Uutiset

Autot

Kotikylän kampe

Lahtelainen, vuonna 1957 toimintansa aloittanut Reissu Ruoti Oy uskoo auringon paistavan linja-autoliikenteen yllä lähitulevaisuudessa entistä kirkkaammin ja nykyistä korkeammalta. Luottamusta tulevaan on oltava, kun tehdään yrityksen historian merkittävintä investointia. Reissu Ruotin toimitusjohtaja, kolmannen polven linja-autoyrittäjä Juho Ruoti päätti viime syksynä laittaa päijäthämäläisen tilausajoliikenteen uusiin mittoihin – kirjaimellisesti. Maaliskuun alkupuolella Juho oli Lahden Autokori Oy:n Jokimaan tehtaalla noutamassa pitkällisen suunnittelun ja pohdinnan tuloksena syntynyttä, Päijät-Hämeen suurinta turistiautoa.

”Pituudeltaan 14,9 metrin Scania OmniExpress 360 tarjoaa luksusluokan matkustusmukavuutta 66 matkustajalle”, valottaa Lahden Autokori Oy:n myyntijohtaja Peter Sandin luovutustilaisuudessa.

Suuri paikkaluku oli Ruotin mukaan yksi merkittävä hankinnan suuntaa ohjanneista tekijöistä, sillä asiakaskunnassa näkyi selvä tarve aikaisempaa suuremmasta matkustajakapasiteetista.

”Kasvaneen paikkaluvun ansiosta voimme nyt ottaa kerralla kyytiin esimerkiksi kolme koululuokkaa, mikä on tilaajan kannalta selvä etu”, valottaa Ruoti hankinnan taustoja. Laatu- ja hintatietoinen asiakaskunta vaatii myös korkeatasoisen varustelun.

”Ruotimaisia varusteita ovat muun muassa puolinahkapenkit, kahvinkeitin ja kolmen TFT-näytön audiovisuaalinen järjestelmä, jonka avulla matkustajat voivat seurata esimerkiksi navigaattorin kuvaa, televisiolähetystä tai DVD-elokuvaa. Järjestelmään voidaan kytkeä myös kannettava tietokone, jolloin matka-aika voidaan käyttää esimerkiksi PowerPoint-esitykseen ja kokoustamiseen”, muistuttaa Ruoti, jonka mukaan korkea varustetaso ja laadukas palvelu ovat tärkeitä yksityiskohtia varsinkin vietäessä viestiä puskaradion välityksellä.

Pitkälle tulevaisuuteen

Lahden Autokorin valikoituminen Reissu Ruotin uuden linja-auton toimittajaksi oli Juho Ruotin mukaan varsin selvää jo hankinnan alkumetreiltä alkaen. Ovathan lahtelaiset perheyritykset tehneet yhteistyötä jo vuodesta 1986 saakka, Scanian ja Ruotin yhteinen matka sen sijaan alkoi jo 50 vuotta sitten.

”Mielestäni on hienoa tehdä yhteistyötä kotimaisen ja vieläpä kotipaikkakunnalla toimivan linja-autovalmistajan kanssa. Läheisyys helpottaa auton hankintaa, mutta suurempi merkitys sillä on auton elinkaaren aikaiselle huolto- ja korjaamotoiminnalle”, summaa Ruoti hankintaa, jonka turvin reissataan pitkälle tulevaisuuteen. Ruotin mukaan turistiauton käyttöikä venyy kymmeneen vuoteen ja noin miljoonaan kilometriin, jolloin huoltoihin ja korjauksiin liittyvät seikat yhdessä kustannuksien kanssa nousevat merkittävään asemaan. Ruotin kaluston kunnossapito hoidetaan pääosin oman, kaksi vakituista asentajaa työllistävän korjaamon turvin. Perheyrityksen autokantaan kuuluu tällä hetkellä noin parisenkymmentä autoa, joilla hoidetaan niin tilausajoja kuin lähiliikennettäkin reilun parinkymmenen kuljettajan turvin. Valtaosa kalustosta on kotoisin Lahden Autokorilta, joskin myös muut koti- ja ulkomaiset merkit ovat tuttuja.

Jumboksi ristitty uutuusauto aloitti arkisen aherruksen jo luovutusta seuranneena viikonloppuna. Ruotin mukaan Päijät-Hämeen suurimman ja varustetasoltaan parhaimmistoon kuuluvan turistiauton matkustamoon kapuaa jatkossa niin yritysasiakkaita, luokkaretkeläisiä, urheilujoukkueita kuin ulkomaisia risteilyvieraitakin.

Reissu Ruotin toiminta-alue on nimittäin muutaman viime vuoden aikana laajentunut Päijät-Hämeestä myös pääkaupunkiseudulle, missä kellertävien turistiautojen avulla ulkomaisille risteilyvieraille esitellään pääkaupunkiseudun parhaimmat nähtävyydet aina Porvoota myöden.

Uutta putkessa

Lahden Autokorin myyntijohtaja Peter Sandinin mukaan linja-automyynnissä ja -tuotannossa eletään nyt aikaisempaa valoisampia aikoja. Viisi vuotta sitten alkanut OmniExpress-yhteistyö Scanian kanssa vaati, mutta toisaalta myös mahdollisti varsin mittavan tehdasinvestoinnin, joka valmistui juuri kysynnän romahduksen alla.

”Meillä on ollut taustalla varsin raskaita vuosia, joskin tunnelin päässä nähdään jo valoa”, kuvaili Sandin, jonka mukaan asiakaskunnassa nähdään luottamusta tulevaisuuteen, mutta myös Lahden Autokorin ja Scanian tuotteisiin.

”Tilauskantamme ulottuu tällä hetkellä kesälomiin saakka, joskin alan myönteinen vire lupailee tilauksien määrän kasvua”, summaa Sandin, joka samalla raottaa verhoa uutuustuotteen edestä.

”Scania OmniExpress 340- ja 360- mallit saavat seuraa kevään aikana lanseerattavasta OmniExpress 320-mallista”.

Sandinin mukaan yhteistyö Scanian kanssa on kasvattanut varsin merkittävästi paitsi tuotantomääriä, myös Lahden Autokorin markkina-alueen kokoa. Historiassa Lahden Autokori valmisti koreja kotimaan tarpeisiin, nyt lahtelaisilla tuotteilla liikutaan kaikkialla Euroopassa. Sandinin mukana kaukaisimmat asiakkaat löytyvät tällä hetkellä Kazakstanista.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi