Uutiset

Autot

Jaguar Finland & BalticsJaguar I-PACE täyssähköauto luokkavoittoon taloudellisuusajossa

Taloudellisuusajokilpailijat Markku Lehisto ja Raimo Alm ajoivat Jaguarilla isojen sähköautojen luokkavoittoon AL Helsinki EcoRunissa lauantaina 27.4.2019. Kilpailu oli AL-Sport EcoRun Cupin ensimmäinen osakilpailu. Nelivetoisen Jaguar I-PACE:n kulutus oli 15,00 kWh/100 km. 

Voitettuamme viime vuonna Jaguarin dieselillä Neste Pusula EcoRunin halusimme nyt kokeilla Jaguarin sähköautoa, totesi Lehisto. I-PACE osoittautui hyvistä tiloistaan ja yli kahden tonnin painostaan huolimatta ripeäksi kulkijaksi ja sähköautolle tyypillisesti voimaa oli runsaasti tarjolla heti liikkeelle lähdöstä alkaen.

Jaguarin kilpailutuloksen mukaista kulutusta vastaava laskennallinen toimintamatka yhdellä latauksella on jopa 600 km. Jos sähkön hintana käytetään esimerkiksi 15 c/kWh, kustannus on tällä kulutuksella 2,25 euroa sataa kilometriä kohden. 

I-PACE mallin WLTP-standardin mukainen toimintamatka on 470 km ja sitä vastaava kulutus 22,0 kWh/100km. Kulutukseen ja toimintamatkaan vaikuttavat useat tekijät. Sähköautoille tyypillisesti ajo-olosuhteet, ajonopeus ja ulkolämpötila sekä autoon valittu varustelu, auton esilämmityksen ja ilmastoinnin käyttö, valitut asetukset sekä ajotapa vaikuttavat energian kulutukseen. Kilpailun reitti oli hieman yli 200 km vaihtelevilla Etelä-Suomen tietyypeillä ja päivän lämpötila vaihteli 6 ja 14 asteen välillä.

EcoRun eli taloudellisuusajo on autourheilua, jossa ajetaan annettu reitti jaksotettuna eripituisiin osuuksiin, joille annetaan omat ajoajat. Reitti ajetaan vakioautoilla liikennesääntöjä noudattaen.

Kilpailu oli lajin historiassa käänteentekevä. Ensimmäistä kertaa yli puolet kilpailuautoista olivat täyssähköautoja. Näiden lisäksi kilpailussa oli toki perinteisiä bensiini- ja dieselautoja sekä itselataavia ja Plug-in hybridiautoja. Autotyyppien moninaisuuden vuoksi yksittäisissä kilpailuissa ei enää lasketa yleiskilpailun voittajaa, koska eri käyttövoimien asettaminen samalle viivalle on käytännössä hyvin vaikeaa.

Lataa kaikkialla. Jaguar on ensimmäisenä valmistajana mukana Euroopan suurimmassa latausverkostossa, jossa yhdellä asiakkuudella käytettävissä on jo 85,000 latauspistettä 30 maassa. Plugsurfing yhdistää usean eri toimijan latauspisteet helppokäyttöiseksi verkostoksi ja asiakas voi valita joko kiinteän kuukausihinnan tai minuuttipohjaisen hinnoittelun ilman kuukausimaksua.

Täyssähköinen Jaguar I-PACE  on valittu Vuoden autoksi maailmassa. I-PACE saavutti historiallisen kolmoisvoiton 2019 World Car Awards –ehdokkaiden joukossa. Kolmoisvoitto koostui 2019 World Car of the Year, World Car Design of the Year ja World Green Car awards –palkinnoista.Jaguarin täyssähköinen SUV on ensimmäinen kolmoisvoiton saavuttanut automalli kilpailun historiassa.

I-PACE valittiin myös Euroopan Vuoden autoksi (Car of The Year). Voitot vahvistavat Jaguar I-PACE:n asemaa maailman halutuinpana premium-täyssähköautona.

Jaguarin täyssähköauto I-PACE on myös saavuttanut Euro NCAP testissä täyden viiden tähden tuloksen, mikä tekee siitä yhden turvallisimmista autoista markkinoilla.

I-PACE on ansainnut 62 palkintoa vuosi sitten tapahtuneen lanseerauksen jälkeen. Jaguar I-PACE on muunmuassa valittu Saksassa, Norjassa ja Iso-Britanniassa vuoden autoksi, BBC:n TopGear magazinen vuoden sähköautoksi, Kiinan vuoden vihreäksi autoksi ja Autobest-lehden ECOBEST-palkinnon saajaksi.

LUE MYÖS: World Car Awards 2019: Vuoden Auto maailmassa 2019 valittu

Lue seuraavaksi