Uutiset

Autot

Joulu ruuhkauttaa liikennettä: Varaa aikaa ja muista maltti

Joulun menoliikenne jakautuu tänä vuonna useammalle päivälle aaton osuttua maanantaille. Liikennettä ennustetaan olevan runsaasti varsinkin perjantaina klo 13.00-19.00 välisenä aikana. Lauantaina liikenne on vilkasta heti aamusta lähtien jatkuen myöhään iltaan. Ainakin etelässä on varauduttava huonoon ajokeliin. 

Perjantaina ja lauantaina sekä tapaninpäivänä teillä vilkkainta

Joulun menoliikenne jakautuu tänä vuonna usealle päivälle. Pääkaupunki-seudulta pohjoiseen valtatien 4 ja 5 suuntaan vilkkain päivä on lauantai 22.12.2018 ja muilla teillä perjantai 21.12.2018.

”Joululiikenne on sekä meno- että paluupäivinä jonoutunutta ja nopeudet saattavat paikoin laskea jonkin verran esimerkiksi Helsingistä pois johtavilla teillä. Juhannusruuhkia ei kuitenkaan ole luvassa, ennustaa Helsingin tieliikennekeskuksen päällikkö Mika Jaatinen. Näin talvella keli ja mahdolliset onnettomuudet vaikuttavat merkittävästi kuitenkin liikennetilanteeseen, Jaatinen jatkaa.

Perjantaina liikenteen huippu ajoittuu iltapäivään ja iltaan, kello 13.00 ja 19.00 välille. Lauantaina liikennemäärät lähtevät kasvamaan jo aamusta ja jatkuu vilkkaana aina iltaan asti. Liikenne on huipussaan klo 9.00-17.00 välillä. Aatonaattoa liikennettä on jo selkeästi vähemmän.

”Tänä vuonna hiljennytään joulun viettoon useammaksi päiväksi ja joulun välipäivät huilataan, joten liikenteeseen ei myöskään lähdetä samaan aikaan. Tästä johtuen paluuliikenteessä on todennäköisesti rauhallisempaa, mutta tapaninpäivänä paluuliikennettä on eniten”, arvioi Jaatinen.

Joulun paluuliikenne jakautuu useammalle päivälle, mutta eniten liikennettä on tapaninpäivänä eli keskiviikkona 26.12.2018. Liikenteen määrä lähtee kasvuun aamupäivällä ja pysyy vilkkaana iltaan asti. Huippu ajoittuu kello 12.00 ja 19.00 välille. Paluuliikenteen vilkkaimmat tiet ovat perinteisesti valtatiet 3 ja 4 Helsinkiin päin. Torstaiaamuna 27.12.2018 liikennemäärissä näkyy työmatkaliikenteen vaikutus.

Rautateillä ja merellä valvotaan

Finrail oy:n rautatieliikenteenohjaus vastaa junaliikenteen turvallisesta ja täsmällisestä kulusta myös juhlapyhinä, kaikkina vuorokauden aikoina. Joulun ja vuoden vaihteen juhlapyhäliikenteessä on junaliikenteessä useita poikkeuksia. Liikennöitsijä tiedottaa erikseen junaliikenteen poikkeuksista ja matkustajaliikenteen osalta. Tarkemmat tiedot näistä löytyy sivuilta vr.fi.

Meriliikennekeskukset Helsingissä ja Turussa, sekä VTS-keskus Lappeenrannassa palvelevat ammattimerenkulkua 24/7 myös joulun aikana.

Joulun menoliikenteessä varauduttava huonoon ajokeliin etenkin etelässä

Ilmatieteen laitoksen 19. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan Suomen eteläpuolitse itään liikkuu matalapaine. Samanaikaisesti korkeapaineen selänne yltää idästä maan pohjoisosaan. Lumisateita on odotettavissa erityisesti maan eteläosassa, jossa huonon ajokelin todennäköisyys on suurin.

Lumisateet yleistyvät perjantaina 21.12.2018 maan eteläosassa, jossa ajokeli saattaa muuttua huonoksi iltapäivän aikana. Lauantaina ja sunnuntaina lumisade on edelleen todennäköisintä maan eteläosassa, mutta vähäisiä määriä lunta saattaa kertyä myös maan keskiosassa. Myös jäätävää tihkusadetta voi esiintyä paikoin. Jouluaaton aikana lumisateet heikkenevät vähitellen. Viikonloppuna uutta lunta kertyy maan eteläosassa 5-10 senttimetriä ja maan keskiosassa muutamia senttimetrejä. Pakkanen on monin paikoin kireämpää kuin -7 astetta, joten teiden suolaus ei pure liukkauteen kunnolla. Etenkin maan keskiosassa vähäisen lumisateen alueilla voi esiintyä risteyksissä ja ajorampeissa pakkasliukkautta.

Ennen liikenteeseen lähtöä kannattaa tarkistaa voimassa olevat varoitukset Ilmatieteen laitoksen sivuilta osoitteesta https://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Muista jouluna liikenteessä
Kiire pois: Poliisi valvoo liikennettä

Poliisi valvoo myös joulun aikana tieliikenteen turvallisutta. Valvontaa kohdistetaan etenkin rattijuopumuksiin, ylinopeuksiin, ajotaparikkeisiin, ajoneuvon kuormauksiin ja turvavöiden käyttöön.

”Pimeimpänä vuodenaikana korostuu myös ajoneuvon valojen toimivuus ja jalankulkijan heijastimen käytön tärkeys”, poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta muistuttaa.

”Muutaman minuutin tarkastuksella ennen matkaa voit välttää ikävät yllätykset tien päällä. Tarkasta rengaspaineet, lasinpyyhkijöiden kunto ja se, että lasinpesunestettä on riittävästi ja se on varmasti pakkasenkestävää”, jatkaa Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Ohita turvallisesti

Liikenneturva kannustaa tänä jouluna tien päälle suuntaavia kiireettömään matkantekoon. Jos jouluhoppu hönkii niskaan, voi vilkkaassa liikenteessä tulla tuntu siitä, että edellä ajavista on päästävä ohi. Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi Oulusta muistuttaa, että ohittamistarvetta on syytä aina harkita. 

 ”Vastuu ohittamisen turvallisuudesta on aina ohittamaan lähtevän ajoneuvon kuljettajalla. Etenkin kaksikaistaisilla pääteillä ohitustilanteessa ollaan usein vastaan tulevien kaistalla. Mitä todennäköisemmin on myös pimeää, ja keli voi vaihdella märästä, lumiseen ja liukkaasta loskaan.

Tie voi olla myös outo, jos sillä liikkuu vain harvakseltaan. Ennen jokaista ohitusta on varmistettava, että näkemää, tilaa ja aikaa ohittamiselle on riittävästi – ja erillislupaa ylinopeudelle ohittaminenhan ei anna.

Eritoten kun liikennemäärät ovat suuret, jonossa ohittelu ja puskurien hiillostaminen lisäävät vain tarpeettomasti riskejä ja ärsytystä. Jouluun rauhoittumisen voisi aloittaa viimeistään siis ratin taakse istuessa”, Kinisjärvi ehdottaa.

Ohittamisen vaatima aika voi joskus yllättää. Katso videolta, kuinka kauan pitkän yhdistelmän ohittaminen vie.

Tutustu ajo-olosuhteisiin hyvissä ajoin ennen matkaa

Missä kunnossa tie mahtaa olla, onko se jo aurattu? Miltä ajokeli näyttää? Näitä ja monen muun asian voi tarkistaa ennen matkaan lähtöä Liikennetilanne-palvelusta. Sieltä löytyvät muun muassa häiriötiedotteet, kelikamerat sekä maanteiden talvikunnossapidon reaaliaikaiset tiedot. Lisäksi palvelusta löytyvät junien matkustajaliikenteen asemakohtaiset aikataulu- ja täsmällisyystiedot.

Palvelu löytyy vielä osoitteesta http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/ 

Palvelu siirtyy Traffic Management Finlandin vastuulle tammikuussa ja tuolloin Liikennetilannepalvelu löytyy osoitteesta: www.liikennetilannepalvelu.tmfg.fi

Uusi vastuullinen toimija liikennetilanne- ja häiriöviestinnässä

Valtion erityistehtäväyhtiö Traffic Management Finland aloittaa toimintansa 1.1.2019. TMF vastaa liikenteenohjauksesta ja -hallinnasta maalla, merellä ja ilmassa tytäryhtiöidensä Finrailin, ITM Finlandin, VTS Finlandin ja ANS Finlandin kanssa. Traffic Management Finland vastaa jatkossa operatiivisesta liikenne- ja häiriötilannetiedottamisesta. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi erilaiset häiriötilanteet tie- ja rataverkolla.

TMF tuottaa ajantasaisen liikenteen tilannetiedon lisäksi myös ennakkotietoa tilanteista, jotka vaikuttavat väylien liikennöitävyyteen ja liikennejärjestelmän toimivuuteen. TMF vastaa myös viestinnällisestä ennakoinnista liikenteellisissä poikkeustilanteissa, kuten poikkeukselliset sääolot, juhlapyhät (mm. joulu- ja juhannusliikennetiedotteet) sekä merkittävät yleisötilaisuudet.

Liikenne- ja häiriötiedotusta on aiemmin toteuttanut Liikennevirasto. Palvelu jatkuu samanlaisena TMF:n tuottamana. Liikennevirasto on 1.1.2019 lähtien Väylä ja se vastaa valtion tie- ja rataverkosta, vesiväylistä sekä niiden kehittämisestä ja maankäytön yhteensovittamisesta.

Traffic Management Finlandin www-sivut löytyvät 1.1.2019 osoitteesta: www.tmfg.fi

Traffic Mangement Finland, poliisi, Ilmatieteen laitos, Trafi ja Liikenneturva toivottavat rauhallista ja turvallista joululiikennettä.

Lue seuraavaksi