Uutiset

Autot

Kuinka varautua pitkään ajomatkaan?

Talviloman muistilista autoilijalle

Hiihtolomat ovat parhaillaan käynnissä ja liikenteessä riittää kuhinaa useamman viikon ajan, kun lomailijat suuntaavat kotimaan kohteisiin. Etenkin talven vaihtelevissa ajo-olosuhteissa maltti on valttia, joten pakkaa mukaan kärsivällisyyttä, ennakoi tilanteita ja pidä turvavälit riittävinä.

Näin valmistelet autosi ennen reissua

Pitkään ajomatkaan kannattaa varautua paitsi henkisesti, niin myös valmistelemalla auto etukäteen. Mikäli et ole käyttänyt autoasi talvihuollossa, on se järkevää tehdä ennen reissuun lähtöä. Talvihuollossa tarkastetaan esimerkiksi jäähdytinnesteen pakkaskestävyys ja riittävyys, valojen toiminta, akun kunto sekä moottoriöljyn riittävyys. Samalla suoritetaan tarvittaessa myös öljynvaihto ja tarkastetaan renkaiden kunto sekä jarrujen toimivuus.

Talviloman muistilista autollesi

  • Tarkista pyyhkijänsulat ennen reissuun lähtöä. Huonokuntoiset sulat jättävät tuulilasin tuhruiseksi ja haittaavat siten kuljettajan havainnointia.
  • Täytä lasinpesunestesäiliö pakkasta kestävällä tuulilasinpesunesteellä. Lasinpesunestettä saattaa kurakeleillä kulua runsaasti, joten autoon kannattaa pakata lisäksi varapullo.
  • Varmista, että kaikki polttimot toimivat, sillä pimeillä maanteillä toimivat ajovalot ovat liikenneturvallisuuden kannalta avainasemassa. Ota matkalle mukaan myös muutama varapolttimo.
  • Mikäli omistat akkulaturin, muista ottaa se mukaan! Kovat pakkaset ovat myrkkyä autojen akuille, mutta toimivalla laturilla varmistat autosi käynnistymisen.
  • Muista lämmittimen kaapeli! Sähkökäyttöisestä lämmitysjärjestelmästä ei ole mitään hyötyä, jos sitä ei saada kytkettyä sähkötolppaan.
  • Diesel-käyttöisissä autoissa on tärkeää tarkistaa polttoainesuodattimen kunto ja vaihtaa se tarvittaessa uuteen. Suodatin jäätyy herkästi, jolloin matka tyssää siihen.

Etenkin talvilomasesonkina tien päällä sattuu ja tapahtuu, joten kaikkeen mahdolliseen kannattaa varautua. Tarkista siis ennen matkaan lähtöä vararenkaasi kunto ja pakkaa mukaan myös renkaanpaikkausainetta. Jos sinulla ei ole ollut käyttöä hätäkolmiollesi, kannattaa tarkistaa, että sellainen ylipäätään löytyy autostasi.

Suksiboksilla lisätilaa matkustamoon

Kun matkaan lähdetään koko perheen voimin, on matkatavaramäärä usein valtava. Jos tavarat valtaavat takakontin, jalkatilat ja matkustajien sylit, ei autossa tuntitolkulla istuminen ole mukavaa kenellekään. Irralliset matkatavarat vaarantavat lisäksi matkustamon turvallisuutta, sillä ne voivat sinkoutua ympäriinsä äkkijarrutustilanteessa.

Helppo tapa lisätä matkustamon mukavuutta ja turvallisuutta on asentaa auton katolle laadukas suksiboksi. Kuljetuslaatikkoon pakkaat kätevästi sukset, lumilaudat, toppavaatteet ja muut keveämmät, tilaa vievät matkatavarat. Boksia valittaessa kannattaa panostaa laatuun; kunnollinen suksiboksi on vesitiivis, pitkäikäinen ja varustettu toimivalla lukitusjärjestelmällä.

Lue seuraavaksi