Uutiset

Autot

Energiatehokasta autoilua – näin säästät sähköä ensi talvena


Artikkelikuva: Tuikitavallinen talviautoilija miettii nyt kuumeisesti, miten energiaa säästetään olipa auto polttomoottorilla tai sähköllä toimiva.


Kelit viilenevät ja auto tarvitsee sähköä, muodossa tai toisessa. Suomalainen vauriokorjaamoketju InCar keräsi yhteen vinkit, joilla autoilu on ensi talvenakin astetta energiaystävällisempää. Olipa autosi sitten polttoaineella kulkeva, hybridi tai sähköauto, kaipaa näistä jokainen esilämmitystä ja sähköautot akun latausta. Mutta kuinka energiatehokasta se on yhä nousevilla energiahinnoilla? Pohjoisessa jos jossain nämä tiedetään.

”Moni miettii tässä, että tehdäänkö valinta kalliin esilämmityksen vai kalliiden kilometrien kesken. Syvemmälle mietittynä valintaa ei tehdä kuitenkaan noiden vaihtoehtojen välillä. Polttoaineella kulkevan auton esilämmitys säästää paitsi moottoria, myös polttoainetta. Autoa kannattaa esilämmittää, kun lämpötila ulkona laskee nollan tienoille”, Rovaniemen InCarin korjaamopäällikkö Teemu Kulmala neuvoo.

Kulmalan mukaan varsinkin kovilla pakkasilla esilämmityksellä on merkittävä rooli polttoaineen säästössä. Erityisesti nyt kannattaa kuitenkin puntaroida, kuinka pitkään autoa on tarpeen esilämmittää.

”Sen minkä säästää polttoaineessa, saattaa menettää esilämmitykseen kuluvassa energiassa. Vanhan nyrkkisäännön mukaan nollan ja viiden pakkasasteen välillä lämmitysaika on puolesta tunnista tuntiin, 5–10 pakkasasteessa tunnista kahteen ja sitä kylmemmässä jopa kahdesta kolmeen tuntia. Toisaalta lyhytkin lämmitys on moottorille parempi kuin kylmäkäynnistys”, Kulmala pohtii.

”Sähkön kallistuessa on sanomattakin selvää, että auto kannattaa pitää autotallissa tai parkkihallissa aina kun siihen on mahdollisuus. Tämä koskee niin polttoaineella kulkevia autoja kuin sähköautojakin!”

Sähköauton lataaminen – miten säästää rangea pidempään?

Kun auto kulkee ainakin osittain sähköllä, säästää polttoainekuluissa. Mutta miten sähköauton akulla kulkevat, jatkuvasti kallistuvat kilometrit saisi hyödynnettyä mahdollisimman hyvin?

”Auto kannattaa parkkeerata lämpimään aina kun se on mahdollista. Jos osaat ennakoida hyvin ajojasi, kannattaa akun lataaminen ajoittaa siten, että akku on täynnä juuri, kun olet lähdössä liikkeelle. Näin akku on edelleen lämmin liikkeelle lähtiessä ja kulutus pienempää.”, Kulmala sanoo.

Autoiluun on tullut monia mukavuuksia, joita kannattaa käyttää harkiten, jos haluaa säästää energiassa. Esimerkiksi auton sisälämpötilaa kannattaa laskea hieman ja hyödyntää ratin- ja istuimenlämmittimiä vain hetkisen, sillä nämä kaikki kuluttavat akkua. Monia asioita ei ehkä tule aktiivisesti ajatelleeksi, ainakaan energiankulutuksen näkökulmasta.

”Kuten esimerkiksi auton renkaiden ilmanpaineet. Kun ilmanpaineet ovat kohdillaan, auton sähkönkulutus on pienempi. Jos autossa on mahdollisuutena eco-ajotila, kannattaa sekin ottaa käyttöön. Silloin kaikki auton toiminnot ovat hieman pienemmällä kulutuksella”, Kulmala summaa.

”Me autoalan ammattilaiset olemme jo vuosikymmeniä puhuneet taloudellisesta ajotyylistä. Viimeistään nyt siihen kannattaa kiinnittää huomiota omassakin ajossa. Äkkinäisiä kiihdytyksiä ja jarrutuksia kannattaa välttää liikenteessä myös säästöjen toivossa. Vakionopeudensäädintä kannattaa säätää nopeusrajoituksen mukaiseksi. Ajotavan pienillä muutoksilla säästää sähköä ja kukkaroa!”

Loppujen lopuksi Kulmala muistuttaa, että tälläkin hetkellä kaikissa sähkönsäästövinkeissä, myös autoiluun liittyvissä neuvoissa kannattaa turvallisuus pitää ensimmäisenä mielessä.

”Esimerkiksi etu- tai takalasien lämmityksestä ei kannata pihistää, kun on kyse näkyvyyden turvaamisesta. Kun lunta alkaa tulla, ne pitää myös puhdistaa ennen liikkeelle lähtöä! Ylipäätään energiatehokkaassa autoilussakin kannattaa säästää pienin askelin, silloin se ei ole itsellekään niin iso muutos. Pienet, päivittäin toistuvat teot säästävät pitkän talven aikana”, Kulmala kertoo.

• Lue myös: Uusien autojen rekisteröinnit pitkästä aikaa kasvussa vuodentakaiseen nähden

Lue seuraavaksi