Uutiset

Autot

Hirvestyskausi lisää vaaratilanteita maanteillä

Varoita kanssaliikkujia vaarasta napin painalluksella

Äkkijarrutus maantiellä on yksi yleisimmistä ja eniten peräänajoja aiheuttavista vaaratilanteista liikenteessä. Kuljettajan äkillinen reagointi voi johtua tielle rynnivästä eläimestä, edessä olevasta esteestä tai onnettomuudesta, sääolojen nopeasta muutoksesta, yllättävistä muista tiellä liikkujista tai viime hetkellä havaitusta liikennevalvonnasta – esimerkiksi kamera-autosta tai -tolpasta.

Havainnoista olisi hyvä saada nopeasti tieto myös perässä tuleville, jotta he osaisivat ajoissa ennakoida tulevaa tilannetta.

Varoittamiseen on kehitetty uusi, helppo ratkaisu. ooono®-liikennevaroittimella voi yhdellä napin painalluksella herättää kohdetta lähestyvien, samanlaisella varoitinjärjestelmällä varustautuneiden kanssa-autoilijoiden huomion. Varoittaminen tapahtuu laitetta lyhyesti painamalla.

ooono® sijoitetaan näkyvään ja helppopääsyiseen paikkaan autossa. Pienen kokonsa ja langattomuutensa ansiosta ooonolle® on helppo löytää paikka, jossa se ei häiritse kuljettajan toimintaa. Autoa käynnistettäessä varoitin luo muutamassa sekunnissa automaattisesti yhteyden älypuhelimeen ladattuun sovellukseen ja aloittaa toimintansa. Käyttäjän ei siis tarvitse erikseen muistaa käynnistää ohjelmaa tai varoitinta, kunhan mukana on laitteeseen liitetty puhelin toimivalla bluetooth-yhteydellä.

Varoitus antaa aikaa valmistautua

 Ajon aikana ooono®-liikennevaroitin antaa valinnan mukaan ääni- ja/tai valomerkin halutulla varoajalla (20-60 sekuntia) ennen raportoitua vaaratilannetta tai kiinteää kameratolppaa.

ooono®-järjestelmän toiminta perustuu siihen, että käyttäjät tukevat toisiaan ja raportoivat liikennehavainnoista. Järjestelmän toimivuuden kannalta on tärkeää raportoida aina, kun havaitsee erityistä tarkkaavaisuutta vaativia tilanteita liikenteessä. Puhelinsovelluksen avulla saa reaaliaikaista tietoa muiden käyttäjien raportoimista vaaroista ja liikennevalvonnasta.

ooonon® kameratietokanta kattaa nyt noin 50 maata. Varoittimen käyttäjiä on Euroopassa miljoonia.

Tanskalaisvalmisteisen ooono®-liikennevaroittimen jakelu on alkanut Suomessa lokakuussa 2018. Varoitinta on saatavilla hyvin varustelluista autotarvikeliikkeistä sekä tavarataloista.

Laitteen virallisena maahantuojana toimii Startax Finland Oy. Sen suositushinta on 59 euroa. Sovellus toimii iOS (vähintään versio 10) ja Android (4.4) -laitteilla. Sovelluksen lataaminen ja käyttöönotto on ilmaista, eikä käyttöön liity erillisiä lisenssi- tai kuukausimaksuja.

Lue seuraavaksi