Uutiset

Autot

Fuso Canter Eco Hybrid – ihmeidentekijä?

Fuso Canter tunnetaan meillä Suomessa luotettavana ja moneen ajotehtävään taipuvana vaihtoehtona keveään kuljettamiseen. Perusmallistoon kuuluu kolmeen painoluokkaan asettuvia vaihtoehtoja, jotka voidaan varustaa kolmella eri ohjaamovaihtoehdolla ja samoin kolmella eri dieselmoottorilla. Nykyinen, Duonic-kaksoiskytkinvaihteistoa hyödyntävä sukupolvi talutettiin suomalaismarkkinoille viime keväänä ja tämän jälkeen suomalaismaanteille on kaartanut reilut kolmisenkymmentä Portugalissa valmistettua ajokkia.

Viime vuoden aikana mallistoa laajennettiin ensin nelivetoisella vaihtoehdolla, jonka jälkeen oli vuorossa tuoda markkinoille kapeilta kaduilta ja hämyisiltä kujilta paikkansa löytävä hybridivaihtoehto.

Taloudellisuutta parantavassa ja ympäristön huomioivassa hybriditekniikassa on valtaosalle suomalaisautoilijoista edelleen vieraita piirteitä, vaikka tulevaisuuteen luotaavasta tekniikasta puhutaan jo varsin sujuvasti baaripöytäkeskusteluissa. Käytännössä hybriditekniikan avulla otetaan talteen jarrutuksessa vapautuvaa energiaa myöhemmin käytettäväksi. Canterin tapauksessa jarrutusenergia ohjataan 2 Kwh:n litium-ioni-akkuihin, joista se on mahdollista käyttää marssivauhdin kasvattamisessa dieselmoottorin apuna.

Päämoottorina hybridiajokissa on aina kolmilitrainen, 150-hevosvoimainen dieselmoottori, jonka maksimivääntömomentti on 370 Nm.

Canterin eduksi on mainittava kohtuullisen hinnan ohella myös alhainen omamassa. Valmistaja kertoo akseliväliltään 3,4-metrisen alustan omamassaksi 2655 kiloa, mikä on varsin kohtuullinen lukema 7,5 tonnin autolle.

Saksalaisen Kieslingin pakastekorilla, Thermo Kingin kylmäkoneella ja MBB:n takalaitanostimella varustetun koeajokin kantavuus on 2850 kiloa.

Koeajokin varustukseen kuulunut Thermo King V500 -kylmäkone pitää huolen kylmäketjun katkeamattomuudesta.

Teoriassa hybridi-Canter eroaa perinteisestä, yksinomaan dieselmoottorin turvin etenevästä sisaruksestaan varsin vähän. Nämä vähäiset erot vaikuttavat itse ajamiseen kuitenkin suhteellisen paljon. Ainakin silloin, jos tekniikan mahdollisia etuja halutaan ulosmitata.

Ohjauspyörän takaa tarkasteltuna suurin huomio kiinnittyy mittaristoon, jossa on tuttujen mittareiden lisäksi akun varaustilasta sekä virransuunnasta kertovat kuvakkeet. Talteen otettua energiaa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan dieselmoottorin apuna kiihdytyksissä, mikä tekee ajokista vikkelän menijän kaupunkiajossa. Sähkömoottorin 200 Nm:n maksimivääntömomentti kun on käytössä heti liikkeellelähdöstä alkaen.

Sähköenergian kulkua ja akkujen varausta seurataan mittariston avulla. Keskellä olevassa patterissa kerrotaan varaustila, sen yläpuolen vaakapalkista selviää kulloinkin vallitseva energian suunta. Liikkeellelähtö tapahtuu lähtökohtaisesti kolmosvaihteella ja sähkön avulla.

Valmistaja lupaa hybriditekniikan olevan sekä koeteltua että käytössä toimivaksi testattua. Lähinnä aasialaisille markkinoille kerrotaan toimitetun pitkälti toistatuhatta hybriditekniikkaan nojautuvaa Canteria. Luotettavuuden lisäksi hybridin luvataan tuovan mukanaan jopa 23 prosentin säästöt polttoaineen kulutuksessa. Alhaisempi kulutus tarkoittaa vastaavasti myös totuttua alhaisempaa päästötasoa.

Suomessa hybridit ovat puhuttaneet enemmän vasta muutaman vuoden ajan, joskin konkreettiset toimet ovat ulottuneet vasta muutamiin linja- ja jäteautoihin. Fuso Canter Eco Hybrid on varsin valmiin oloinen tuote, jonka hankintaa puoltavat niin alhainen omamassa kuin kohtuullinen hankintahintakin.

Hybridi-Canterin omistajaa hellitään myös suomenkielisellä käyttöohjekirjalla, johon on syytä paneutua. Päivänmittaisen koeajon aikana hybridi-Canter osoitti siinä piilevän paljon potentiaalia, jonka hyödyntäminen vaatii keskittymistä ja harjoittelua – sekä ohjekirjan lukemista. Liikennetilanteita ennakoimalla energiaa voidaan taltioida suhteellisen helposti dieselmoottorin ”apuenergiaksi”. Yksinomaan sähkön turvin tapahtuva eteneminen sen sijaan osoittautui ainakin ensimmäisenä työpäivänä varsin teoreettiseksi tilanteeksi.

Teoriassa hybridi-Canter eroaa perinteisestä, yksinomaan dieselmoottorin turvin etenevästä sisaruksestaan varsin vähän. Nämä vähäiset erot vaikuttavat itse ajamiseen kuitenkin suhteellisen paljon. Ainakin silloin, jos tekniikan mahdollisia etuja halutaan ulosmitata.

Kaikki perinteisen Canterin ominaisuudet, kuten helppo ohjaamoon kulku yhdessä ketteryyden kanssa ovat edelleen tallessa.

 

Lue koko artikkeli lehtiluukusta.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi