Uutiset

Autot

Maastokelpoinen matkailuauto

Lähinnä ammattikäyttöön tarkoitettujen ajoneuvojen sisustus- ja verhoiluratkaisuja suunnitteleva sekä valmistava Verhoilu ja Sisustus Lehto Oy esitteli helmikuun alussa todellisen eränkävijän matkailuauton. Kyse on siis nimenomaan verottomaksi matkailuautoksi rekisteröitävästä laitteesta, jolloin käyttömaksut määräytyvät kyseisen ajoneuvoluokan mukaan. Nyt nähty paketti oli rakennettu Nissan Navaran päälle, mutta se voidaan toteuttaa minkä tahansa merkkisen pick-up-alustan päälle.

Todellinen eränkävijän matkailuauto. Vantaalainen Verhoilu ja Sisustus Lehto Oy on varustellut Nissan Navaran kiinteällä majoitustilalla, joka korvaa pick-upin oman lavan. Syntynyt kokoonpano täyttää Trafin asettamat vaatimukset M1-luokan matkailuautolle. Auto on näin edullisempi hankkia, ja käytönaikaiset kulut pienenevät.

Jenkkiautobuumin pyörteissä perustettu Verhoilu ja Sisustus Lehto Oy on nyt toiminut yrityksenä jo 30 vuotta. Maaliskuun lopussa tuo virstanpylväs tulee täyteen. Se on onnittelun paikka! Lehdon veljekset Kari ja Jarmo sekä kaverinsa Hannu Karivesi aloittivat tuolloin autojen lisävarustelun, sekä erilaisiin työkäyttöihin soveltuvien autojen modifioinnin. Kaikki alkutaipaleen tekijät ovat vielä mukana. Mukaan on liittynyt myöhemmin Hannun poika Petri Karivesi, joka myös vastaa tässä artikkelissa esitellyn, koviin olosuhteisiinkin soveltuvan, nelivetomatkailuauton toteutuksesta. Neljän miehen voimin toiminta jatkuu edelleen alun viitoittamalla tiellä eli autojen lisävarusteluja suunnitellen ja toteuttaen. Hienommin sanottuna kyse on verhoilusta ja sisustuksesta kuten yrityksen nimikin sen sanoo.

Avolavan tilalle on sovitettu kiinteä majoitustila. Kuvan yksilö on pinnoitettu karheapintaisella Raptor-lavapinnoitteella. Nelivedon ja vetokoukun myötä voidaan puhua todella vetokykyisestä matkailuautosta. Vetokoukun sivulla olevat väliaikaiset ”prototyyppiastinlaudat” helpottavat koppiin kiipeämistä. Ne tulevat jatkossa saamaan tyylikkäämmän muodon. Takavalot ovat led-tekniikkaa. Satasen lätkä kuuluu kuvaan. Kopan pintaan on asennettu reikäkiskoja lisävarusteiden asennusta varten.

Paljon viranomaiskäyttöön
Vantaalla, Vantaanpuiston alueella nykyisin toimiva yritys on toteuttanut paljon projekteja viranomaistahojen kanssa, kuten poliisin, rajavartiolaitoksen ja palolaitoksien. Myös kuvaus- ja radioyhtiöillä on käytössä Verhoilu ja Sisustus Lehdon toteuttamia erikoisvarusteltuja pakettiautoja ja muita ajoneuvoja.
”Näiden tahojen kanssa tehdään yhteistyötä edelleen ja uudet tekniikat edellä mainittujen toimijoiden alalla asettavat myös meille aina uusia haasteita. Me otamme ne mielenkiinnolla vastaan”, sanoo Petri Karivesi. Yhteistyötä tehdään myös maahantuontia harjoittavien autoliikkeiden kanssa, sekä kuntien eri organisaatioiden kanssa. Tuotteina tuolloin ovat erilaiset huoltoautot ja invataksit. Kategorisesti autot ovat pääasiassa pakettiautoja, mutta erikoisvarusteluja tehdään niin ikään henkilöautoihin ja busseihin. Niistä puhuttaessa on kyse pikkubusseista, joita paljon myös invatakseiksi valjastetaan.
”Vuositasolla varustellaan parhaimmillaan noin 20 bussia ja 80 pienempää ajoneuvoa. Luvut ja suhteet tosin vaihtelevat vuosittain jonkun verran, koska jokainen toteutettu projekti on omanlaisensa, eikä sarjatyötä pääse syntymään”, sanoo puolestaan Hannu Karivesi. Kaikki autot varustellaan lähtökohtaisesti asiakkaan määrittelemän erittelyn mukaisesti. Vanerointeja, verhoiluja, erikoisvarusteluja, sähköistyksiä ja muita lisävarusteluja voidaan tehdä minkä tahansa merkkisiin ajoneuvoihin. Verhoilu ja Sisustus Lehdon pajalta lähtevät autot ovat pikkubusseja, invatakseja, huoltoautoja, lähetysautoja, johtoautoja, työkoneiden kuljetusautoja, palo- ja pelastusautoja, lääkintäautoja sekä nyt uutuutena esitelty pick-up-alustainen matkailuauto.
Autoja syntyy keskimäärin 2–4 viikon läpimenoajalla. Pidempiäkin projekteja aina välillä on. Hannu Karivesi korostaa toiminnan joustavuutta sekä aina asiakkaan huomioon ottavaa yksilöintiä.

Matkailuautossa pitää olla pöytä ja istuimet. Tässä pieni pöytä on kiinnitetty säädettävällä laitetelineellä penkkiin. Pikalukittavan kuulakiinnityksen avulla on pöytä helposti käännettävissä makuualustaksi (vasen kuva). Näin asetetut M1-luokan matkailuajoneuvon vaatimukset täyttyvät. Makuualustaa voi täydentää vielä irrallisella lisälevyllä, jolloin tasaisen alueen mitat ovat 180×170 senttiä.

Pick-up-matkailuauton suunnitellut ja toteuttanut Petri Karivesi seuraa isänsä jalanjälkiä autovarustelualalla. Petrin mukaan kuvan Navara-alustainen ajoneuvo tehtiin esittelykappaleeksi. Majoitustilat varusteineen voidaan asentaa minkä tahansa pick-upin selkään, jolloin se saadaan rekisteröityä matkailuautoksi.

Alhaisemmat maksut
Pick-up-autojen päälle on toki vuosien saatossa rakennettu monenmoisia katteita ja umpikoppia. Nyt on kyse kuitenkin hieman pidemmälle viedystä koppa-ajattelusta, joka korostuu lähinnä Suomessa. Nissan Navara ja sen selkään kiinteästi rakennettu oleskelutila voidaan nimittäin rekisteröidä verottomaksi matkailuautoksi. Tällöin säästetään pitkä penni (vai pitäisikö jo sanoa sentti) niin ajoneuvon hankinnan yhteydessä kuin sen elinkaaren aikana.
Autoa esitellyt Petri Karivesi sanoo nyt nähdyn yksilön tehdyn esittelykappaleeksi. Tässä koppa on Nissan Navaran päällä, mutta alustana voi olla lähes mikä tahansa pick-up-auto. Ajoneuvon saaminen matkailuauton kilpiin on vielä niin tuore asia, että tekijän on vaikea piilotella innostustaan. Edellisenä päivänä hyväksytty katsastus lämmitti Petrin mieltä suunnattomasti.
 ”Tämä laite taitaa olla ainut lajissaan Suomessa, siis tämän päivän määräykset täyttävä, matkailuautoksi rekisteröity pick-up”, tuumaa Petri.

Matkailuauto
Koppa vai pitäisikö sanoa taukotupa, on tehty sandwich-rakenteisesta uretaanilevystä. Seinän paksuus vaihtelee neljästä viiteen senttiin. Pinnassa on tässä tapauksessa musta iskunkestävä Raptor-lavapinnoite. Matkailuautoksi rekisteröinnin myötä täyttyvät muun muassa seuraavat seikat; makuutila 180×120 senttinen oltava (löytyy), keittomahdollisuus ja pöytä oltava (löytyy), istuin kahdelle henkilölle (löytyy), seisomakorkeuden oltava 1,9 metriä (on), kattoluukku (on) 80×60-senttinen, ja tilassa on oltava tuuletusmahdollisuus (sellainen on). Vielä muitakin pieniä vaatimuksia matkailuautoksi rekisteröinti edellyttää, mutta tuossa ne tärkeimmät. Tämän lisäksi ohjaamossa on paikat viidelle matkustajalle. Niin ja satasen lätkä vielä perään.

Majoitus-/taukotila on verhoiltu lähes kauttaaltaan vaaleanharmaalla nukkapintaisella materiaalilla. Mikroaaltouunin sivuilla on runsaasti säilytystilaa tyynyille ja makuupusseille. Led-valot huolehtivat valaistuksesta. Katon muodot ovat seurausta vaaditusta 1,9 metrin seisomakorkeudesta. Keskellä kattoluukun kohdalla tämä vaatimus täyttyy.

Makuulavettien alla sivuilla on runsaasti säilytystilaa monenlaiselle tavaralle. Auton oma polttoainesäiliö on alkuperäisellä paikallaan jääden makuutilan etuosan alle. Tankkaus tapahtuu vasemmalta sivulta alkuperäisen auton mukaisesti.

Lava pois
Kopan asennus edellyttää auton alkuperäisen lavan irrottamista. Sen paino on noin 350 kiloja, mutta auton omapaino on tässä Nissan Navaran tapauksessa kopan myötä kasvanut vain 200 kiloa. Lain pykälien täytön lisäksi syntynyt taukotupa tarjoaa monikäyttöiset tilat ammattikäyttöön tai harrastuksiin.
Kopan sisämitat ovat 180×170 senttiä, eli makuutilat kahdelle aikuiselle on tarjolla. Pidempi henkilö joutuu makoilemaan tosin hieman poikittain. Edellä mainittu, lain pykälät täyttävä 180×120-senttisen makuutilan mitat täyttyvät yhden irtolevyn kiinnittämisellä kiinteiden reunaosien väliin. Vielä, kun väliin asennetaan (katso kuva) toinen levy, saavutetaan tuo mainittu 180×170 sentin maksimimakuutila. Reunojen kiinteät rakenteet muodostavat taukotuvalle olennaiset istumapaikat. Niiden alla on reilusti tilaa erilaisille harrastevälineille. Lavetit on verhoiltu siistillä nukkapintaisella materiaalilla.
Ruokailutapahtumaa varten on keskellä liikuteltava pöytä, joka toimii samalla myös tuona edellä mainittuna makuualustan irtolevynä. Ruuanvalmistusta varten on ylähyllyllä mikroaaltouuni. Sen käyttö onnistuu maasähköllä tai invertterillä. Ylähyllyllä on lisäksi runsaasti säilytystilaa vaikkapa tyynyille ja makuupusseille. Oleskelutila on varustettu vähäruokaisilla led-valoilla syksyn ja talven retkiä varten. Takatila voidaan haluttaessa varustaa erillisellä polttoainekäyttöisellä lisälämmittimellä. Ja tietenkin sisältä löytyvät latauspisteet nykyajan elektroniikalle. Ilmanvaihtoa varten ovat sivuikkunat avattavissa.

Nissan Navaran Double Cab tarjoaa mukavat matkustustilat viidelle hengelle. Melkein kaikki mahtuvat myös takapään taukotupaan sateensuojaan kahvitauolle.

Kauneus on katsojan silmässä
Ulkoisesti Navaran ja taukotilan yhdistelmä ei ehkä ole se kedon kaunein kukkanen, mutta tällä laitteella mennäänkin käytännöllisyys edellä. Nyt nähty yksilö oli varustettu tukevalla kattotelineellä, jonne oli sijoitettu vararengas sekä tehokkaat W-Lightin led-lisävalot. Katolla oli maastohenkisesti myös tukevasti kattotelineeseen kiinnitetty jerrykannu. Kopan reunoissa on valmiina reikäkiskoja erilaisia lisävarusteita ja -kiinnikkeitä varten. Kaikki varusteet ovat Petri Kariveden mukaan asiakkaan vapaasti valittavissa, kun näitä projekteja toteutetaan. Pick-up-alustan myötä voidaan puhua aidosta maastomatkailuautosta. Vetokoukun ja nelivedon ansiosta voidaan ansiolistaan vielä lisätä vetokykyisyys.

Loputtomasti kohteita
Käyttökohteet ovat rajattomat tällaiselle kokoonpanolle. Tilava ja tukeva koppa kestää kovaakin rytkytystä. Autolla voi siis tarpeen tullen poiketa ulos metsätieltä, vaikka puron varteen. Taukotila tarjoaa mukavat olosuhteet retkeilyn, metsästyksen, marjastuksen, kalastuksen, metsänhoidon ja miksei myös koneurakoinnin sekä muunkaltaisen liikkuvan työn tueksi.
Ja jos reissu venyy pitkäksi, muuttuu taukotila nopeasti makuutilaksi. Eikä ole poissuljettu lähteä tällaisella laitteella kiertelemään Lappia tai Norjaa turistina. Kulku on henkilöauton kepeää ja mökki on kokoajan mukana. Matkailuautostahan on kysymys

Varapyörä on sijoitettu kattotelineelle. Siellä on myös tukevasti kiinnitetty jerrykannu aina mukana. Kattoteline antaa hyvän alustan kunnon lisävalojen kiinnitykselle. Tässä W-Lightin led-valopatteristo. Valotehoa on tarjolla 4×60 wattia (5 400 lumenia/valaisin, referenssiluku 25). Tieliikenteessä voi näin käyttää nykyisten määräysten mukaisesti kahta valaisinta kerrallaan, mutta maastossa voi kytkeä koko led-valopatterin päälle.

 

 

Lue seuraavaksi