Uutiset

Autot

Lappeenrannassa rakennetaan hybridibussia

Lappeenrannan teknillinen yliopisto kumppaneineen suunnittelee nykyisiä hybridibusseja energiatehokkaampaa vaihtoehtoa kaupunkiliikenteeseen. Cambus-nimen saaneeseen bussiin asennetaan LUT:ssa kehitetty hybridijärjestelmä, joka on nykyisiä kaupallisia versioita huomattavasti energiatehokkaampi. Professori Juha Pyrhösen mukaan tehokkuus perustuu aiempaa radikaalisti pienempään polttomoottoriin ja tehokkaampaan akkukapasiteettiin.

”Nykyisissä hybridibusseissa on yleensä noin 10 litran dieselmoottori, mutta Cambus-järjestelmän pohjana toimii 2,5-litrainen moottori. Se on linja-auton voimalähteeksi täysin riittävä, kun se yhdistetään tarpeeksi tehokkaaseen akkujärjestelmään”, toteaa projektin vastuullinen johtaja Pyrhönen. Muutosten jälkeen linja-autoa voidaan ajaa joko sähkömoottorin tai polttomoottorin voimalla tai näiden yhdistelmällä.

Cambus-hybridibussin runkona on käytetty linja-auto, josta riisutaan pois vanha voimalinja moottoreineen vaihteistoineen ja perineen.

”Kaupunkialueilla, missä liikenne pysähtelee jatkuvasti, voidaan ajaa pelkällä sähköllä. Vähän syrjemmällä dieselmoottori tuottaa riittävästi sähköä perusajoon. Tällöin hiukkaspäästöt vähenevät paikoissa, joissa ne tuottavat eniten ongelmaa”, sanoo hankkeen projektipäällikkö Marko Kasurinen, joka uskoo hybridijärjestelmän puolittavan kaupunkiliikenteen päästöt nykyisestä.

Bussin sähköteknisestä suunnittelusta, akkujärjestelmien mallinnuksesta ja voimalinjojen toteuttamisesta vastaa Lappeenrannan teknillinen yliopisto, joka muun ohella tutkii myös sähköisten voimalinjojen käyttäytymistä kaupunkiolosuhteissa. Saimaan ammattikorkeakoulu taasen suunnittelee sähkökoneiden mekaniikkaa ja komponenttien kiinnityksen olemassa olevaan runkoon. Etelä-Karjalan Ammattiopisto tulee hankkeeseen mukaan voimalinjakomponenttien valmistusvaiheessa vastaten komponenttien asennuksesta testialustaan. Etelä-Karjalan Ammattiopisto toteuttaa myös ensi vuoden aikana toteutettavat testiajot.

Lue seuraavaksi