Uutiset

Autot

Joukkoliikennelain muutosesitykset turvaavat linja-autopalvelut

Liikenne- ja viestintäministeriö on tänään kertonut valmistelevansa joukkoliikennelain muuttamista. Ministeriön tavoitteet perustuvat sääntelyn keventämiseen ja kilpailun laajentamiseen joukkoliikenteessä.

Muutoksella tavoitellaan käytännössä sitä, että yksityisen ja julkisen sektorin järjestämä linja-autoliikenne olisi asiakkaan kannalta yhtä palvelukokonaisuutta. Julkinen sektori ei enää saisi hallintopäätöksin suojata järjestämäänsä joukkoliikennettä kilpailulta, vaan joukkoliikenteeseen muodostuisi yhdenvertaiset markkinat eri toimijoiden kesken.

Linja-autoalan vahva tavoite on turvata vähintään nykyinen palvelutaso koko maassa

Linja-autoliiton mielestä ministeriön tavoitteet ovat kannatettavia. Sääntelyn purkaminen ja elinkeinoelämän palvelutuotannon laajempi mahdollistaminen turvaisivat linja-autoliikenteen palvelut myös hiljaisemmilla reiteillä. Tähän asti markkinoiden avaaminen on hyödyttänyt kuluttajia vain matkustajamääriltään vahvoilla reiteillä.

–       Ratkaisua yhtenäisen linja-autojärjestelmän turvaamiseksi on haettu pitkään. Nyt liikenne- ja viestintäministeriössä valmisteltavilla lainsäädäntömuutoksilla voidaan turvata kuluttajille sellaisia linja-autopalveluita, joita oltiin jo lakkauttamassa, toteaa Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilä.

Ministeriön tänään julkistettu linjaus on myös oikea askel siihen suuntaan, että henkilöliikenteen markkinoita avataan ja uudistetaan laajemminkin. Sääntelyn purkamisella ja oikealla kohdentamisella voidaan edetä kohti henkilökuljetusten kokonaisuudistusta.

Lue seuraavaksi