Uutiset

Autot

Helsingin seudun linjoille tulee uusia täyssähköbusseja

Espoon Leppävaaran ja Keravan bussilinjoilla tehdään 12.8. Suomen ennätys, sillä sähköbusseja lähtee kerralla liikenteeseen enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Pohjolan Liikenteen hankkimat autot ovat ensimmäiset täyssähköbussit, jotka tulevat laajamittaisesti käyttöön HSL:n kilpailuttamassa liikenteessä.

Sähköinen bussiliikenne ottaa pääkaupunkiseudulla mittavan harppauksen eteenpäin, kun Pohjolan Liikenne aloittaa 12.8. alkaen 30 uuden täyssähköbussin liikennöinnin Espoon Leppävaaran ja Keravan HSL-linjoilla. Busseista 20 kulkee Leppävaarassa ja kymmenen Keravalla.

”On hienoa, että saamme yhtiönä olla raivaamassa tietä kokonaan uudelle kaupunkiliikenteen tasolle. Sähköbussit ovat erinomainen kehitysaskel kohti entistä miellyttävämpää ja ympäristöystävällisempää joukkoliikennettä”, Pohjolan Liikenteen toimitusjohtaja Heikki Alanko sanoo.

Sähköbusseja ei ole koskaan aiemmin otettu Suomessa käyttöön samalla kertaa yhtä paljon.  Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun HSL edellytti linjoja kilpailuttaessaan sähköbussien käyttöönottoa. Pohjolan Liikenteen hankinta yllätti bussiliikenteen tilaajan myönteisesti.

”HSL:n vaatimus oli, että kilpailussa mukana oleville Leppävaaran linjoille tulisi vähintään viisi sähköbussia, mutta niitä tuleekin kuusinkertaisesti”, HSL:n Joukkoliikenne-osaston johtaja Tero Anttila kertoo.

5 miljoonaa kiloa vähemmän hiilidioksidipäästöjä vuodessa

Sähköbussit vastaavat hyvin kaupunkiliikenteen tarpeita. Ne ovat ympäristöystävällisiä, sillä ne eivät tuota lainkaan lähipäästöjä, kuten typen oksideja. Sähköbussit kuluttavat energiaa 75 prosenttia vähemmän kuin dieselillä kulkevat linja-autot. Sähkö, jolla Pohjolan Liikenteen bussit kulkevat, on tuotettu vesivoimalla. Hiljainen ääni ja tasainen kulku tekevät matkanteosta miellyttävää.

”Kaikkien tulisi tehdä oma voitavansa ilmastotalkoissa”, Alanko toteaa. ”Joukkoliikenteen suosiminen on jo itsessään ekoteko, mutta kun liikennöinti tapahtuu sähköbusseilla, on ympäristövaikutus vieläkin merkittävämpi. Näiden 30 bussin käyttöönoton myötä esimerkiksi hiilidioksidipäästöjä jää syntymättä 5 miljoonaa kiloa vuodessa.”

HSL:n tavoitteena 400 sähköbussia vuonna 2025

”Sähköbussit tukevat erinomaisesti HSL:n strategiaa, jossa kestävä kehitys, ympäristöystävällisyys ja päästöttömyys ovat keskeisellä sijalla”, Tero Anttila kertoo. ”HSL:n tilaamassa liikenteessä kulkee Pohjolan Liikenteen hankintojen jälkeen yhteensä 42 sähköbussia. Tavoitteemme on se, että Helsingin seudulla kulkisi 400 sähköbussia vuonna 2025.”

Sähköbussifaktoja:

  • Leppävaarassa sähköbusseilla liikennöidään eniten linjoilla 203, 224, 227, 215, 239 ja 236.
  • Keravalla sähköbusseja näkee eniten linjoilla 641, 738, 972, 973, 975, 976, 978, 985.
  • Bussien valmistaja on kiinalainen Yutong Bus, jonka sähköbusseja on käytössä muun muassa Islannissa, Tanskassa ja Englannissa.
  • Bussit perusladataan Pohjolan Liikenteen varikoilla yöllä ja latausta täydennetään tarvittaessa päivän aikana.
  • Yhdellä latauksella voidaan ajaa jopa 300 km.
  • Diesel-moottorin, vaihdelaatikon ja päästöyksikön sijasta busseissa on vain pienikokoinen sähkömoottori.

Lue myös: Mitsubishin myynti Suomessa jatkaa kovassa vauhdissa

Lue seuraavaksi