Uutiset

Autot

Kierrätysarvoa romuautoilla

Suomen Autokierrätys Oy on henkilö-, paketti- ja erikoisautojen maahantuojien tuottajayhteisö, joka huolehtii tuottajavastuun autojen elinkaaren lopussa ja koordinoi romuautojen käsittelyn vaatimusten mukaisesti. Kampanjan aikana luovutetusta autosta saa arvosetelin, joka on 500 euron arvoinen uutta autoa ostettaessa ja 200 euron käytettyä hankittaessa. Arvosetelit ovat voimassa kuluvan vuoden loppuun asti ja ne ovat käypää valuuttaa kaikissa uusia autoja myyvissä autoliikkeissä.

Vanhan auton asianmukainen kierrätys on tehty helpoksi. Kuusakoski Oy:llä on NETitse-palvelu, jonne pääsee kuusakoski.fi-etusivulta. Palvelu on auki ympäri vuorokauden ja sieltä voi tilata autolle maksuttoman noudon. Myös itse voi auton toimittaa vastaanottopisteeseen, joita on yli sata ympäri Suomen. Virallisen kierrätysjärjestelmän kautta auto poistuu Trafin rekisteristä ja omistaja saa romutustodistuksen, joka päättää omistajan vastuut autosta.

Vastuunkantoa

Suomessa on läntisen Euroopan vanhin autokanta. Keskimäärin rekisterissä oleva suomalainen henkilöauto on 12-vuotias ja se romutetaan 20-vuotiaana. Keski-ikä liikennekäytössä olevilla henkilöautoilla, pois lukien museoautot, on 10,4 vuotta. ”Liikennekäytöstä poisto on tarkoitettu väliaikaiseksi, mutta käytännössä moni auto jää rekisteriin muun muassa laittomien romutuskanavien käytön takia eikä viimeisen omistajan vastuu pahimmassa tapauksessa lopu koskaan. ”Nämä ns. 'kuolleet sielut' vääristävät rekisterissä olevien autojen kokonaismäärää, sillä todellisuudessa arviolta lähes 50 prosenttia näistä autoista on jo romutettu tai viety ulkomaille”, sanoo Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtaja Arto Silvennoinen.

”Autotehtaiden vastuunkanto lähtee auton koko elinkaaren ajattelusta”, kertoo Suomen Autokierrätyksen hallituksen puheenjohtaja, Toyota Auto Finland Oy:n toimitusjohtaja Mika Elojärvi. ”Jo suunnitteluvaiheessa materiaalivalinnat ja tuotantomenetelmät valitaan kierrätystä suosivalla tavalla. Valmistajien edustajana paikallisesti toimivat maahantuojat, jotka Suomessa ovat hyvin organisoituneet Autokierrätys Oy:öön. Myös käytettyjen maahantuojia on liittynyt organisaatioon ja lisää toivotaan liittyvän.”

Asianmukaisesti kiertoon

Romuauton kierrätys lähtee liikkeelle auton luovutuksen jälkeen nesteiden ja ongelmajätteiden poistolla. Vastaanottopisteessä, joita tällä hetkellä on 273 kappaletta, otetaan myös käyttökelpoiset osat uudelleenkäyttöön. Loput autosta lähtee murskattavaksi johonkin käsittelyverkoston seitsemästä murskaamosta, joista neljä on Kuusakoski Oy:n murskaamoita. Murskatut romut lajitellaan teollisuuden raaka-aineiksi.

 

www.suomenautokierratys.fi

 

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi