heti jätä pulaan. Pakettiauton asuun puettuna se on huomattavasti maastokelpoisempi kuin monet maasturin nimellä kaupattavat, varsin kalliitkin autot. Todellisen hyödyn autosta saa varmasti juuri huonokuntoisilla teillä sekä talviliukkailla. Epätieteellisten polttoainemittausten tulokseksi saatiin 7,8 litraa sadalla kilometrillä. Siinä on mukana niin moottori-, mutka- ja soratieajoa sekä muutaman tunnin mönkimistä liejussa ja metsäautoteillä.

Lue myös: Uusi Peugeot Partner nyt myös suorituskykyisenä nelivetona

 

 

Lue seuraavaksi