Uutiset

Autot

Pääkirjoitus: Koulut on käyty

Ari Perttilä

Toimituspäällikkö, kuljetusala
Konepörssi / Ammattiautot

Jatkokoulutusvaatimuksen piirissä olevien kuljettajien tarkkaa määrää ei etukäteen tiedetty, joskin arviot liikkuivat 80 ja 100 000 kuljettajan välillä. Syyskuun 10. päivän määräaikaan mennessä jatkokoulutuksen ehti suorittaa kaikkiaan 107 000 kuljettajaa, mikä on jonkin verran ennakoitua enemmän. Tästä huolimatta suomalaisteillä huristelee edelleen joukko kouluttamattomia kuljettajia, jotka eivät välttämättä edes tiedä tarvitsevansa ammattipätevyyttä.

Käytännössä jokainen linja-auton ratin taakse istuutuva kuljettaja tarvitsee ammattipätevyyden, mutta tavaraliikenteen puolella laki onkin monitahoisempi, sillä tulkinta on riippuvainen paljolti työtehtävien sisällöstä. Ammattipätevyys ei ole sidottu liikennelupaan, joten sitä tarvitaan niin liikenneluvallisissa kuin yksityisissäkin ajotehtävissä. Suurinta epätietoisuus on ollut, ja saattaa edelleenkin olla juuri yksityisellä sektorilla.

Lukuisten suomalaisyritysten käytössä on pakettiautoa muistuttavia kevyitä kuljettimia, jotka ovat kuitenkin kevytkuorma-autoksi rekisteröityjä. Näillä, lähinnä veroteknisesti kuorma-autoksi muuttuneilla ajoneuvoilla tehtävät yksityiset – yrityksen, kunnan tai vaikka julkisyhteisön tarpeisiin tehtävät tavarakuljetukset vaativat nekin ammattipätevyyttä. Tai ainakin silloin, kun ratin takana istuva henkilö toimii vain kuljettajana. Ammattipätevyyttä ei kuitenkaan vaadita, mikäli henkilö asentaa tavaratilassa matkanneen viemäriputken paikoilleen sille tehtyyn kaivantoon. Ja kun samaisella työmaalla tarvitaan tärylätkää, vaaditaan sitä konevuokraamosta C1-luokan ajokilla noutavalta kunnan työtekijältä ammattipätevyyttä. Ellei hän sitten itse laskeudu koneen kanssa monttuun sitä käyttämään.

Tarkoitusperät lain säätäjillä ovat oikein hyvät, sillä myös tien päällä työskentelevien henkilöiden on päivitettävä osaamistaan. Lakia valvovan viranomaisen silmin katsottuna taitaa lakiteksti olla kuitenkin varsin moniselkoinen.

Lue seuraavaksi