Uutiset

Autot

Ensimmäiset vety ë-Jumpy-pakettiautot

Polttokennoteknologia ottaa Citroënilla uuden askeleen, kun ensimmäiset vety ë-Jumpyt valmistuvat tuotantolinjalta. Yli 400km toimintamatka ja kolmessa minuutissa tankattavat säiliöt tekevät yhdistetyn akku- ja polttokennoteknologian hyväksi vaihtoehdoksi pitkiä ajomatkoja ajaville sekä lyhyen tankkausajan tarvitseville asiakkaille.

Ensimmäinen vety ë-Jumpy on matkalla ensimmäiselle asiakkaalle, Suez Groupille, joka aloittaa mallin kattavan testauksen yhtiön Carcassonnen tuotantoalueella. Tällä pilotilla Suez haluaa tutkia päästötöntä vetytuotantoa, josta odotetaan tärkeää tekijää tulevien vuosien vähäpäästöiseen liikenteeseen. Polttokennoteknologian myötä Citroën laajentaa sähköisten hyötyajoneuvojensa tarjontaa, joka kattaa jo monipuolisesti kokoluokat AMI Cargosta ë-Jumperiin.

“Polttokennoteknologia on meille nyt todellisuutta, kun ensimmäinen vety ë-Jumpy valmistuu tuotannosta. Lisäyksenä jo kattavaan sähköisten pakettiautojen portfolioomme, tarjoaa vetyratkaisumme asiakkaille pidemmän toimintamatkan, ja erittäin nopea tankkausaika optimoi auton käyttöaikaa. Samaan aikaan mallissa säilyvät kaikki tutut ominaisuudet ja toiminnallisuudet. Olemme ylpeitä pystyessämme yhdistämään ne tekijät, jotka ovat tehneet polttomoottorilla varustetuista malleistamme niin suositun, uuteen vastuullisen tulevaisuuden käyttövoimaan. Vety kehityssuunnitelmineen on keskeinen ratkaisu laajaan valikoimaan hyötyajoneuvoja. Meille on ilo tarjota SUEZille – vahvisti ympäristöjalanjälkensä pienentämiseen sitoutuneelle kumppanillemme – tämä ensimmäinen auto testikäyttöön aidoissa oloissa.”

Laurence HansenCitroën tuote- ja strategiapäällikkö 

Vety: konkretiaa

Vuoden alussa julkistettu polttokennoteknologia tulee nyt käsinkosketeltavaksi ensimmäisen Citroën vety ë-Jumpyn valmistumisen myötä. Samalla Citroën on yksi ensimmäisistä valmistajista, joka on ottanut tuotantoon tämän tulevaisuuden uuden energiaratkaisun.

Uudenlainen ratkaisu

Vety tuo uuden ratkaisun lisänä Citroënin jo olemassa olevaan laajaan täyssähköiseen hyötyajoneuvomallistoon. Se on suunniteltu ratkaisuksi niille, joiden päivittäinen ajotarve on enemmän kuin 300 km, joille polttoaineen pikainen täydennys on tärkeässä roolissa päivittäisten työsuoritteiden toteuttamiseksi, tai jos yritykselle on tärkeää päästä ajamaan sisään päästörajoitettuihin kaupunginkeskustoihin yhtä lailla, kun tehdä siirtymiä korkeiden nopeusrajoitusten teillä.

Tehokas rakenne

“Olemme valinneet polttokennoajoneuvoihimme keskitehoisen rakenteen, jossa yhdistyy 10,5 kWh litium-ion akulla varustetun sähköauton parhaat puolet 45 kW polttokennoihin ja 4,4 kg vetysäiliöihin. Yhdessä nämä tuottavat yli 400 km toimintamatkan (WLTP-syklin mukainen arvo). Akku tuo tehoa käynnistykseen sekä kiihdytyksiin ja huolehtii tehokkaasta energian talteenotosta. Polttokennot puolestaan tuovat käyttöön vaikuttavan toimintamatkan. Rakenteen mitoitus ja osien integrointi tekevät meille mahdolliseksi tarjota kattavan valikoiman hyötyajoneuvoja, joissa olemme erityisesti halunneet säilyttää yhden mallien tärkeimmistä pääominaisuuksista: lastaustilavuuden (vastaava kuin sähkö- ja dieselversioissa).”

Christian Maugy, polttokennospesialisti

Pidempi toimintamatka

Vety ë-Jumpy hyödyntää kahta toistaan täydentävää työntövoimajärjestelmää: energiavarastona ja sähkön tuottajana toimivaa akkua sekä polttokennoja, jotka muuntavat vedyn ja ilmassa olevan hapen sähköksi, vedeksi ja lämmöksi. Niin kauan kuin vetyä on tarjolla, tämä voimantuottaja toimii loputtomasti. Sähkömoottori, joka saa päävirtansa 45 kW polttokennoilta, kykenee tarjoamaan pidennetyn toimintamatkan jopa 350 km. 10,5 kWh litium-ion akku toimii järjestelmän varalla ja mahdollistaa 50 km:n (WLTP-arvo) lisän toimintamatkaan. Lisäksi akku tuottaa tärkeää lisätehoa moottorille ja tuo dynaamisen suorituskyvyn erityisesti kiihdytyksiin. Se myös mahdollistaa energian talteenoton vauhdin hidastuessa ja jarrutettaessa. Yhdessä nämä tuottavat yli 400 km:n toimintamatkan.

Nopea lataaminen

Vety ë-Jumpyn lataaminen käy 20 kertaa nopeammin kuin sähköauton lataus (verrattuna lataamiseen julkisella 100kW latausasemalla). Kolmen vetysäiliön (4,4 kg) täyttö vie hädin tuskin kolmea minuuttia ja säästää näin aikaa ja lisää työajan tuottavuutta.

Sama kapasiteetti

Kuten sähköpakettiautoissaan, Citroën on halunnut varmistaa, että myöskään vety ë-Jumpyn lastaustilavuus ei kärsi uudesta voimanlähteestä. Hyötyajoneuvon tärkeimpiä, kantavuuteen ja lastaustilavuuteen liittyviä ominaisuuksia suojellakseen vety ë-Jumpyssa akusto on sijoitettu istuinten alapuolelle ja kolme vetysäiliötä lattian alapuolelle. Mallin molemmat saatavilla olevat pituudet ovatkin ominaisuuksiltaan täysin samat täyssähköversioihin verrattuna: lastaustilavuus 5,3m3 M-koossa ja ja 6,1m3 XL-koossa. Vastaavasti kantavuus sekä vetomassat ovat jopa 1000 kg – aivan kuten Jumpyn bensiini- ja dieselversioissa.

Citroënin vety ë-Jumpy kootaan Ranskassa SevelNordin tehtaalla ja tämän jälkeen viimeistellään Stellantis -yhtiön polttokennoteknologian osaamiskeskuksessa Rüsselsheimissa, Saksassa.

Suezille ensimmäinen

Kansainvälisen vesi- ja jätehuoltoalalla toimivan ranskalaisen konsernin Suezin aikomus on tehdä vähäpäästöisestä liikkumisesta yhden tärkeimmistä osatekijöistä omassa päästöstrategiassaan. Tavoitteena on pienentää yhtiön CO2 -päästöarvoja 45% vuoteen 2030 mennessä. Suezin aikomus on tehdä vähäpäästöisestä liikkumisesta yhden tärkeimmistä osatekijöistä omassa päästöstrategiassaan, jonka tavoitteena on pienentää yhtiön CO2 -päästöarvoja 45% vuoteen 2030 mennessä. Tuottaessaan ratkaisuja energian talteenottoon vedestä sekä jätteistä, yhtiön on mahdollista optimoida asiakkaidensa energian kulutusta, edesauttaa potentiaalisten uusiutuvien energiamuotojen käyttöä ja vahvistaa osaamistaan vetytuotannossa ollen yksi alan pääpelureita.

Suez saa nyt ensimmäisen vety ë-Jumpy -pakettiauton testikäyttöön todellisiin olosuhteisiin kahdeksi viikoksi. Käytännössä auto tulee kiertämään yhtiön lukuisissa päivittäisissä operationaalisen valvonnan käyttötarpeissa. Testikäyttö palvelee molempia osapuolia ja toimii Citroënille mahdollisuutena saada vahvistus uuden teknologian kehitystyön onnistumiselle aidoissa käyttöolosuhteissa.


Lue seuraavaksi