Uutiset

Autot

Liettuan autoteollisuus sähköminibussien massatuottajaksi

Kaksi johtavaa toimijaa Liettuan autotekniikan alalla, Altas Auto ja Elinta Motors, ovat yhdistäneet voimansa ollakseen ensimmäisiä Euroopassa massatuotantona valmistettujen sähköminibussien lanseeraajia. Yritykset ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka kattaa prototyyppien kehittämisen, testauksen ja sertifioinnin sekä massatuotantoprosessien synkronoinnin. Näin he voivat julkistaa uusia malleja jotka ovat sertifioitu Mercedes-Benz- ja MAN-alustalle ensi vuoden alussa. Massatuotannon on määrä alkaa vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä. Uudet mallit ovat sähkökäyttöiset  20-paikkainen matalalattiainen kaupunkibussi sekä  16-22-paikkainen koulubussi esikaupunki liikenteeseen.

Elinta Motors, joka tuottaa vetojärjestelmiä hyötyajoneuvoille, vastaa sähkömoottoreiden, akkujen ja ajoneuvojen ohjainlaitteiden toimittamisesta. Kehitteillä olevissa minibussimalleissa on 150 kW sähkömoottorit ja kolme akkua, joiden kokonaiskapasiteetti on 115 kWh. On arvioitu, että ajoneuvot voivat kulkea jopa 200 km yhdellä latauksella. Tyypillisesti 200 km:n matkustusalue riittää pienempiin busseihin, joita käytetään kaupunkikuljetuksiin, vaikka ajoneuvon sisätilaa  lämmitettäisiin tai jäähdytettäisiin. Integroidulla pikalataustekniikalla (joka pystyy tuottamaan yli 50 kW), bussit latautuvat täyteen alle kahdessa tunnissa.

”Sähkökäyttöteknologiaamme testataan parhaillaan aktiivisesti teillä. Yli sata moottorillamme toimivaa ajoneuvoa on jo kulkenut yli 2 miljoonan kilometrin matkan erilaisissa käyttöolosuhteissa. Tähän mennessä tulokset ovat ylittäneet odotukset. Panostamme tällä hetkellä tuotantokapasiteettimme laajentamiseen. Näin voimme saavuttaa 300 sähkökäyttöjärjestelmän vuosituotannon vuoden kuluessa”, sanoo Elinta Motorsin johtaja Laurynas Jokužis.

Elinta Motorsin käyttämä sähkömoottorirakenne on ainutlaatuinen, koska se pystyy varmistamaan korkean suorituskyvyn ja tuottamaan riittävästi vääntöä, jotta ajoneuvo liikkuu myös matalilla kierroksilla. Näin se voi siirtää voimaa suoraan vetoakselille, mikä säästää osan energiasta, jota muuntyyppiset moottorit yleensä tarvitsevat vaihteistojen häviöihin. Elinta Motorsin suunnittelemat sähkömoottorit ovat myös ympäristöystävällisiä, koska ne eivät käytä harvinaisia maametalleja.

”Viime vuosikymmenen aikana kumppanimme ovat päässeet pitkälle. He ovat työskennelleet tiiviisti kohdennettujen innovaatioiden kehittämiseksi, ja olemme seuranneet tiiviisti niiden ponnisteluja. Tänään suhtaudumme erittäin myönteisesti niiden viimeisimpien innovaatioiden tarjoamaan kilpailuetuun. Ja sanomme, että meillä on objektiivisia testaustietoja hyötyajoneuvoissa Keski- ja Pohjois-Euroopassa käytettävistä sähkömoottoreista. Toinen seikka, joka saa meidät olemaan optimistisia näistä uusista malleista on, että Elinta Motors itse on vastuussa moottoreiden ja ohjainlaitteiden tuottamisesta, ja niiden parametrit täyttävät hyötyajoneuvojen teollisuuden ainutlaatuiset tarpeet”, Altas Auton johtaja Edvardas Radzevičius sanoo.

Altas Auto -bussiin asennetuissa Elinta Motorsin sähkökäyttöjärjestelmissä on yleisohjaus, jossa yhdistyvät tärkeät turvaominaisuudet, kuten lukkiutumattomat jarrujärjestelmät (ABS), elektroninen ajonvakautusjärjestelmä (ESP) ja muut järjestelmät.

Altas Auto -bussiin asennetut sähkömoottorit ja akustot on suunniteltu erityisesti kehitteillä oleville linja-automalleille. Ne on suunniteltu siten, että se paitsi säästää tilaa, myös varmistaa optimaalisen aksiaalisen painon jakautumisen. Altas Auto, joka on erikoistunut autotekniikkaan sekä mini- ja midibussien valmistukseen, vastaa Elinta Motorsin valmistamien laitteiden asentamisesta. Altas Auto kehittää myös sähköbusseihin rakenteellisia ja sisustusratkaisuja ja hallitsee koko tuotantoprosessia. Se huolehtii myös sähköminibussien sertifiointiprosessista, jotta ne voidaan rekisteröidä EU:ssa. Liettualainen valmistaja antaa täyden laatutakuun uusille sähkökäyttösille ajoneuvoille.

”Emme ole uusia autotekniikan markkinoilla”, Altas Auton toimitusjohtaja Edvardas Radzevičius selitti. ”Olemme olleet mukana tällä alalla jo kaksi vuosikymmentä, ja olemme kehittäneet yli 20 mallia tähän mennessä. Olemme suunnitelleet uusia malleja yhteistyössä Volkswagenin ja MAN: n kanssa. Vuonna 2018 julkistimme Altas Viatorin, 30-paikkaisen keskikokoisen bussin, jonka on luonut oma suunnittelutiimimme. Samana vuonna Altas Viator sai kultaa Liettuan Vuoden tuote -kilpailussa ja seuraavana vuonna se oli Silver A’Design Award Winner ajoneuvosuunnittelun alalla maailmanlaajuisesti. Mielestäni tämä tunnustus on osoitus siitä, että meillä on hyvät valmiudet innovointiin autotekniikan eri aloilla ja että meillä on hyvin kehittynyt tuotannonhallintaprosessi, kokenut tutkimus- ja tuotekehitystiimi, kokemusta kansainvälisestä sertifioinnista sekä tarkkuuspohjainen ja vastuullinen lähestymistapa innovointiin. Olemme hyvin luottavaisia näiden sähköminibussien suhteen. Valmistaudumme siihen, että olemme tulevaisuudessa yksi alan johtavista valmistajista.”

Alkaen kahdesta mallista

Arvioituaan erilaisia tarpeita Euroopan markkinoilla, Altas Auto aikoo tulla sähköbussimarkkinoille kahdella mallilla. Maissa, joissa on pitkälle kehittynyttä sosiaalista infrastruktuuria ja jotka ovat varmistaneet suuren julkisen palvelun kansalaisille, minibusseja käytetään yleensä sosiaalipalvelujen tarjoamiseen, kuten koululaisten tai erityistarpeita tarvitsevien henkilöiden kuljettamiseen. Uudet 16-22-paikkaiset sähkömallit on suunniteltu tämäntyyppiseen käyttöön. Näihin ajoneuvoihin mahtuu kolme pyörätuolia, ja niissä on erityinen varustus pyörätuolin käyttäjille.

Samaan aikaan muissa maissa, erityisesti Keski-Euroopassa, tarjonta suuntautuu suurelta osin pieniin kaupunkibusseihin. Nämä ajoneuvot tarjoavat kätevämpiä kuljetuksia vanhankaupungin alueilla, keski kaupunkialueilla ja esikaupunkialueilla verrattuna linja-autoihin, jotka vaativat enemmän tilaa. Nämä markkinat otetaan huomioon uudella, 20-paikkaisella sähkökäyttöisellä mallilla.

Sekä Altas Autolla että Elinta Motorsilla on laaja kokemus yhteistyöstä muiden kansainvälisten autoyhtiöiden kanssa. Näin ollen pitkällä aikavälillä ne aikovat tarjota uusia versioita näistä sähköminibusseista, jotka on kehitetty eri alustoilla.

Altas ja Elintan aiempi yhteistyö – hybridiminibussi – oli edellä aikaansa

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Altas Auto ja Elinta Motors tulevat sähköbussimarkkinoille yhdessä. Vuonna 2015 Busworld-näyttelyssä esiteltiin plug-in-hybridibussi Cityline PHEV. Tämä matalalattiainen 16-paikkainen bussi sai käyttövoimansa  sähköstä ja dieselistä. Se kulki pitkiä matkoja dieselin avulla tai siirtyi kaikki sähkötilaan keskikaupunkialueilla ja muilla viheralueilla – tässä tilassa sen enimmäisetäisyys oli 40 kilometriä.

Tämä hybridiminibussi oli rakennettu Mercedes-Benz Sprinter -alustalle ja oli ensimmäinen ajoneuvo laatuaan näyttelyssä. Se herätti paljon kiinnostusta sekä asiakkaissa että julkisen liikenteen asiantuntijoissa. On kuitenkin huomattava, että nämä markkinat olivat vielä alkuvaiheessaan. Lisäksi Euroopan komissio päätti, että diesellinja-autot eivät ole pohjimmiltaan ympäristöystävällisiä ja että ne eivät voi saada rahoitustukea EU:lta. Tämän seurauksena tämäntyyppinen ratkaisu tuli vähemmän houkuttelevaksi ja toimi sysäyksenä Altas Auto ja Elinta Motors valinnalle kehittää erilaisia kestäviä liikenneteknologioita.

”Olimme eturintamassa, kun tarjosimme ratkaisua, joka oli edellä aikaansa, mutta valitettavasti meidän oli luovuttava massatuotantosuunnitelmista. Tästä huolimatta saimme arvokasta kokemusta yhteistyöstä yhdessä ja ylläpitää kumppanuuttamme, ja tämä toimii nyt vahvana perustana meille ottaa paljon kunnianhimoisempi suunnitelma sähköminibussien segmentissä”, sanoo Altas Auton johtaja.

Markkinat ovat valmiita sähköminibusseihin

Molempien yritysten toimitusjohtajat korostivat , että julkisen liikenteen sähköajoneuvoja ei enää pidetä vaihtoehtona perinteisille ajoneuvoille ja että markkinat ovat valmiita uusiin malleihin, joita ne kehittävät. Viimeisten kahdeksan vuoden aikana Euroopassa rekisteröitiin yli 3 000 sähköbussia (yli 8 tonnia). Lähes 1700 niistä rekisteröitiin pelkästään viime vuonna (kuten Busworld Times nro 76 kirjoittaa). Euroopan vihreä sopimus vahvistaa tätä suuntausta entisestään, sillä siinä asetetaan etusijalle sähköajoneuvojen käyttö koko Euroopan yhteisössä.

Altas Suomessa

Altas Auto, joka on erikoistunut autotekniikkaan ja mini- ja midi-linja-autojen valmistukseen, on Skandinaviassa nro 1 markkinaosuudeltaan ja yksi Euroopan johtavista yrityksistä. Veikko Mäki Oy on edustanut yhtiön tuotteita Suomessa jo yli 11 vuoden ajan myyden mini- ja midibusseja näillä pohjoisilla markkinoilla. Tällä hetkellä Suomen teillä liikkuu yli 1000 yhtiön myymää, pientä ja keskisuurta linja-autoa.  Veikko Mäki Oy/Bussikauppa.fi:n toimitusjohtaja Jari Mäen mukaan Altas Auto on ansainnut Suomessa laadukkaisiin busseihin keskittyvien asiakkaiden kunnioituksen. Tästä syystä näitä Liettuassa valmistettuja  ajoneuvoja on eri puolilla maata sijaitsevien suurten yritysten käytössa. Näitä ovat mm. Ventoniemi, Petri Pekkala, Linja-autoliike S. Kosonen ja monet muut.

”Suomalaiset yritykset ovat erittäin kiinnostuneita uudesta tuotteesta. Aiomme järjestää oman lanseeraustapahtumamme esitelläksemme ensimmäisen Altas Auto -sähköbussin Suomen markkinoille. Pandemia on muuttanut tilannetta, ja meidän on etsittävä uusia tapoja varmistaa, että asiakkaamme pysyvät ajan tasalla alan viimeaikaisesta kehityksestä”, toimitusjohtaja sanoi.

Altas Auto

Vuonna 2002 perustettu Altas Auto on liettualainen autotekniikkaan ja minibussien valmistukseen erikoistunut yritys. Se on nro 1 markkinaosuudella  Skandinaviassa ja yksi  alan johtavista Euroopassa. Yhtiö toimittaa asiakkailleen vuosittain noin 800 yksikköä hyötyajoneuvoja erikoiskäyttöön sekä linja-autoja (Mercedes-Benz-, Volkswagen-, MAN- ja Iveco-alustoilla) asiakkailleen 18 maassa. Altas Auto on saanut valtuutuksen toimia  Mercedes-Benz VanPartnerina ja Volkswagen PremiumPartnerina. Yhtiön tuotantoprosesseja hallitaan ISO 9001- ja ISO 14001 -standardien sekä LEAN-menetelmien mukaisesti.

Elinta Motors

Elinta on kehittänyt innovatiivista teknologiaa ja tuotteita lähes kolmen vuosikymmenen ajan ja sähköautoja vuodesta 2011 lähtien. Elinta Motors on luonut neljä sukupolvea sähköjärjestelmiä ja viisi sukupolvea akkujärjestelmiä. Niitä käytetään sekä sähkö- että plug-in-hybridi hyötyajoneuvoissa. Lähes sata erityyppistä ajoneuvoa Keski- ja Pohjois-Euroopassa on varustettu Elinta Motorsin kehittämällä teknologialla. Kaikkia ajoneuvoja voidaan seurata etänä, ja ne ovat  taittaneet matkaa jo yli 2 miljoonan kilometriä.

Veikko Mäki Oy/Bussikauppa.fi Yhtiöllä, joka tunnetaan myös nimellä Bussikauppa.fi, on yli 20 vuoden kokemus linja-autoalalta. Se  on Suomen ainoa Altas Auto -jälleenmyyjä. Yhtiö tarjoaa täyden palvelun asiakkaille, varmistaa toimituksen paikallisille asiakkaille Liettuassa valmistetuille uusille busselle, ja rekisteröi autot maahan. Tiimi kokeneita alan ammattilaisia tukee asiakkaita paikallisten erityisvarusteiden asennuksessa ja lisäksi tarjoaa konsultointia päivittäisissä huoltoasioissa.

Lue myös: Charter Class Pekkala panostaa laatuun ja monikäyttöisyyteen

Lue seuraavaksi