Uutiset

Autot

Land Rover Defender – autoverotonta ylellisyyttä jopa seitsemälle henkilölle

Miltä kuulostaa luksusluokan 300 hevosvoiman täysverinen maastoauto viisi- tai seitsemänpaikkaisena, arvonlisäverovähennyksellä ja vieläpä täysin ilman autoveroa? Nyt kun huomio on herätetty, on mukava esitellä uusi Land Rover Defender, joka on saatavana kotimaisen testauspalvelun hyväksymänä N2G-luokan kevytmaastokuorma-autoversiona. Malliston hinnat alkavat alle 95 000 eurosta, mikä on saatavaan vastineeseen nähden erittäin mielenkiintoinen tarjous.

Land Roverin maahantuoja Inchcape JLR Finland Oy on jo aiemmin esitellyt Defender LCV -mallin, jossa maamme maastoautoihin kohdistuvan rajun verotuksen pystyi välttämään tyytymällä kaksipaikkaisuuteen. Istuinmäärä olikin usein kynnyskysymys, ja nyt Inchcape on onnistunut ratkaisemaan ongelman ja tarjolle saapuu niin viisi- kuin seitsemänpaikkaisia maastureita järkevään hintaan varustelusta tai etenemiskyvystä tinkimättä.

Kuorma-autoksi pienillä muutoksilla

Defenderin ohjaamo edustaa taattua Land Roverin laatua. Ylelliset istuimet, nahkasisustus ja leveä keskikonsoli tekevät kuljettajan elämästä nautinnollisen helppoa.

Kuorma-autoksi rekisteröinnin takana ovat luonnollisesti taloudelliset tekijät. Koeajossa olleen huippuvarustellun yksilön hinta on noin 113 000 euroa, ja eroa autoverotuksessa henkilöautoon verrattuna on vähimmillään 45 000 euroa. Jos säästää haluaa, niin V8-moottoriversiossa autovero laskee hulppeat 125 000 euroa, tosin maksettavaksikin jää edelleen noin 155 000 euroa. Kaikki kuorma-autoversiot täytyy myös vielä ennen ensirekisteröintiä myös yksittäishyväksyttää viranomaisilla, mutta maahantuonnin mukaan kyseessä on lähinnä muodollisuus.

Defender 130 on muunnettu N2G-luokan kevytkuorma-autoksi Testmill-testauspalvelussa maahantuojan toimesta, ja projektia helpotti Defenderin vankka rakenne, johon ei muutostyön vuoksi tarvinnut kajota. Tärkeimpiä lisäyksiä olivat kantavammat renkaat, kuormansidontalenkit sekä nopeudenrajoitin, ja kantavuuttakin jäi edelleen seitsemälle henkilölle. Luonnollisesti muutoshyväksyntää edellyttivät tarkat testaukset, ja esimerkiksi jarrutus- sekä väistötestit suoritettiin huippuluokan olosuhteissa Keski-Euroopassa, ja Defender läpäisi mainiosti myös kaikki vaadittavat rasituskokeet. 

Varustelussa ei tingitty

Land Roverin maineen tuntien ei Defenderin hulppea turvallisuus- ja ajomukavuusvarustelu ei ole yllätys, ja saman talon Range Roverin ylellisyydestä on otettu onnistuneesti mallia. Tyylikkäät, monipuolisesti säädettävät nahkaistuimet, huippuluokan äänentoisto, ilmajousitus ja ilmastoinnin laadukkuus ovat korkean hankintahinnan arvoisia.

Myös kolmannen rivin paikat Defenderissä ovat hyvin miellyttäviä, eikä tarpeen ole järjestää arvontaa sinne joutuvista kuten monissa muissa seitsemänpaikkaisissa autoissa.

Viisi henkilöä matkustaa Defenderissä ylellisesti ja takaosaston kaksi lisäpaikkaa tuovat myös positiivisen yllätyksen. Yleensä nämä istuimet ovat lähinnä lapsille lyhyeen matkantekoon tarkoitettuja, mutta Defenderissä helppo sisäänpääsy sekä istuinten mitoitus riittää myös aikuisille, ja nahkaistuin mukitelineineen tekee matkustuksesta nautittavaa myös takaosastossa. Tavaratilan koko jää seitsenpaikkaisessa versiossa kohtuullisen pieneksi, mutta jos viisipaikkaisuus riittää, on Defender saatavana myös kuljetustarpeiden mukaisesti yksilöllisesti varusteltuna myös tavaratilan osalta. Luonnollisesti myös istuimet alas taittamalla lisätilaa saa nopeasti ja helposti jopa yli kahden metrin pituiselle materiaalille.

Defender on suunniteltu aktiivisille ihmisille, ja esimerkkinä toimii kuvan lukittava sivulokero, jonne on helppo sijoittaa esimerkiksi likaiset tai märät varusteet.

Defenderin varustelu on muutenkin erittäin monipuolinen ja ominaisuuksiin tutustuminen vie aikansa. Koeajoautoversion kattauksesta mainittakoon esimerkiksi panoraamaikkuna, puhelimen langaton lataus, esiin taittuvat astinlaudat sekä iso kosketusvärinäyttö. Ulkoisesti varustelussa huomion kiinnittää 300 kilon kantavuuden kattoteline, jonka käytettävyyttä lisäävät taitettavat tikkaat kuljettajan puolen takarenkaan kohdalla. Apukuljettajan puolen takaosassa on puolestaan lukittava kotelo, jota voi käyttää vaikkapa märkien tai likaisten varusteiden säilytykseen tai vaikkapa ajoviiman mukavasti viilentämien juomien kuljetukseen.

Tyylikkäästi tien päällä, mahtavasti maastossa

Koeajossa Defender vastaa korkeisiin odotuksiin moitteitta. Istuimen sekä ohjauspyörän säädöt takaavat hyvän ajoasennon ja isot peilit sekä taustapeilin kameranäkymä muiden monipuolisten kamerajärjestelmien lisäksi antavat turvaa ahtaissa tiloissa. Järjestelmät ovatkin tarpeen, sillä vararenkaan kanssa noin viiden ja puolen metrin pituinen Defender ei ole maailman ketterin kaupunkiauto kääntöympyrän ollessa lähes 13 metriä. Mittasuhteisiin tottuu kuitenkin hyvin nopeasti ja aivan ahtaimpia parkkipaikkoja välttäen Defenderillä pärjää mainiosti myös urbaanissa ympäristössä.

Defender kiihtyvyys (6,6 s 0-100 km/h) on auton kokoon ja painoon nähden riittävä, eikä isokaan perävaunu juuri lukemia nosta. Isommilla teillä Defender kulkee odotetun arvokkaasti, eikä edes Suomen heikkokuntoinen tieverkosto tunnelmaa pilaa. Valitettavasti tämän puolen hoitaa nopeudenrajoitin, joka viimeistään 90 km/h nopeudessa muistuttaa Suomen ajoneuvoverotuksen omalaatuisuudesta. Jokainen ohitus on syytä suunnitella hyvin tarkkaan niin omien hermojen kuin liikenneturvallisuuden kannalta, ja pian sitä huomaakin ajelevansa aivan suosiolla raskaan liikenteen tahdissa myös puolityhjällä moottoritiellä. Kaikkeen tottuu ja kiroilu vaihtuu ajan myötä syvään huokailuun.

Maasto-olosuhteissa Defenderin kuljettajan kantti puolestaan loppuu aikaisemmin kuin auton etenemiskyky. Korkea maavara, 900 millimetrin kahluusyvyys, riittävät lähestymis- ja poistumiskulmat, erillisjousitus, all terrain -renkaat sekä monipuoliset ajotapavaihtoehdot vievät kyllä perille haastavissakin olosuhteissa vaikka perävaunu mukana.

Monipuolinen asiakaskunta

Kun Defenderiä käytetään seitsemänpaikkaisena, on tavaratilan koko luonnollisesti kohtuullisen pieni. Näppärien mekanismien avulla tilaa saa tarvittaessa kuitenkin nopeasti lisää ja istuimet kaatamalla tavaratilan pituus kasvaa yli kahteen metriin.

Land Roverilla on tavoitteena noin 50 Defender-kevytkuorma-auton vuosimyynti maassamme ja luonnollisesti suurin potentiaalinen kohderyhmä löytyy yrityspuolelta paljon ajavien ja usein perävaunua vetävien ihmisten parista. Maahantuojaa on kuitenkin myös jo ilahduttanut muidenkin asiakasryhmien kiinnostuminen mallista, sillä esimerkiksi erämatkailun ja metsästyksen harrastajat ovat havainneet Defenderin ominaisuuksien vahvuudet. Mikäli taskusta löytyykin C-luokan ajokortti ja on valmis tottumaan nopeudenrajoittimen tuomaan ajotapaan, niin kannattaa ehdottomasti varata uuden Defenderin koeajo lähimmältä Land Rover -kauppiaalta.

Keskirivillä on tarjolla runsaasti tilaa kaiken kokoisille matkustajille. Kattoikkuna tuo mukavasti valoisuutta ja omat ilmastoinnit säädöt lisäävät ajomatkojen viihtyvyyttä.

Land Rover Defender 130 N2G D300 MHEV kevyt maastokuorma-auto

Teho: 221 kW (300 hv) / 4000 r/min

Vääntö: 650 Nm / 1500–2500 r/min

Huippunopeus: alle 90 km/h

Yhdistetty kulutus: 8,6–9,2 l / 100 km

CO2-päästö: 228 g/km

Pituus: 5 358 mm vararenkaan kanssa

Leveys: 2 008 mm peilit taitettuna

Korkeus: 1 970 mm

Akseliväli: 3 022 mm

Kantavuus: 750 kg

Koeajoauton hinta: 113 940 €

Lue seuraavaksi