Uutiset

Autot

Kirja satavuotiaan Citroënin vuosikymmenistä Suomessa

Citroën Suomessa on ensimmäinen suomenkielinen, pelkästään Citroën-merkkiin keskittyvä kirja automerkin vaiheista Suomessa. Lukuisia kuva-aarteita sisältävä teos on ainutlaatuinen tietopaketti harrastajille ja kaikille autohistorian ystäville.


Satavuotisjuhliaan viettävä Citroën saapui Suomeen 1920-luvun alussa Ab Auto-Tractor Oy:n edustamana. Citroën-merkin tarina alkoi, kun ranskalainen André Citroën (1878–1935) ryhtyi valmistamaan tuotteita autoistuvan Euroopan markkinoille. Ensimmäinen eurooppalainen sarjatuotantoauto, Citroën 10HP Type A, valmistui huhtikuussa 1919. Kun auto rantautui Suomeen muutaman vuoden kuluttua siitä, kävi nopeasti selväksi, että Citroën Type A sopi erinomaisesti suomalaisten tarpeisiin.

Citroën Suomessa kuvailee asiantuntevasti Citroënin vuosikymmeniä ja kertoo mielenkiintoisia tarinoitaniin Traction Avant Cabrioletin vaiheista 1930-luvun lopulla, sodassa palvelleista T45-kuorma-autoista kuin ensimmäisen Citroën DS19:n, ison kissan, aikakaudesta. Nykypäivään ulottuva teos kuvaa vuosikymmenten varrelta yksityiskohtaisesti myös niin nousukauden kuin lamavuosienkin kehityksen. 2000-luvulla rakastetun Citroënin mallivalikoima on entisestään laajentunut.

Kirjan kuvitus sekä monet tiedot perustuvat Citroën-automerkkiä pitkään maahantuoneiden yritysten, Korpivaara Oy:n ja Auto-Bon Oy:n, tilastoihin ja arkistomateriaaliin. Kirjan aineistoa ei ole koskaan aiemmin julkaistu yhdessä teoksessa. Mukana on myös yksityisarkistojen ja museoiden kuva-aarteita, jotka osaltaan kertovat kiehtovaa tarinaa automerkin vaiheista.

Kirjan tekijät Antti Pitkänen ja Mikko Salonen ovat intohimoisia Citroën-harrastajia, joille Citroën on suorastaan elämäntapa. Kirjan yhtenä kimmokkeena on ollut Mon Ami Citroën -blogi, jonka ylläpitäjiin ja kirjoittajiin tekijät kuuluvat.

Lue seuraavaksi