Uutiset

Autot

Ebusco-sähköbussi Espooseen

Espoon sisäiselle linjalle 11 starttaa viikonvaihteessa hollantilainen Ebusco –sähköbussi osana Tekesin eBus-hanketta, jossa tutkitaan, miten sähköbussit soveltuvat Suomen vaativiin talviolosuhteisiin.

Tekesin yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat HSL, Veolia Transport Finland Oy, Fortum Oy, liikenne- ja viestintäministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Aalto Yliopisto.

Ebusco on toinen pääkaupunkiseudun sähköbussi, sillä portugalilainen Caetano on ajanut Espoossa viime syksystä alkaen.

”HSL:n tavoitteena on, että pääkaupunkiseudun liikenteessä kulkisi viiden vuoden kuluttua sata sähköbussia. Ne ovat tehokas keino päästöjen vähentämiseksi, kun sähkö vaan tuotetaan ympäristön kannalta kestävällä tavalla”, sanoo HSL:n Liikennepalvelut -osaston johtaja Reijo Mäkinen.

Ebusco YTP 1 -bussi ei jätä peräänsä pakokaasuja ja auto kuluttaa virtaa vain 0,90 kilowattituntia kilometrillä, joten sen energiakulut ovat selvästi pienemmät kuin dieselautolla. Bussi saa virtansa litium-rautafosfaatti -akuista, jotka latautuvat nopeasti kahdessa ja puolessa tunnissa. Ebuscolla on kehittyneen akkuteknologian ansiosta mahdollista ajaa jopa 250 kilometriä yhdellä latauksella.

Ebusco on 12 metriä pitkä, matalalattiainen kaupunkibussi, jossa on 76 matkustajapaikka sekä tila pyörätuolille. Ebusco-yhtiö on toistaiseksi kokeillut YTP 1 -bussia Kiinassa, jossa 300 autolla on takanaan jo yhteensä 31 miljoonaa ajokilometriä.

Lue seuraavaksi