Uutiset

Autot

Lumikko Huoltopalvelut uusiin tiloihin

Lumikko Huoltopalvelut

Vauhtia kylmäkone-, ilmastointi- ja lämmitinrintamalle

Lumikko on tuttu nimi kaikille ajoneuvoalan ihmisille kylmäkoneiden sekä ilmastointi- ja lämmityslaitteiden kautta. Alan huolto- ja asennuspalveluista kaikkiin konemerkkeihin on jo vuosia vastannut omana yksikkönään Lumikko Huoltopalvelut Oy, jolla on toimipisteet Helsingissä, Tampereella ja Seinäjoella. Tasaisen varmasti laajentuvan toiminnan vuoksi Seinäjoen toimipiste muutti kesällä uusiin avariin tiloihin Hyllykallion Sorvitielle.

Lumikko Oy:n toiminnan kasvaessa vauhdikkaasti alkoivat entiset toimitilat käydä ahtaiksi ja epäkäytännöllisiksi erityisesti runsaasti tilaa vaativille huolto- ja asennustöille. Toimiva ratkaisu löytyi nopeasti, kun lähistöltä vapautuivat yli tuhannen neliön tilat, joissa oli jo valmiiksi kolme läpiajettavaa täysimittaista työasemaa. Muutto tapahtui kesäkuussa ja Seinäjoen toimipisteen neljän miehen henkilökunta sai toiminnan nopeasti vauhtiin. Lumikko Huoltopalvelujen toimitusjohtaja Kari Lahtinen onkin erittäin tyytyväinen uusien tilojen käytännöllisyyteen ja soveltuvuuteen raskaiden ajoneuvojen huoltoon ja asennustoimintaan. ”Uusissa tiloissa on riittävästi tilaa useisiin samanaikaisiin vaativiin toimenpiteisiin ja valmis pesulinja, pakokaasurata, nosturikalusto sekä huoltokuilu takaavat palveluiden toimivuuden”, kertoo Lahtinen.

Lumikko kasvuvauhdissa

Kari Lahtinen kertoo, että Lumikko Huoltopalveluille kulunut vuosi on ollut taloudellisen kasvun aikaa. ”Viime vuoden loppupuolella ilmassa oli synkkiäkin enteitä, mutta todellisuudessa tästä vuodesta tuli vireä ja luvassa on yli 20 prosentin liikevaihdon kasvu, mikä osaltaan selittyy runsaalla uusien asiakkaiden määrällä”, kertoo Lahtinen. Toiminta on kasvanut joka rintamalla ja Seinäjoella sekä Tampereen toimipisteessä kylmälaitteet ja ilmastointi ovat olleet pääpisteinä, kun taas Helsingissä kiskokaluston huolto- ja asennustöiden määrä on kasvanut reippaasti. Suurimpana asiakasryhmänä ovat edelleen raskaan kuljetuskaluston liikennöitsijät, mutta myös pikkubussi- ja linja-autopuoli on selvässä nousussa.

Oikea aika talvihuolloille

”Talvi yllättää autoilijat” on vanha klisee, mutta se pitää valitettavasti paikkansa yhä myös ammattiliikenteen parissa. Lahtinen korostaakin että lämmitys- ja ilmastointilaitteiden paras huoltoaika on nyt, eikä helmikuun paukkupakkasilla vahingon jo tapahduttua. ”Jo yksi epäonnistunut tavara- tai henkilökuljetus tulee yrittäjälle niin kalliiksi, että sillä hinnalla olisi huollettu jo monta yksikköä”, muistuttaa Lahtinen.

Arvostettua asiantuntemusta

Lumikko Huoltopalvelujen osaamisen tasosta kertoo esimerkiksi yrityksen oikeus suorittaa ATP-katsastuksia eli helposti pilaantuvien elintarvikkeiden maakuljetukseen käytettävän kaluston tarkastuksia. ATP-katsastukset tulee suorittaa ATP-säädösten mukaisesti ja tänä vuonna Lumikko Huoltopalvelujen kolme toimipistettä hoitaa yhteensä yli sata alan katsastusta. ATP-katsastuksessa koko kori käydään hyvin tarkoin läpi, suoritetaan tarvittavat kylmäajot ja tarkastetaan ATP-todistusten vastaavuudet. Prosessia valvotaan hyvin tarkoin ja Lumikko Huoltopalveluiden työmenetelmät ja -laitteisto päivitetään jatkuvasti säädöksiä vastaavaksi. ”ATP-palvelu on merkittävä lisäetuus asiakkaillemme, jotka näin saavat samasta osoitteesta miltei kaikki tarvitsemansa alan palvelut”, tiivistää Lahtinen.

Huollon rooli kasvussa

Kysyttäessä alan tulevaisuuden näkymiä, on Lahtisella selvät näkymät tiedossa.  ”Alan säädökset tiukkenevat jatkuvasti ja vain alan ammattiliike tietää mitä aineita saa esimerkiksi kylmälaitteissa tulevaisuudessa käyttää. Ympäristöystävällisyys on yhä tärkeämmässä asemassa ja jatkuvasti kehitetään uusia tuotteita, joilla lakipykäliin pystytään vastaamaan”, kertoo Lahtinen. Kallisarvoista taustatukea huoltotoiminnoille antaa myös Lumikko Technologies Oy, joka on mukana alan kehityksen terävimmässä kärjessä.

Lahtinen kertoo myös, että huoltosopimusten määrä on kasvussa ja lisäksi huoltoonkutsujärjestelmiä on kehitetty entisestään. Nämä toiminnot auttavat sekä liikennöitsijää että huoltoliikettä paremman ennakoitavuuden ansiosta. Lahtinen on myös havainnut pikkubussipuolen merkityksen kasvaneen ja yksityisautoilijoiden osaavan jo panostaa matkanteon mukavuuteen paremmilla ilmastointi- ja lämmitysjärjestelmillä. Alan ongelmakohtana Lahtinen näkee osaavan henkilökunnan löytämisen vaikeuden ja niinpä Lumikko onkin jo vuosia kouluttanut itse ammattitaitoisen henkilöstönsä. ”Tällä hetkellä Lumikko Huoltopalvelut työllistää jo yli 20 alan vankkaa asiantuntijaa, mutta yrityksen kasvaessa mukaan mahtuu yhä uusia osaavia ammattilaisia”, päättää Lahtinen.

Lue seuraavaksi